09 Temmuz 2015 18:30

Til Ebyad'ı Til Ebyad'lılar yönetecek

Til Ebyad'da (Girê Spî) yaşayan Kürt, Arap, Türkmen ve Ermeni kanaat önderleri, TEVDEM öncülüğünde 'Girê Spî Kurucu İnşa Meclisi’nin oluşturulması için hazırlık toplantısı yaptı. 'Halklar arasındaki barışın sağlanması herkesin sorumluluğu' şiarıyla yapılan toplantıda, konuşan TEM-DEM üyesi Ferhat Dêrik, 'Girê Spî’nin yönetimi, siyaseti, hizmeti Girê Spî’den olacak. Burada hep birlikte ortak yaşamın temelini atmalıyız. Demokratik bir Suriye’nin temelini burada, Girê Spî’de kurmalıyız' dedi.

Paylaş

YPG/YPJ ile Burkan el Fırat güçlerinin 15 Haziran’da IŞİD'den kurtardığı Til Ebyad'da, Rojava Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) ve kentte yaşayan Kürt, Arap, Türkmen ve Ermeni kanaat önderleri Girê Spî Kurucu İnşa Meclisi’nin oluşturulması amacıyla kentte bir hazırlık toplantısı düzenledi. “Halklar arasındaki barışın sağlanması herkesin sorumluluğu” şiarıyla yapılan toplantıya bölgedeki onlarca kanaat önderi ve TEV-DEM üyeleri katılırken, toplantı salonuna, “Girê Spî ortak yaşamın canlı örneğidir”, “Yaşasın halkların kardeşliği” ve “Suriye tüm oluşumlarındır” pankartları asıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan TEV-DEM Dış İlişkiler Komite Üyesi Omer Elûş, meclisin kuruluş amacının belirtildiği metni okudu. Kürt, Arap, Türkmen ve Ermeni halklarından temsilcilerin divandaki yerini almasından sonra, bölgedeki halkların, TEV-DEM’in, Burkan el Fırat'ın ve Kobanê Kantonu hükümetinin mesajları okundu.

TEV-DEM’in mesajını okuyan Ferhat Dêrik, Suriye’de yaşanan savaş ve gelinen aşamaya ilişkin değerlendirmelerde bulunduktan sonra Til Ebyad'ın kurtarılmasıyla bölgenin demokrasi, özgürlük ve ortak yaşamın örneği olacağını söyledi. Suriye’de yaşananlarda en büyük sorunun dış güçler olduğunu söyleyen Dêrik, “Bizim ortak bir tarihimiz var. Burada bölgenin halkları ve inançları acılarımıza birlikte üzüldük, sevinçlerimiz ise yine birlikte oldu. Burada bulunanların hiçbiri dışarıdan gelmedi, yüzyıllardır birlikte yaşayan insanlar. Nasıl ki yüzyıllar boyu birlikte yaşadıysak bundan sonra da birlikte teröre karşı mücadele etmeliyiz” dedi.

Til Ebyad'da temeli atılan meclisin bu toprağın insanlarından oluştuğunu söyleyen Dêrik, “Kimse Qamişlo’dan ya da Kobanê’den gelip Girê Spî’yi yönetmeyecek, Girê Spî’de hüküm sürmeyecek. Girê Spî’nin yönetimi, siyaseti, hizmeti Girê Spî’den olacak. Burada hep birlikte ortak yaşamın temelini atmalıyız. Demokratik bir Suriye’nin temelini burada, Girê Spî’de kurmalıyız” diye konuştu. YPG, Burkan El Fırat ve Asayiş Güçleri’nin Girê Spî’nin askeri ve güvenlik gücü olduğunu söyleyen Dêrik, yeni yaşamın örülmesi için meclisin kapısının herkese açık olması gerektiği ve kurulan meclisin aynı zamanda yürütücü meclis olması gerektiği dile getirdi.

TÜRKMEN, ARAP VE ERMENİLER SÖZ SAHİBİ

Dêrik’in ardından Ermeni halkı, Arap halkı adına konuşmalar yapılırken Türkmenler adına Gazi Tirkmanî söz aldı. Türkmen ve Ermeni temsilcileri sorunlarını dile getirip bunların çözüme kavuşturulması için talepte bulunurken, Arap temsilci, güvenli bir ortamda yaşamak istediklerini ve bölgenin yönetimi için de siyasi bir iradenin kurulması gerektiğini dile getirdi. Toplantıdan umutlarının büyük olduğunu dile getiren Kobanê Kantonu Dışilişkiler Konseyi Sözcüsü İdris Nahsan ise Til Ebyad'ın kendi bileşenlerinden oluşan bir yönetiminin oluşması için çaba içerisinde olacaklarını söyledi.

Konuşmaların ardından toplantı son buldu. (ANHA)

ÖNCEKİ HABER

Çığlı köyünde asker gerginliği

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Doğu Türkistan haberleri yalan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...