10 Temmuz 2015 10:45

Cerattepe için Türkiye’nin en büyük çevre davası açıldı

Paylaş

Artvin Cerattepe ve Genya Dağı’nı tehdit eden Mehmet Cengiz’e ait Cengiz Holding tarafından işletilmek istenen altın madenciliği girişimlerine karşı mücadele için Türkiye'nin en geniş katılımlı çevre davası açıldı. Artvin Adliyesi’nde buluşan avukatlar ve yaşam savunucuları, Türkiye Barolar Birliği ve TMMOB’nin desteklediği, 61 avukat tarafından hazırlanan, 760 davacısı bulunan, 105 sayfalık dava dosyasını Rize İdare Mahkemesi’ne gönderilmek üzere teslim etti.

Adliye önünde açıklama yapan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, “Hemen yürütmeyi durdurmam kararı vereceklerini umuyoruz. Artvin halkı artık bunun bir an önce sonlanmasını istiyor. Zaten yıllardır defalarca Artvin Barosu özveri ile davalarımızı tamamladı, yaptı ve hepsinde de olumlu sonuçlar var, umuyoruz bundan da olumlu sonuçlar alacağız ve bu iş tamamen sona erecek” dedi.

BERGAMA’YI DA GEÇTİ

Başvurularının Türkiye’nin en büyük çevre davası olduğunu söyleyen Avukat Bedrettin Kalın, “Çevre davalarının en bilineni Bergama davasıdır. Bergama davası 1993 yılında başladığında 652 kişi ile açılmıştı ve bugüne kadarki en kalabalık çevre davasıydı. Bizim bugün açtığımız dava 760 kişi ile açılmış ve şu anda Türkiye’nin en büyük çevre davası olmuş bir davadır. Katılımı itibari ile en önemli ve en büyük davalardan biri oldu” dedi.

Artvin Baro Başkanı Ali Uğur Çağal da, “Artvin halkının elinde bir mahkeme kararı var, buna rağmen biz diyoruz ki; mahkeme kararlarını uygulayın. Bu faaliyetlerin durması lazım. Ama yetkililer diyor ki ‘Ben bunu dinlemiyorum, bildiğimi yaparım.’ Anamıza söven adamlar hukuka, milletin iradesine saygı duymayabilir ama, yasalar anayasa şu anda iyi veya kötü haliyle de uyması gerekenler onlar, burada hukuku ihlal eden, kanun dışına çıkan bunlar. Hepimizin bildiği, hukukçuların bildiği bir şey var, ihtiyati tedbir kararına karşı muhalefet ettiğin zaman suç olur. İhtiyati tedbir kararına muhalefet eden kim: Şirket. Bunu koruyan kim: İdare, yani vali.” (Artvin/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Suriyeli mülteci çocuk emeği sömürüsü artıyor

SONRAKİ HABER

SeraPool işçilerinden evrensel ve Hayat TV'ye destek ziyareti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...