09 Temmuz 2015 19:52

Sağırlık virüsle tedavi edilebilir mi?

Paylaş

Fareler üzerinde yürütülen araştırma, bir virüsün genetik bozukluğu ve işitme duyusunu kısmen düzelttiğini ortaya koydu. Bilim insanları  bu sonuçların, on yıl içinde bir tedavi geliştirilmesini sağlayabileceğini kaydediyor.

BBC’nin haberine göre, ABD ve İsviçre’deki araştırmacılar, bu deneyde kulak içindeki, sesleri beynin algılayabileceği elektrik sinyallerine dönüştüren ufak tüyler üzerinde odaklandı.

DNA’daki kimi değişimler bu tüyleri elektrik sinyali yaratamaz hale getiriyor ve sağırlık baş gösteriyor. Araştırma ekibi, tüy hüclerine geçerek hatayı düzeltebilen genetiği değiştirilmiş bir virüs geliştirdi.

Bu virüs 115 desibellik gürültü yaratan rock konserlerinde oldukları farketmeyen “ağır düzeyde sağır” fareler üzerinde denendi. Farelerin kulaklarına enjekte edilen virüs, farelerin işitme duyularını normal düzeye çıkarmasa da, önemli gelişme sağladı.

Fareler, hareket halindeki bir otomobilde duyulan düzeyde gürültüyü (85 desibel) işitebilecek duruma geldi ve 60 gün boyunca süren deney boyunca sese karşı tepkilerini de değiştirdikleri gözlendi.

Boston Çocuk Hastanesi’ndeki araştırmacılardan Dr. Jeffrey Holt, “Bu deney son derece heyecan verici. Ama boş ümitler yaratmamak için temkinli bir iyimserlik içindeyiz. Bir tedavi yolu bulduk diyebilmemiz için, henüz zaman erken. Ancak çok da uzakta olmayan bir gelecekte genetik sağırlığın tedavisinde bu yola başvurulabilir ki, bu da önemli bir gelişme” dedi. Ortaya çıkardıkları sonucun uzun süreli olabileceğini kanıtlamak istediklerini vurgulayan araştırma ekibi, insanlar üzerine klinik deneylerine başlanması için henüz hazır olunmadığını söylüyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

'Damların efendileri'

SONRAKİ HABER

Caz için tuhaf bir yer

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...