09 Temmuz 2015 13:24

Tüzel'den soru önergesi: Encü’ye saldırı emrini kim verdi?

Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Roboskî’de askerlerin HDP Milletvekili Ferhat Encü’ye saldırısını Meclis gündemine taşıdı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi veren Tüzel, “Halkın yüzde 85 oyuyla seçilen Ferhat Encü’ye ateş açılması emrini kim verdi” diye sordu.

Önergede, 28 Aralık 2011’de TSK’ye ait savaş uçakları tarafından 34 kişinin katledildiği Roboskî’de, devletin baskı ve şiddetinin giderek arttığını belirten Tüzel, geçtiğimiz günlerde de Roboskî Katliamı’nda 11 akrabasını yitiren Milletvekili Ferhat Encü ve yanında bulunan gazetecilerin tartaklandığını söyledi. “Hatırlanacağı üzere, 14 Ocak 1989 tarihinde Cizre’nin Yeşilyurt köyünde askerlerin halka dışkı yedirmesi olayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taşınmış, köylülere dışkı yediren askerleri koruyan devlet, AİHM’de suçlu bulunarak köylülere tazminat ödemeye mahkum edilmiştir” diyen Tüzel önergede, “Son bir aydır Şırnak halkına ve halkın yüzde 85 oyuyla seçilen, Ferhat Encü’ye ve gazetecilere yapılan fiziki, gazlı, silahlı saldırılar suçtur,  kabul edilemezdir” ifadelerine yer verdi.
Tüzel Başbakan Davutoğlu’ya şu soruları yöneltti;
* Roboskî’de halka yönelen devlet şiddetinin onarılamaz ve vahim sonuçlara ulaşmadan bertaraf edilmesi ve yetkililerin bu saldırılardaki sorumluluğunun açığa çıkarılması için İçişleri Bakanı ve Şırnak Valisinin görevden alınması düşünülmekte midir?
* Yayla yasaklarını protesto eden Roboskîli köylülere ve HDP Milletvekili Ferhat Öncü’nün aracına gaz bombası atılması, darbedilip, silahla ateş açılması emrini kim vermiştir?
* HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü’nün bulunduğu araca gaz bombası atılması, araçtan çıkınca da silahla ateş eden, halkın ve TBMM’nin iradesine yönelik saldırıda bulunan TSK mensubu asker/leri hakkında ne işlem yapılmıştır?
* 12 Eylül döneminde dahi Roboskîliye yasaklanmayan yaylaların 3 aydır yasak bölge ilan edilmesinin nedeni nedir?
* Roboskîliler tapulu arazilerinin olduğu yaylalara gidip,  tarım yapamaz, ekip biçemez ve askeri sevkiyatlar nedeniyle sınır ticareti de yapamaz ise geçimlerini nasıl sağlayacaklar?
* Tüm bu hak gaspları ve saldırılarla, Roboskîliler yaşadıkları bu toprakları terk etmeye, göçe mi zorlanmaktadır?
* İnsanlık onurunu zedeleyici tüm bu fiziki ve silahlı saldırılar, hak ihlallerini yapanlar hakkında soruşturma yapılarak, kamuoyuna açıklamada bulunulacak mıdır? (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Batman'da petrol işçilerine saldırı: 8 gözaltı

SONRAKİ HABER

Emek ve demokrasi güçleri 'Barış Bloku' oluşturuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...