09 Temmuz 2015 08:06

FARC tek taraflı ateşkes ilan etti

Paylaş

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC), ülkede bir ay süresince geçerli olacak tek taraflı ateşkes ilan etti. Örgütün açıklamasında, ateşkes kararının, Kolombiya hükümetiyle yürütülen barış görüşmelerinde arabuluculuk yapan Norveç ve Küba’nın yaptığı itidal çağrısı üzerine alındığı belirtildi. Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri adına Küba’daki müzakerelere  katılan Ivan Marquez, ateşkes kararı ile ilgili, “Biz muhatabımızla, nihai ve iki taraflı ateşkese ulaşılması konusunda uygun koşulları oluşturmak için çalışıyoruz” dedi.

Örgütün ateşkes kararı 20 Temmuz itibariyle geçerli olacak.

HÜKÜMETTEN DE ATEŞKES BEKLENİYOR

Venezuela merkezli Telesur’un haberine göre Kolombiya halkı, Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’un da bu ateşkese olumlu yanıt vermesini ve operasyonları sona erdirmesini bekliyor. Santos’un geçtiğimiz günlerde Twitter’da karşılıklı ateşkes için umut veren açıklamalar yaptığı ancak kesin konuşmadığı belirtiliyor. FARC’ın kararının ise en çok çatışma yaşanan bölgelerdeki köylüler tarafından sevinçle karşılandığı belirtiliyor, Telesur Kolombiya Muhabiri Lorena Hoyos bu durumu, “Kolombiya halkı için bu adım umut için ekilen bir tohum, çünkü sözde değil kesin bir gerçeklik”

FARC ve Kolombiya hükümeti, 6 günlük bir aranın ardından geçtiğimiz cuma diyalog masasına geri dönmüşlerdi. Diyalog sürecinde artık “mağdurların durumu” ele alınıyor. 2012’de başlayan diyalog sürecinde bugüne kadar bir çok konu hakkında belli anlaşmalara varıldı ancak süreç devam ederken çatışmalar tamamen sona ermemişti.

Kolombiya’da devletin gerillalar ve köylülere saldırıları, karşılıklı çatışmalar ve paramiliter güçlerin katliamlarıyla 50 yıldır devam eden savaş ortamında şu ana kadar yaklaşık 220 bin kişi yaşamını yitirdi, 5 milyon kişi yerinden oldu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hema'da madenci direnişi sürüyor

SONRAKİ HABER

‘Venezuela karşıtı kampanyayı Exxon destekliyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa