10 Temmuz 2015 08:10

Yunanistan 'reform paketi'ni sundu, tartışma başladı...

Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

Geçtiğimiz pazar Yunanistan’da yapılan halk oylamasında Troyka’nın dayattığı ekonomik baskı politikalarına hayır denmesi Yunanistan’ı bir kez daha uluslararası gündeme taşıdı.

Halk oylamasının hemen ardından yoğun bir diplomasi trafiği başlarken Avrupa Birliği Merkezleri ve sözcüleri tehditlerin şiddetini arttırdı. Avro Grup Başkanı “Yunan halkının hayır demesi bizi ilgilendirmez” açıklamasını yaparken, Yunanistan’ın Avro Bölgesi’nden (Avro para birimini kullanan ülkeler) çıkarılması, iflas ve eski para birimine dönüş tartışmaları da yoğunlaştı. AB, IMF ve Avrupa Merkez bankasından oluşan “Troyka” sadece ekonomik baskı politikalarıyla yetinmeyerek Çipras Hükümetinin teknokratlar ya da atanmış bir hükümet gibi davranarak her konuda biat etmesini ve uluslararası sermaye kuruluşlarının isteklerini hiç bir direniş göstermeden kabul etmesini istiyorlar. Ekonomi Bakanı Yanis Varufakis bu baskıların bir sonucu olarak istifa ettirilmiş görünüyor.

ÇİPRAS YENİ TROYKA ANLAŞMASI HAZIRLADI

Öte yandan referandumdan sonra Yunan hükümeti yeni önerilerini Troyka’ya iletti. Yeni öneriler Bakanlar Kurulunda ve Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos Başkanlığında yapılan meclisteki tüm partilerin ortak toplantısında onaylanmış bulunuyor. Bu durum Troyka’ya reddedilmeyecek önerilerle gidileceği ve yeni Troyka anlaşmasının imzalanacağını gösteriyor. Çipras hükümetinin, ‘hayır’ sonucunu halkın bir tutumu ve talebi olarak AB zirvelerinde tartışmadığı, sadece görüşmelerde elini güçlendirmekte kullandığı görülüyor.

Kuşkusuz halk oylaması Avrupa halkları açısından önemli bir adım olarak değerlendirildi ve Yunan halkının AB ve IMF politikalarına karşı aldığı bu tutum geniş destek de buldu. Ancak şimdiye kadarki gelişmeler SYRIZA’nın uzlaşma yolu dışında bir seçenek üzerinde durmadığına işaret ediyor.

SYRIZA Hükümeti verdiği tavizlerle, halka verdiği sözlere ters düşen bir sürece girmiş bulunuyor. Bu tutumun sürmesi yeni vergiler ve ücretlerde düşüş ile haklarda kısıtlamaların artması anlamıyor geliyor.

ULAŞIM BAKANI: ANLAŞIRSANIZ İSTİFA EDERİM

Bu arada SYRIZA içinde de huzursuzluklar büyüyor. Yunanistan hükümeti, yarın toplanacak Avrupa Birliği zirvesi öncesi, vergi artışlarını da içeren paketi Avro Grubuna sundu.

Partinin ‘sol kanadı’ ise yeni bir Troyka anlaşmasının kabul edilemeyeceği açıklaması yaptı. Sol kanat sözcüsü olan ve aynı zamanda Ulaşım, Enerji ve Kalkma Bakanlığı görevini yürüten Panayotis Lafazanis, yeni teklife imza atmadı ve olumlu oy vermeyeceğini açıkladı. Olası bir anlaşma durumunda ise bakanlıktan istifa edebileceğini ifade etti. Böyle bir gelişmenin hükümeti zorda bırakacağı konuşuluyor.

Öte yandan yıllardır halka dayatılan emperyalist politikaların sonuçları, halkın, işçi ve emekçilerin tepkisini büyütmüş ve bu kesimlere karşı bir ‘kin’e dönüşmüş durumda.

Bu süreçteki bir kıvılcımın yeni bir patlamaya neden olması mümkün.

Murat Birdal yazdı: Referandum ve sonrası


EVET-HAYIR CEPHESİNDEN SINIFSAL CEPHELEŞMEYE

Referamdum sürecinde yaşananları da hatırlamak önemli. Bundan önceki hükümet tarafından üçüncü Troyka anlaşması kabul edilmiş ancak imza seçim sonrasına bırakılmıştı. Şimdi bu anlaşma dayatılarak Çipras Hükümeti ve Yunan halkı kelimenin tam anlamıyla cezalandırılıyor. Söz konusu paket 10 milyar avronun üzerinde bir “tasarruf” öngörüyor. Yunan halkının boynuna geçirilen ilmik her gün biraz daha sıkılıyor; halk bankaların önünde uzun kuyruklar oluşturuyor, iflas etmiş ülke görüntüsü yaratılıyor.  

BAŞROL MEDYADA  

Bu savaşın en önünde yer alanlar ise AB ve IMF  ile iş birliği yapan sermaye ve onun hem sözcüsü hem  ‘derin gırtlağı’ rolünü üstlenen medya oldu. Medya halk oylamasına bir hafta kala yoğun propaganda yaptı. Günlerce, “Hayır” oyu çıkması durumunda Yunan halkının “intihar edeceğini”, uçurumdan düşeceğini yayıp durdular. “Oxi” demeyi ulusal ihanet ilan ettiler. Bankaların önündeki kuyrukları ve ekmek alacak durumda olmayan emeklilerin içinde bulunduğu sefaleti bayraklaştırarak “evet” oyuna ikna etme kampanyası yürüttüler.

