09 Temmuz 2015 14:10

‘Venezuela karşıtı kampanyayı Exxon destekliyor’

Paylaş

Venezuela ABD’li petrol şirketini komşusu Guyana arasında bulunan ve 150 yıldır hangi ülkeye ait olduğu konusunda anlaşmazlık bulunan Esiquibo bölgesinde yasa dışı petrol çıkartmakla ve iki ülke arasındaki gerginlik çıkarmaya çalışmakla suçluyor.

‘YASA DIŞI PETROL FAALİYETİ’

Venezuela Hükümeti, ABD’li petrol şirketi Exxon Mobil’i Venezuela’ya karşı ekonomik ve jeopolitik istikrarsızlık kampanyası yürütmekle suçladı. Venezuela’nın komşusu olan eski İngiliz sömürgesi Guyana ile arasında bulunan Esequibo bölgesinde, Guyana hükümetinin desteğiyle petrol çıkarma çalışmalarına başlayan Exxon’a tepki gösteren Devlet Başkanı Nicolas Maduro, bölgedeki petrol faaliyetinin ‘yasad ışı’ olduğunu ileri sürüyor.

Telesur’un konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Maduro, Exxon Mobil’in Guyana Devlet Başkanı David Granger’ın kampanyasını finanse ettiği bunun karşılığında petrolün verildiğini söyledi. Maduro, Exxon Mobil’in Karayip ülkeleri arasındaki ilişkiyi ve huzuru baltalayarak bölgede gerginlik yaratmak istediğini ifade etti.

Venezuela Devlet Başkanı, Guyana devletiyle Venezuela arasında 150 yıldır süren bir sorun olan Esequibo bölgesinin egemenliği sorununu önümüzdeki günlerde Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu (CELAC), Güney Amerika Ulusları Birliği (Unasur) ve Birleşmiş Milletlere (BM) sunulacağını da ekledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

FARC tek taraflı ateşkes ilan etti

SONRAKİ HABER

Memurlar için arife günü de tatil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...