'Üç beş günlük yiyeceğimiz kaldı'
Artvin’in Borçka ilçesine bağlı olan Macahel toplam 6 köyden oluşan bir vadi. Bölgeye karayoluyla ulaşmak hayli güç. Ulaşım, keskin virajları, dik yokuş ve inişleri, karda yağmurda kapanan geçitleriyle ünlü bir toprak yolla sağlanabiliyor.
‘YARDIM’ İSTEMEYE UTANIYORLAR
Bugüne dek Macahel’in köylüleri her kış sorunlar yaşıyor ve çözümü hep kendileri üretiyordu. Bu kış da zorlu geçti. Macahelliler yardım istemeye bile utanıyor. Bu yüzden köyde yaşayanlar sorularımızı yanıtlamakta zorlandı. Onları “bu sizin ayıbınız değil” diyerek ikna etmek bize düştü.
YİYECEĞİMİZ BİTTİ DEMEYE UTANIYORLAR
Macahel bölgesinde Kayalar (Kvebistavi) Köyünde yaşayan Nazım Özgöz, tüm köy yollarının kapandığını, birbirleriyle iletişim kuramadıklarını, komşularının ineğinin öldüğünü aktardı. Köylerinde hep yaşlıların yaşadığını belirten Özgöz, boğazı düğümlenerek, “Bizim Macahelliler size ‘bizim yiyeceğimiz bitti’ demeye utanırlar. Ama bizim evde sadece fasulye turşusu var yiyecek olarak. Eşim turşuları suya koyup yıkadı tuzunu azalttı ve yemek yaptı. Onu yiyoruz kaç gündür” dedi. Bir an önce yolların açılmasını isteyen Özgöz, “Yağ bitti. Zeytin bitti. İneğimiz sütten kesildi. Süt de içme olanağımız yok. Devletten talebimiz bir an önce yolları açsınlar en azından Camili’ye ulaşabilelim. Biz mi kendimizi ifade edemiyoruz bilemiyorum ki. Ama zor durumdayız” dedi.
HAYVANLARIN YEMLERİ BİR ÖĞÜN AZALTILIYOR
Macahel’de Efeler (Eprati) köyünde yaşayan, telefonla bağlantı kurabildiğimiz Cevdet Kahya, bu sene kışın çok zorlu geçtiğini, kış için biriktirdikleri hayvan yemlerinin tükenmek üzere olduğunu aktardı. “Her zaman yedirdiğimiz miktarın daha azını verebiliyoruz.” diyen Kahya, hayvanlar için üç beş günlük, kendileri için ise 10 gün yetecek kadar yiyecekleri kaldığını söyledi. En azından Macahel’de var olan 6 köyün arasındaki yolların açılması gerektiğini belirten Kahya, “Köylerde hayvanlar ölmeye başladı. Borçka-Camili arasındaki yol açılsın en azından. Aramızda bir dağ var ve yol açılamıyor.” dedi.
‘GEREKİRSE HELİKOPTERLE YARDIM GÖNDERİLSİN’
Yine Efeler köyünden Erdal Altınkaya, “Son bir aydır birbirimizle yardımlaşarak yaşıyoruz. Artık yolu mu açarlar, helikopterle yardım mı gönderirler bilmiyorum. Biz bu köyde 3-5 kişi varız. Aylardır yolumuz kapalı. Birbirimizden yardım alarak yaşıyoruz” dedi.
Maral Köyü muhtarı Metin Bayram, köylerle bağlantı kurmaya çalıştıklarını ve ne kadar hayvan yemi kaldığını sorduklarını anlattı. Bayram, Uğur ve Kayalar köylerinde 2 evin, Maral köyünde 3-4 evin yemlerinin tümüyle bittiğini, imeceyle hem yiyecekleri paylaştıklarını, hem de kar yağmadığında dağdan karayemiş kesmeye çalıştıklarını söyledi. Borçka Kaymakamlığı’na ve Artvin Valiliği’ne, Karayolları Müdürlüğü’ne dilekçeler yazdıklarını söyleyen Bayram, “İki dozerle Borçka Macahel yolunu açmaya çalışacaklar, biz dilekçemizde helikopterle yiyecek yardımı yapılmasını istedik. Yol eğer açılamazsa acil durumda bunun yapılması lazım” dedi.
HALK OYLAMASINDA TÜRKİYE’DE KALMAYI SEÇTİLER
Camili köyünden olan, şimdi Borçka’da bulunan ve devlet yetkilileriyle yapılan görüşmelere katılan Olgun Yavuz ise, Macahel’de bu kış ekim ayından beri kar olduğu için köydeki hayvanların ve burada kışı geçiren insanların zor durumda olduğunu belirtti.
Hayvan ölümlerinin başladığını ve bu durumdan yetkilileri haberdar ettiklerini belirten Yavuz, “Bizlere son olarak ‘yol açmaya çalışalım’ deniliyor ve eğer kar yağmazsa bir ay içinde yolun açılabileceği söyleniyor” dedi. Oysa orada tam bir afet durumu yaşandığını, pek çok köylünün kendi yiyeceğini hayvanlarla paylaşmaya başladığını, eğer bir hafta daha bu insanlara ulaşılamazsa yoğun hayvan ölümlerinin başlayacağını aktaran Yavuz, “bu durum ulaşabildiğimiz köylülerin durumu. Hiç haber alamadığımız mahalleler, köyler de var. Kendi isteği ile yani halk oylaması ile oyunu Gürcistan’dan değil, Türkiye’de yaşamaktan yana kullanmış olan bu bölgenin neden cezalandırıldığını ve yeterince önemsenmediğini de anlamakta güçlük çekmekteyim” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et