10 Temmuz 2015 14:46

12 Eylül dosyası kapandı yaralar açık

Paylaş

12 Eylül darbesi mimarlarından Tahsin Şahinkaya’nın da ölmesiyle kapanan 12 Eylül dosyasına CHP milletvekilleri tepki gösterdi. CHP’li vekiller mahkemenin Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermek yerine iyi hal indirimi uyguladığını hatırlattı. CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, “Hesap sorma süreci bitmiş değildir. Parlamentonun bu süreçte 12 Eylül ile hesaplaşmanın bütün hukuki yollarını denemesi gerekiyor” dedi. 

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara ve Adana Milletvekili İbrahim Özdiş TBMM’de basın toplantısı düzenledi. 12 Eylül mağdurlarının ve halkın yoğun tepkisi ile Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın 12 Eylül davası Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığını belirten Sarıhan, “Davada cezaevinde dövülerek öldürülen İlhan Erdost’un ve partimizin vekili olarak bulundum. Bu sanıklar duruşmalara fiilen katılmayarak sözde hasta yattıkları hastane yatağından sorgu verdiler. Yaptıklarının doğru olduğuna inanıyorlar ve yasal hak kullandıklarını iddia ediyorlardı. Darbe yapma hakkını kullandıklarını iddia ediyorlardı. Duruşmaları müdahil ve dinleyici koltuğunda izleyen mağdurlarla yüz yüze gelmeyi göze alamadılar. Fakat inanıyorum ki, bu acılı anaların, çocukların yakınların çığlığı onların kulaklarında daima kaldı. Eğer vicdanları biraz var ise” diye konuştu. 

Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesinin hükme bağladığı bu davada her iki sanığın da müebbet hapis cezasına mahkum olduğunu vurgulayan Sarıhan, “Mahkum edildiler, fakat mahkeme ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermek yerine onlara iyi hal indirimi uyguladı. Yataktan sorgu verme indirimi kullandı. Bu kişiler yaşamlarının herhangi bir aşamasında yaptıklarından pişman olduklarına dair bir açıklama yaptılar mı? yaptıklarının yanlış ve hatalı olduğunu hiç söylediler mi? buna karşı mahkeme sanıkların davranışında iyi hal gördü ve cezayı indirdi.” şeklinde konuştu. 

HALKIN VİCDANINDA ZAMAN AŞIMI OLMAZ

Sanık avukatlarının temyizi üzerine bir yıldır Yargıtayda bekleyen dosyanın iç hukuka göre bugün ölüm nedeniyle zaman aşımından düşeceğini vurgulayan Sarıhan, “Oysa 12 Eylül darbesinin tarih önünde ve halkın vicdanında bir zaman aşımı olamaz. Bugün mağdurların önünde davaların ölüm nedeniyle düşmüş olmasına karşın başvuracakları iç hukuk yolları ve uluslararası yargı yolları bulunuyor. Yargılama bitmiş değildir. Hesap sorma süreci bitmiş değildir. Mağdurların ve onların vekilleri olarak parlamentonun bu süreçte 12 Eylül ile hesaplaşmanın bütün hukuki yollarını denemesi gerekiyor. Bu, meşru bir parlamento ve parlamenterler için bir görevdir.” dedi. 

Parlamentoda görev yapan birçok vekil gibi kendisinin de bir 12 Eylül mağduru olduğunu ifade eden Sarıhan, “ Şimdi bunun hesabını kim soracak? Biz soracağız, elbette bu bizim sorumluluğumuz. Yani meşru bir biçimde parlamentoya seçilmiş olan ve herhangi bir darbeye bedenini siper etmeye hazır olan bizler, biz vekiller bu sorumluluğu taşıyacağız. Biz bu ölülere hakkımızı helal etmiyoruz. Yüzleşilemeyen tüm hak ihlali ve hukuksuzlarda olduğu gibi acımızı mücadelenin bir ateşi sayacağız. Acılarımız zaman aşımına uğramayacak. Hukuksuzluğa karşı insan haklarına dayalı bir hukukun inşası için direneceğiz. Bunun için söz veriyoruz,” dedi. (Ankara/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Rojava standının polis tarafından kaldırılması protesto edildi

SONRAKİ HABER

Nusra Cephesi için İstanbul’da eylem yapılacak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...