Medyanın bu tutumu, Gazeteciler Sendikasının 10’dan fazla gazetecinin sarı basın kartını iptal etme yönünde girişimler başlatmasına neden oldu.

REFERANDUMDAN SONRA DİL DEĞİŞTİRDİLER

Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) da bu süreçte ‘evet’ oyu vereceğini açıklarken bazı sanatçı, aydın, akademisyenler de haber bültenlerinin tüm kuşaklarında “yorum, analiz” yaparak evet cephesine katıldılar. PASOK, Yeni Demokrasi, Potami vb. partiler ise halkı sokağa çağırdı. Troyka ve Yunanistan’daki sözcüleri, halk oylaması öncesinde “hayır” oylarının AB ve Avro Grubundan çıkmak anlamına geldiğini söylerken oylamadan hemen sonra dil değiştirdi ve “hayır oylarının” Troyka programına karşı olduğunu; AB ve avro karşıtlığı içermediğini söylediler. Çipras Hükümetinin de tutumu bu yönde oldu.

HALK AVRODAN ÇIKMAYI TARTIŞIYOR

Halk oylamasından çıkan yüzde 61 oranındaki ‘hayır’ın AB, Avro Bölgesi ve Troyka karşıtlığı içerdiği açık. Bugün sokaktaki halk ve fabrikalardaki işçiler, emekçiler ve ezilen tüm kesimler AB’den ve Avro Bölgesi’nden çıkmayı tartışıyor. Halk oylaması öncesinde gündeme gelen cepheleşme tam da bu noktada oldu ve tam da bu noktada sınıfsal bir içerik kazandı.
Öte yandan referandumun hemen öncesinde de birçok fabrika ve iş yerinde işçilerin ücretleri ödenmeyerek “Hayır çıkarsa böyle olur” mesajı verilmek istenmiş, çalışanlara  “Gidin paranızı meclisten alın”denmişti.


ÇİPRAS HÜKÜMETİNİN YENİ TEKLİFİ

Aleksis Çipras liderliğindeki SYRIZA hükümetinin, Avro Bölgesi maliye bakanları grubuna sunduğu yeni reform önerileri paketinde, 2018 yılına kadar, borçların ödenebilmesi için 53.5 milyar avroluk bir yardım talebi de bulunuyor. Yunan medyasına göre, sunulan yeni öneriler, vergi artışı ve kamu harcamalarında 12 milyar avroluk kesinti öngörüyor. Kesintilerin referandumda reddedilenden daha büyük miktarda olduğu belirtiliyor.

Associated Press haber ajansına göre Yunanistan’ın alacaklılara gönderdiği 13 sayfalık belgede şu öneriler yer alıyor:
* Vergi gelirlerinin ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYİH) yüzde 1’i oranında artırılması.
* Bütçe fazlasının ülkenin GSYİH’nin bu yıl yüzde 1’i, önümüzdeki yıl yüzde 2’si, 2017’de ise yüzde 3’ü olması.
* Katma Değer Vergisi’nin (KDV) yüzde 23’e varan oranlara yükseltilmesi (Bu oranın gıda ve su için yüzde 13, ilaç için ise yüzde 6 olması öngörülüyor).
* Yunan Adaları için yıllardır geçerli olan yüzde 30’luk KDV indiriminin ekim ayından 2016 sonuna dek kademeli olarak kaldırılması.
* Kurumlar Vergisi’nin yüzde 26’dan yüzde 28’e yükseltilmesi. Lüks ürünlerden daha fazla vergi alınması, televizyon reklamlarına da vergi konması.
* Emeklilik yaşının 67’de sabitlenmesi. Bu oranın 2022’ye dek sisteme 40 yıl katkı yapanlar için 62 olması.
* Savunma harcamalarının bu yıl 100, önümüzdeki yıl 200 milyon avro azaltılması.
* Ülkenin telekom şirketi OTE’nin tamamen özelleştirilmesi, Pire ve Selanik limanlarının özelleştirilmesinin de ekim ayı sonuna dek tamamlanması.
* Vergi kaçakçılığı ile etkin mücadele edilmesi, idari birimlerde reforma gidilmesi.


ÇİPRAS SYRIZA’YA BİRLİK ÇAĞRISI YAPTI

Yunanistan Başbakanı Çipras, “(Referandumdan) Yunanistan’ı avrodan çıkarmak için yetki almadık, daha iyi bir anlaşma yapmak için yetki aldık” dedi. Dün sabah saatlerinde meclis grubunda bir konuşma yapan Çipras, 12 milyar avroluk ‘tasarruf tedbirleri’nin detaylarına ilişkin bilgi verdi. Çipras, “Önemli olan böyle kritik kararlar karşısında SYRIZA Meclis Grubunun birlik ve bütünlük içinde kalmasıdır. Buraya hep birlikte geldik. Ya hep birlikte devam edeceğiz ya da hep birlikte gideceğiz” dedi.
Maliye Bakanı Efklidis Çakalotos da milletvekillerine kreditörlere gönderilen anlaşma önerisinin detaylarını anlattı.

ÖNCEKİ HABER

Fransa, toplu taşımada tacizle mücadele başlattı

SONRAKİ HABER

ABD’de 21 milyon kişinin bilgileri çalındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...