10 Temmuz 2015 08:40

Reyhanlı davasında, MİT TIR'ları savcısının dosyası istendi

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Ankara

Reyhanlı patlamasına ilişkin Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davada, iddianameyi hazırlayan ancak MİT TIR'ları soruşturması kapsamında tutuklanan savcı Özcan Şişman'ın gazetelere yansıyan iddiaları duruşmanın gündemini oluşturdu. Her iki tarafın avukatları da Savcı Şişman'ın çok ciddi açıklamalarda bulunduğunu ifade ederek, tanık olarak dinlenmesini talep etti. Mahkeme Savcı Şişman'ın dosyasının istenmesine karar verdi.

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013'te yaşanan ve 5'i çocuk 53 kişinin  yaşamını yitirdiği ve çok sayıda kişinin de yaralandığı Reyhanlı patlamasının 5. duruşması bugün Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya patlama sonrası iddianameyi hazırlayan tutuklu Savcı Özcan Şişman'ın 'MİT'in ve devletin patlamayı bilmesine rağmen önlem almadığını' belirttiği ifadeleri damgasını vurdu. Sanık avukatlarından Aslıhan Aksoy Arıkan, savcının söylediklerinin bir itiraf olduğuna işaret etti. Arıkan, "Savcı böylesi ciddi itiraflarda bulunuyor. MİT'in ve devletin sorumluluğu ve ihmali olduğunu belirtiyor. Bu sebeple savcının bu mahkemede tanık olarak dinlenmesini talep ediyorum" dedi.

DAVA EKİM AYINA ERTELENDİ

Sanık avukatları beyanları sonrası müvekkillerinin beraattini talep etti. Bu talebi reddeden Mahkeme Başkanı Buket Demirel, iddianameyi hazırlayan ve MİT TIR'ları olayı nedeniyle tutuklu bulunan Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman hakkında idari veya adlı soruşturma olup olmadığının Adalet Bakanlığı’na sorulmasına, eğer hakkında adli veya idari soruşturma dosyası varsa onaylı örneklerinin istenmesine karar verdi. Dava 23 Ekim 2015 tarihine ertelendi.

'REYHANLI PATLAMASI MİT VE DEVLET ELİYLE YAPILDI'

Dava sonrası konuşan Özgürlükçü Hukukçular Derneği Ankara Şubesi avukatlarından Mesut Özer, "Bu davada eğer Savcı Şişman dinlenirse davanın seyri ciddi biçimde değişir" şeklinde konuştu. Savcının bir itirafta bulunduğunu bildiren Özer, özellikle savcının Ankara'ya getirilmesinin de sorgulamada daha sağlıklı olacağına vurgu yaptı. Özer sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu olay 8 Mayıs tarihinde polise yansımıştı ve MİT de, devlet de bu patlamanın olacağından haberdardı. Bu patlama onların eliyle yapılmış bir patlamadır. Ve patlamanın olduğu gün dönemin Başbakanı Erdoğan Amerika'da bulunuyordu. Bu patlamayı gerçekleştirerek Amerika'dan da destek alınıp Türkiye'nin Suriye'ye girmesini meşrulaştıracaklardı. Bu saldırılarla Türkiye'nin Ortadoğu planı hayata geçirilmeye çalışıldı. Bizim kanaatimiz budur".

ÖNCEKİ HABER

Arda Turan: Dünyanın en büyük kulübündeyim

SONRAKİ HABER

UYAP'a bombacıyı değil abisini girmişler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...