11 Temmuz 2015 00:55

Soma Maden-İş’te olağanüstü genel kurul

Paylaş

Emine UYAR
Soma

Soma’da bulunan Maden-İş Sendikası Ege Bölge Şubesi bugün olağanüstü genel kurul yapıyor.
Sendika binasında olacak kongre, 301 işçinin yaşamını yitirdiği katliamdan önce seçilen ve çoğu yer altı işçisi olmayan 150 delege ile gerçekleştirilecek.

Katliamdan sendikacıları da sorumlu tutan ve tepki gösteren maden işçileri arasında öne çıkan isimlerden Engin Kurşuncu da yönetim kuruluna adaylığını açıkladı.

Soma’da maden işçileri açısından bir şeylerin değişebilmesi için aday olduğunu ifade eden Kurşuncu, “Benim amacım sendikacılığı meslek edinmek değil, Soma’da sendikacılık adına örnek işler yapmak istiyorum. Sendikanın parasının nasıl yeneceğinin hesabını yapmasınlar istiyorum” diyor. Sendikanın bugünkü durumunda, sendikacıların aldığı aylık 12 bin lira dolayındaki ücretin payının büyük olduğunu belirten Kurşuncu, “İşçi 2 bin alıyorsa sendikacı en fazla 4 bin alsın” diyor.

Yerin altında kazma sallayan işçilerden aidat kesilerek kurulan sendikada bugüne kadar işçiye yönelik hiçbir eğitim çalışması yapılmadığına dikkat çeken Kurşuncu, sendikanın salonlarında işçilere yönelik eğitim çalışmaları talep ettiklerini belirtti. 

Kurşuncu delegelere seslenerek, “150 delege olması gerektiği gibi, 10 bin maden işçisini, onların ailesini, çocuklarının geleceğini düşünerek oy kullansın. Ben de adayım ve korkum yok, örnek olmak istiyorum, sendikayı işçilere teslim etmek istiyorum” dedi.

Mevcut yönetimin delegelerin oyunu almak için sendikanın parası ile yedirme içirme faaliyetleri içinde olduğunu ifade eden Kurşuncu, “Bunun karşılığında ‘oy pusulasının fotoğrafını çekip getirin’ diyorlar. Telefonla girilmemesi gerekir oy kabinine, insanları rahat bıraksınlar” diye konuştu.

MUHALİFLER DE PATRONLARIN ADAMI!

Seçimde mevcut Şube Başkanı Recep Satır ile birlikte Soma Kömürleri İşçileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Murat Kalın, daha önce İmbat’ta Engin Kurşuncu’nun karşısında delege listesi hazırlayan Sezer Güleç, Soma Kömürlerinde taşeron olduğu belirtilen Rıza Sal ve yemekhanede aşçıbaşılık yapan Nazmi Gürleyen’in “muhalif adaylar” olarak seçime girmeleri bekleniyor.   

DEMİR EXPORT’TA İPLER PATRONDA

Hazırlık sürecinin ardından bir süre önce üretime başlanılan ve 1200 dolayında işçinin çalıştığı Demir Export maden ocağında sendika üyelikleri başlatıldı ve patronların eliyle sendika şubesi oluşturuluyor. Patronların Demir Export’un ayrı bir şube olmasını istediği ve sendika tarafından kabul edildiği belirtildi. Yine patronların belirlediği tekniker ve mühendisler sendika müteşebbis heyeti olarak görevlendirildi. 

ÖNCEKİ HABER

AKP’li belediye kaçak inşaat mı yapıyor?

SONRAKİ HABER

Bu da patronun iş güvenliği tedbiri!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...