10 Temmuz 2015 13:47

Meslek hastalığında korkunç bilanço

Paylaş

Türkiye’de her yıl 10 bin işçinin meslek hastalıklarına bağlı olarak yaşamını yitirdiğini belirten İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, “Sağlık Bakanlığını meslek hastalıkları tıbbi kayıt sistemi oluşturmaya davet ediyoruz” dedi.

Türkiye’de her yıl yaklaşık 120 bin ila 360 bin arasında işçinin meslek hastalığına yakalandığını belirten İSİG, “Türkiye’deki ortalama çalışma sürelerinin uzunluğu, güvencesiz ve esnek çalışmanın yaygınlığı göz önüne alındığında beklenen yıllık meslek hastalığı sayısının 300 binin üzerinde olduğu söylenebilir. Ancak Türkiye’de SGK verilerine göre meslek hastalıkları yıllık tanı sayısı beş yüzün dahi altında kalmaktadır” dedi.

ILO verilerine göre meslek hastalıklarına bağlı ölümlerin, iş cinayetlerine bağlı ölümlerin yaklaşık 5-6 katı düzeyinde olduğuna dikkat çeken İSİG, “Türkiye’de her yıl en az 1500 işçi iş cinayetlerine bağlı yaşamını yitirdiğine göre en az 10 bin işçi meslek hastalığına bağlı can vermektedir. SGK verilerinde ise Türkiye’de bir yılda meslek hastalığına bağlı ölüm en fazla iki elin parmakları kadar olmaktadır” dedi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “İşe bağlı hastalıklar, ‘iş’in tüm aşamalarının organizasyonunun insanı merkeze alan bir yaklaşımla düzenlendiği bir emek sürecinde, aynen iş cinayetlerinde olduğu gibi tamamen önlenebilir. Sağlık Bakanlığını meslek hastalıkları tıbbi kayıt sistemi oluşturmaya davet ediyoruz.”  

ÖNCEKİ HABER

Amasya Cezaevi'ndeki tecrit uygulaması Meclis gündeminde

SONRAKİ HABER

Nezir Tekçi davasında yine karar çıkmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...