11 Temmuz 2015 00:50

Asıl amaç kadın tutuklulara tecrit

Paylaş

Özgül ÇEKER
Okan ÇİNKÖ
İstanbul

Bakırköy Kadın Tutukevinin, Silivri 9 No’lu F Tipi Cezaevine nakledilmek istenmesine insan hakları savunucuları ve hukukçulardan tepki geldi. Naklin asıl amacının kadın tutukluları tecrit altına almak olduğuna dikkat çeken hukukçular ve insan hakları savunucuları, kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı. 
Silivri 9 No’lu F Tipi Cezaevinde tecrit koşullarının olduğuna dikkat çeken Avukat Yıldız İmrek, “Bakırköy Kadın Cezaevinde koğuş sistemi var; ancak Silivri’de bu durumun tersine hücre sistemi ve tecrit uygulamaları mevcut. Bu nakil tamamen siyasi tutsakları sindirmek için yapılıyor. Siyasi tutsaklar direneceklerini açıkladılar. İnsan hakları için mücadele ediliyor” diye konuştu. 

NAKİL GEREKÇESİ DOĞRU DEĞİL 

Nakil için öne sürülen sebebin tutukluların daha geniş yerlere götürülmesi olduğunu belirten Avukat Ruken Gülağacı ise, “Ama böyle bir şey yok. Silivri’deki cezaevi koşulları Bakırköy’den çok daha ağır. Silivri 9 No’lu F Tipi Cezaevine adli tutuklular da götürülecek.  Ancak burada asıl amaç siyasi tutukluları sindirmektir. Kararı engellemek için tüm tutsaklar ve hukukçular mücadele edecek” diye konuştu.

DIŞARIYLA BAĞLANTILARI KESİLECEK

“Bu nakil işlemi 2-3 yıldır gündemdeydi, son aylarda dillendirilmeye başlandı” diyen Avukat Günay Dağ, kadın tutukluların nakil kararına karşı olduğunu ve böyle bir durumda direneceklerini hatırlattı. Bu durumda 19 Aralık 2000 yılında yapılan ve çok sayıda tutuklunun yaşamını yitirdiği ‘Hayata Dönüş’ operasyonunu hatırlatan Dağ, olası bir operasyonda ‘Hayata Dönüş’ operasyonunda yaşananların olabileceği uyarısında bulundu. Cezaevinde hem adli hem de siyasi kadın hükümlüler olduğunu söyleyen Dağ, “Bunların içinde hasta tutuklular bulunuyor, bebekli anneler var. Olası bir saldırı durumunda herkes zarar görecek” dedi. Hücre sisteminde, tutukluların tecritle karşı karşıya kalacağını söyleyen Dağ, “2-3 kişilik hücrelerle tutukluların dışarıyla bağlantıları kesilecek” diye konuştu. 

BAKIRKÖY CEZAEVİ BOŞALTILMAK İSTENİYOR

“Bu kararla tutsaklar tek tip hücrelerde toplanmak isteniyor” diyen İnsan Hakları Derneği Cezaevleri Komisyonu Üyesi Mine Nazari, “Bakırköy Kadın Cezaevi tamamen bir rant yeri. Amaçları burayı boşaltarak rant elde etmek” dedi. Bu karar karşısında çalışmalar yürüteceklerini belirten Nazari, “Bu nakil işlemi tecrit anlamına geliyor. Biz, bu konu hakkında kamuoyu oluşturmak istiyoruz. Aydınlara ve yazarlara da bildireceğiz. Kadın tutuklular direneceklerini bildirdiler. Bizler de kadınların direnişine destek vereceğiz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu, kızının rezidansı ile ilgili konuştu

SONRAKİ HABER

Adrese teslim ‘Yeni Nesil Büfe’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...