10 Temmuz 2015 07:39

Müslim: Türkiye askeri değil siyasi çözümler geliştirmeli

Kobanê Kantonu Başkanı Enver Müslim, IŞİD'in kentteki katliamını tüm boyutlarıyla araştırdıklarını belirterek, araştırmaların tamamlanmasının ardından uluslararası mahkemelere başvuracaklarını ve katliamda parmağı olan herkesin cezalandırılmasını isteyeceklerini söyledi. Müslim, Türkiye'nin de savaş yöntemleriyle Suriye'ye 'müdahale' yerine, siyasi çözümler geliştirmesi gerektiğini dile getirerek, kendilerine dönük bir saldırı karşısında öz savunma temelinde mücadele etmeye devam edeceklerini kaydetti.

Paylaş

Kobanê'nin inşası için Diyarbakır ve Avrupa'da düzenlenen konferansların ardından alınan kararlar kapsamında önümüzdeki günlerde pratik adımların atılması bekleniyor. Kobanê Kantonu Başkanı Enver Müslim, hem kenttin yeniden inşasını hem de son süreçte yaşanılanları anlattı.

'GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALAN YURTTAŞLARIMIZ GERİ DÖNMELİDİR' 

Müslim, Avrupa'da gerçekleşen konferanslarla birlikte bir komitenin oluşturulduğunu ve inşa için gerekli olan çalışmaların bu komite üzerinden yürütüleceğini aktardı. Komitenin önümüzdeki günlerde pratik çalışmalarına başlayacağını söyleyen Müslim, çalışmalara ilişkin önümüzdeki süreçte kanton hükümeti olarak da geniş bir değerlendirme yapacaklarını belirtti. Kentten göç etmek zorunda kalan Kobanêlilerin de geri dönmesi için çalışmaların olduğunu dile getiren Müslim, "Şuan itibariyle Kobanê'nin durumu iyiye gidiyor" diyerek, göç etmek zorunda kalan yurttaşların da dönmesini istedi.

'IŞİD'İN AMACI SOYKIRIMDI' 

IŞİD tarafından 25 Haziran'da gerçekleştirilen katliama da değinen Müslim, " "Bu katliamda parmağı olan herkes uluslararası mahkemelerde yargı önüne çıkartılıp cezasını çekeceklerdir" dedi.

Müslim, saldırının ardından kentteki öz savunmanın daha da güçlendirildiğini her türlü saldırıya karşı gerekli önlemlerin de alındığını belirterek, şöyle konuştu: "Bu tür kalleşçe saldırılara mahal vermemek için her türlü savunma ve önlemimizi alıyoruz ve almaya devam edeceğiz. Bu tür kirli saldırıların yolu ve ahlakı yoktur. Bu tür saldırılar bizi asla kıramayacaktır."

TÜRKİYE SAVAŞ YERİNE SİYASİ ÇÖZÜMLER GELİŞTİRMELİDİR 

Müslim, Türkiye'nin Suriye'ye dönük "müdahale" tartışmalarına ilişkin de konuştu. Müslim, topraklarına dönük en ufak bir saldırı karşısında öz savunma temelinde gerekli savunmalarını yapacaklarını söyleyerek, "Biz Suriye'de demokratik bir gelecek için mücadele veriyoruz. Türkiye'nin Suriye'ye girmesi önemli sonuçlar çıkartacaktır. Askeri yöntemler yerine siyasi yöntemleri kullanmalıyız. Savaş ölüm, acı ve perişanlıktan başka bir şey getirmez. Bu yüzden de 'müdahale' tartışmaları gözden geçirilmelidir. Barış içinde bir geleceğin oluşabilmesi için Türkiye'nin de bu açıklamaların bir kenara bırakıp Suriye'nin demokratikleşmesi için çaba sarf etmelidir" şeklinde konuştu. 

'DÖRT ELLE SARILIP KOBANÊ'Yİ İNŞA EDELİM' 

Son olarak çağrıda bulunan Müslim, herkesin Kobanê'ye dönük desteğini sürdürmesini isteyerek, "İlk baştan beri Kobanê zaten hiç yalnız bırakılmadı. Halka hizmet sunan yerlerden tutalım, insanların yaşam alanlarına kadar yıkıldı. Kobanê'de tüm halkların kanı var, bu yüzden de herkesin yeniden inşa için destek vereceğini umuyoruz. Göç etmek zorunda olan Kobanêli yurttaşlarımızı da dönmeye çağırıyoruz. Umuyoruz ki kısa sürede herkesi Kobanê'de göreceğiz. Bunun için Kobanê'de yaşamını yitiren herkes için Kobanê'ye dört bir elle sarılıp Kobanê'yi yeniden inşa edelim" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Danıştay, 5 meslek odasının Saray inşaatına itirazını kabul etti

SONRAKİ HABER

Fransa, toplu taşımada tacizle mücadele başlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...