10 Temmuz 2015 17:56

İzmir'de doğa katliamları protesto edildi

Paylaş

Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği ile Dersim Dernekleri İzmir Şubesi, Carettepe'de yapılması planlanan altın madeni ile Dersim'deki baraj projelerini yürüyüşle protesto etti. 

Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde bulunan ÖSYM binası önünde toplanan yurttaşlar, "Carettepe'de altın madenine, yaylalarda yeşil yol katliamına, derelere HES'lere hayır" yazılı pankart taşıyarak yürüyüşe geçti. Yurttaşların yanı sıra HDP İzmir İl Eşbaşkanı Cavit Uğur ile çeşitli siyasi parti ve kitle örgütleri temsilcilerinin de katıldığı yürüyüşte, sık sık "Susma haykır Yeşil Yol'a hayır", "Munzur darda Karadeniz isyanda" ve "Bijî berxwedana Artvin" sloganları atıldı. 

Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği adına açıklama yapan Devrim Barış Çelik, Artvin halkının yaşamsal sorunu haline gelen Carettepe maden işletmesinin hukuk dışı yağmacı müdahalesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Karadeniz'de gerçekleştirilen doğa katliamlarına karşı 25 yıldır mücadele ettiklerini ve mücadele etmeye devam edeceklerini vurgulayan Çelik, "Her dereye HES, her dağın altına bir maden veya taş ocağı kurmaya çalışanlara Yeşil yol projesi ile Samsun'dan Artvin'e kadar tüm yaylalarımıza ve meralarımıza bıçak saplayacak kadar gözü dönenlere sesleniyoruz. Artvin halkı karar verdi. Kazım Koyuncuların, Metin Lokumcuların yaktığı ateşi söndürmeyeceğiz" diye kaydetti.

'BİR AVUÇ ZENGİNİN TALANI İLE KARŞI KARŞIYAYIZ'

Ardından İzmir Dersim Dernekleri adına konuşan Meltem Karakaş, bugün Türkiye halkları ve ekosisteminin arsızca ve hukuksuzca sürdürülen yıkım projeleri yüzünden büyük tehlike altında olduğunu ifade ederek, Munzur, Çoruh ve daha birçok yerde yapılması planlanan barajların ülke coğrafyasını çok ciddi iklim sorunları ile karşı karşıya bırakacağını söyledi. Projeler sonucunda insan ve canlı yaşamının geri dönülemez şekilde kötü etkileneceğini söyleyen Karakaş, "Ülkemizin kültürel, ekolojik canlı yaşamı bu olayda da görüleceği üzere çok ciddi risk altındadır. Doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine gözlerini kar hırsı bürümüş bir avuç zenginin talanı ile karşı karşıyayız. Daha fazla bir araya gelmek ve mücadele etmek zorundayız" dedi.

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ali İsmail Korkmaz ölümünün 2. yılında Hatay ve Eskişehir'de anıldı

SONRAKİ HABER

Hema'da 2 asgari ücret eylemi sürüyor: Madenciler tabuta girdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...