11 Temmuz 2015 00:54

AKP’li belediye kaçak inşaat mı yapıyor?

Paylaş

Fatma KESKİNTİMUR
Antep

Antep’in önemli tarihi ve kültürel simgelerinden olan Kırkayak Parkı’nda yapımı süren kreş inşaatının ‘kaçak olduğu’ iddia ediliyor. Bu iddiayı reddeden AKP’li Büyükşehir Belediyesi, ruhsatı ise ısrarla göstermiyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu hakkında yapılan suç duyurusundan sonra konuya ilişkin soruşturma açıldı. 

Kamuoyunda uzun süredir tepkilere neden olan söz konusu inşaatın ‘kaçak ve ruhsatsız’ olduğu yönündeki iddialar, 25 Haziran’da Şahin Ateşoğlu’nun suç duyurusu ile hukuki boyuta taşındı. Çeşitli kurumlar ve vatandaşların gündeme getirdiği inşaat, Şahinbey ilçesinin mülkiyetindeki Kırkayak Parkı içerisinde bir alana yapılıyor. Aynı park içerisinde yıllardır hizmet veren Belediye Kreşi binasının ‘Depreme dayanıksız olduğu ve yıkılma riski bulunduğu’ gerekçesiyle yeni bina yapımına karar veren Büyükşehir Belediyesi, bu binayı yıkılacak olanın yerine değil, arkasında başka bir alanı daha yapılaşmaya açarak inşa ediyor. Söz konusu kreş inşaatını ve itirazları, tepkilerin örgütlenmesine de öncülük eden Şahin Ateşoğlu ile konuştuk.

RUHSAT GÖSTERİLEMEDİ

Ateşoğlu’ya öncelikle ‘kaçak’ iddiasını ve AKP’li iki belediye başkanının hangi hususlarda bu suçlamaya muhatap olduklarını sorduk. Bir inşaatın yapılabilmesi için ruhsatın zorunlu olduğunu hatırlatan Ateşoğlu, söz konusu inşaatın ruhsat koşulları olmadığını, eski belediyecilik tecrübelerine ve mühendislik bilgilerine dayanarak söyleyebileceğini ifade etti. Ateşoğlu, şüpheleri doğrultusunda belediyeye ruhsatı görme talebinde bulunmuş. Başvurusunun sonuçsuz kaldığını anlatan Ateşoğlu, iddiasını güçlendiren süreci şu sözlerle anlatıyor: “Ben yasanın verdiği bilgi edinme hakkını kullanarak hem büyükşehir belediyesine hem de Şahinbey Belediyesine buranın ruhsatı olup olmadığını sordum. Büyükşehir Belediyesi bana ruhsatı olduğunu söyledi. ‘Kendi verdiği ruhsatla’ burayı yaptığını söyledi. Ben de ‘O zaman ruhsatın bana bir fotokopisi verilsin’ dedim. Ruhsata dair bilgi edinme süresini bekledim. Dolunca da belediyeye talebimi yineledim. İlgili arkadaşlar ruhsatın şahsıma verilmeyeceğini, bunun için riyasetten emir aldıklarını söylediler.” Ruhsatın gösterilemediğini, çünkü ortada bir ruhsat olmadığını belirten Ateşoğlu, “Büyükşehir Belediyesi kendi eliyle kaçak ve ruhsatsız inşaat yapıyor. Şahinbey Belediyesi de mülkiyeti kendisinde olan bir alanı usulsüz biçimde Büyükşehir Belediyesine tahsis ediyor” şeklinde konuştu.

YENİ RANT ALANLARI AÇILABİLİR

Eski kreşin yıkım kararının da uzman raporlarıyla alınmadığını belirten Ateşoğlu, eskisinin biraz arkasında yeni bir alana inşaat başlatan Büyükşehir Belediyesinin, yıkılan binanın yerini de yeni bir rant aracı olarak tahsis edeceği fikrinde. Antep’te, Belediyenin başkaca yeşil alanlarda da, ‘yol yapımı’ ve benzeri gerekçelerle imar projeleri gündeme getirdiğini anlatan Ateşoğlu, “Biz bu alanlara sahip çıkmazsak, yeşil alanlarımız bir bir yok olacak” diyor. 

KIRKAYAK PARKI YEŞİL KALMALI

Kırkayak Parkı’nın yeşil kalması gereken alanlar içerisinde zaten daha önce yapılmış bir kahve evi ve kebap salonu olduğunu, belediye kreşinin de çok daha önce yapılmış bir binada uzun yıllardır hizmet verdiğini hatırlatan Ateşoğlu, “Zaten bir kısmında yapılaşma söz konusu oldu. Şimdi bir de böyle yeni projelerle, üstelik de tümden usulsüz yöntemlerle bir alan daha işgal ediliyor” dedi. 

‘O BETON GEÇMİŞİMİZE DÖKÜLÜYOR’

Antep’in en işlek yerlerinden birinde bulunan parkın önemi, Antepliler açısından sadece bir çevre duyarlılığından kaynaklanmıyor. Geçmişten bugüne eğlenme ve dinlenme amaçlı kullanılan park, günümüze gelene kadar birçok toplumsal meselede de bir araya gelmenin adresi ve sembolü oldu. “Hepimizin anıları var bu parkta. O beton bizim anılarımızın, geçmişimiz üzerine dökülüyor” diyen Ateşoğlu, buranın  gelecek kuşaklara da aktarılması gereken tarihi bir miras olduğunu söylüyor. Başlangıçta sosyal medya aracılığıyla örgütlenmeye başladıklarını anlatan Şahinoğlu, sendikalar, meslek odaları, siyasi partiler ve duyarlı birçok kişiyle birlikte Kırkayak Parkı’na sahip çıkacaklarını belirtiyor. 

KIRKAYAK PARKIMA DOKUNMA

Parka yapılan inşaatın ilin gündemine gelmesiyle birlikte “Kırkayak Parkıma Dokunma” adlı bir platform da oluşturuldu. Şu ana kadar imza kampanyası düzenlemek, toplu ve tek tek itiraz dilekçeleri vermek gibi faaliyetlere imza atan platformun mücadeleye devam edeceğini belirten Şahin Ateşoğlu, “Hem parkımıza sahip çıkacağız hem de belediyenin rantçı bir anlayışla hayata geçirmeye çalıştığı projelerinin takipçisi olacağız. Bu bizim kentlilik ve insanlık görevimiz” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Belediye, mafyayı legalleştiriyor

SONRAKİ HABER

Soma Maden-İş’te olağanüstü genel kurul

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...