09 Temmuz 2015 19:23

Batman'da petrol işçilerine saldırı: 8 gözaltı

TPIC işçileri, feshedilen işlerini geri almak için Türkiye Petrolleri Park sahasındaki petrol arama kulesini işgal ederek, petrol sahasında süresiz eylem başlattı. İşçilere yönelik polis saldırısında 8 işçi gözaltına alındı.

Paylaş

Cumhur DAŞ
Diyarbakır

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na bağlı taşeron petrol arama şirketi TPIC’de çalışan işçiler 11 Temmuz itibariyle iş akitlerinin feshedileceği duyumu üzerine dün gece Batman’da başlattığı eylemi sürdürüyor. Bugün öğle saatlerinde ise Adıyaman bölgesindeki işçiler de eyleme geçti.

İş sözleşmelerinin feshedilmemesi ve güvenceli bir iş talebiyle eyleme başlayan işçiler olumlu bir gelişme olana kadar eylemlerine devam edeceklerini belirtti.

PETROL ARAMA KULESİNE TIRMANDILAR

TPİC bünyesinde Batman’da çalışan işçiler, Türkiye Petrolleri Park sahasındaki F-200/14 kulesini dün gece işgal etti. Bazı işçiler kuleye tırmanarak ‘TPIC işçisi metal direnişini selamlar. Yaşasın sınıf dayanışması’ yazılı pankar astı. Eylemde sık sık ‘Direne direne kazanacağız’, ‘Emekçiyiz haklıyız kazanacağız’ sloganları atıldı. İşçilerin bulunduğu alana TOMA ve çevik kuvvet yığınağı yapılırken polisin kuledeki işçilere müdahale etmek istemesi gerginliğe neden oldu. Polisin işçilerin hayatını tehlikeye attığını belirten işçiler, yapılan görüşmelerin ardından polis müdahalesini engelledi.

'SONUÇ ALANA KADAR DİRENECEĞİZ'

Eylem alanında bir açıklama yapan işçiler yıllardır TPIC’de çalıştıklarını ancak şimdi iş sözleşmelerinin feshedileceğinin duyurulduğunu ifade ederek, “Biz burada yıllarca TPAO’nun asıl işini yaptık. Şimdi yaşanan rant kavgalarında işçiler mağdur ediliyor. Kadrolu, güvenceli bir iş istiyoruz. Yapılan görüşmelerden olumlu bir sonuç çıkmazsa eylemimize devam edeceğiz” dedi.

Gelişmelere ilişkin Evrensel'e konuşan Petrol-İş Batman Şube Başkanı Mustafa Mesut Tekik, aylardır TPIC işçisinin sorununu gündeme getirdiklerini ancak bir çözüm bulunmadığını belirterek, “İşçi arkadaşlarımız aldıkları karar doğrultusunda eyleme başladılar. İşçilerin bugün-yarın iş akitlerinin feshedileceğine yönelik söylentiler var. Konuya ilişkin TPAO yönetimi ve siyasetçilerle görüştük. Aldığımız duyumlar işçilerin iş akitlerinin 11 Temmuz tarihi itibariyle son bulacağı yönünde. Son olarak AKP Batman Milletvekili Ziver Özdemir ile görüştük. Konuyu Başbakana ileteceğini söyledi. Şimdi oradan gelecek cevabı bekliyoruz” dedi.

İFTAR SIRASINDA SALDIRDILAR

Ancak işçiler iftar yemeklerini yedikleri sırada polislerin kendilerine saldırarak, yemek yemelerine engel olduklarını aktardı. Saldırı sonrası sonrası işçilerden Cengiz Güneştekin'in yaralandığı 8 işçinin ise gözaltına alındığı belirtildi.

Polis, Belediye Başkanı Sabri Özdemir, Petrol-İş Şube Başkanı Mustafa Tekik ve Halkların Demokratik Partisinin girişimleri sonucu bölgeden çekildi. Başkan Özdemir, burada basın mensuplarına yaptığı açıklamada, işçilerin haklı bir eylem gerçekleştirdiğini belirterek, kendilerini desteklediklerini kaydetti.

Petrol İş Batman Şube Başkanı Mustafa Tekik ise bu işçilerin haklı bir eylem yaptığını sendika olarak kendilerini desteklediklerini belirtti. Bu arada eylem yapan işçilerin aileleri de destek vermek amacıyla kule alanına geldi.

ÖNCEKİ HABER

Eğitimciler vekillerle görüştü: Kadrolaşma koalisyon demeden sürüyor

SONRAKİ HABER

Tüzel'den soru önergesi: Encü’ye saldırı emrini kim verdi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...