09 Temmuz 2015 11:59

HDP, nefret suçları için kanun teklifi verecek

HDP, son günlerde toplumun değişik kesimlerine yönelik artan ırkçı söylemler ve nefret suçlarına yönelik, Meclis'e 'Nefret Suçları Yasa Teklifi' verecek

Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, son günlerde farklı kimliklere yönelik artan ırkçı söylemler ve ortaya çıkan nefret suçları ile ilgili Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Nefret suçlarına ilişkin önümüzdeki hafta Meclis'e kanun teklifi vereceğini ve bu konuda bütün parti gruplarından destek beklediğini belirten Paylan, "Nefret söylemlerinin daha ağır şekilde cezalandırılmasını içeren 'Nefret Suçları Yasası' ile ilgili Kanun Teklifini önümüzdeki günlerde Meclis Başkanlığı'na sunacağım" dedi.

21 Haziran'da Ermeni müziğinin tanınan temsilcilerinden ve dünyaca ünlü Piyanist Tigran Hamasyan'ın 22. İstanbul Caz Festivali'ne katılarak Ani Antik kentinde konser vermesi üzerine Ülkü Ocakları Kars İl Başkanı Tolga Adıgüzel'in konseri gerekçe göstererek yaptığı basın açıklamasında, "Bizler de Kars caddelerinde Ermeni avına mı çıkalım?" sözlerinin vahametine dikkat çeken ve bunun hedef göstermek olduğunun altını çizen Paylan, "5 Şubat 2006 tarihinde Trabzon'da işlenen Rahip Andera Santoro ile 19 Ocak 2007 tarihinde işlenen Hrant Dink cinayetinin ve 18 Nisan 2007 tarihinde Malatya'daki Tilman E. Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel cinayetlerinin işlenmesinde bu türden 'zehirli' söz ve söylemlerin ciddi şekilde zemin oluşturduğu açıkça ortadadır" hatırlatmasında bulundu.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün 2 Temmuz'da Twitter adresinden paylaştığı, "Manukyan'ın Adana'daki yeğeni mutludur. Üç teyze çocuğu daha Meclis'e girdi. AKP, CHP ve HDP'den. Ne kadar gururlansa azdır" tweeti ve geçtiğimiz günlerde Topkapı Sarayı'nda Çinli zannedilerek Koreli turistlere yapılan saldırıları anımsatan Paylan, yapılan bu açıklamaların nefret söylemlerini içerdiğinin vurgusunu yaptı. Yine, Genç İslam Müdafaa Grubu'nun sosyal medyada başlattıkları kampanya ve sokak afişlerine yazdıkları "Lut kavminin çirkin işini yapanı görürseniz, faili de mef'ulü de öldürünüz!" sloganı ile LGBTİ'leri hedef göstermesi ve LGBTİ'leri direk hedef göstermeleri üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı'nın failler hakkında herhangi bir işlem başlatmadığını belirten Paylan, Ermeni toplumunu doğrudan hedef gösteren Kars Ülkü Ocakları Başkanı Tolga Adıgüzel hakkında suç duyurusunda bulunacağını dile getirerek, nefret söylemleri ile ilgili savcıları göreve çağırdı.

Paylan, nefret söylemlerinin daha ağır şekilde cezalandırılmasını içeren Nefret Suçları Yasası ile ilgili kanun teklifini önümüzdeki günlerde bütün parti gruplarına mensup milletvekillerinin desteğini de isteyerek Meclis Başkanlığı'na sunacağını ifade etti.

HDP MİLLETVEKİLİ BEYZA ÜSTÜN, LGBTİ'LERE YÖNELİK SALDIRILARI SORDU
Öte yandan, HDP İstanbul Milletvekili Beza Üstün, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yazılı olarak yanıtlaması isteğiyle soru önergesi verdi. Üstün, TBMM Başkanlığa sunduğu önergede, 6 Temmuz günü kendilerini ‘Genç İslami Müdafaa‘ diye adlandıran bir grubun Ankara’da pek çok sokağa  “Lut kavminin çirkin işini yapanı görürseniz, faili de mef’ulü de öldürünüz!” ifadelerinin yer aldığı afişler astığını söyledi. Üstün, gurubun LGBTİ bireylere karşı nefret suçu işlediklerini bildirdi.

Üstün önergede, Kaos GL tarafından hazırlanan “2014 Yılında Türkiye’de Gerçekleşen Homofobi ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Raporu”na göre 2014 yılı içerisinde medyaya yansıyan ve kayıtlara geçen en az 5 nefret cinayeti ve 11 nefret saldırısı yaşandığını ifade ederek 7 Haziran seçimleri sürecinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP’li siyasetçilerin kullandıkları ayrımcı ifadeler dolayısıyla Onur Yürüyüşüne saldırıldığı ve homofobik, transfobik nefret gruplarının katliam çağrıları yaptığını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Başbakan Davutoğu'nun 7 Haziran seçimlerinde HDP Eskişehir Milletvekili Adayı LGBTİ Aktivisti Barış Sulu’yu hedef gösterdiğini kaydeden Üstün, "Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Yasin Aktay gibi AKP’li yetkililer de LGBTİ’lere yönelik ayrımcı söylemleri devam ettirmiştir. Son olarak Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 13. LGBTİ Onur Yürüyüşü'ne yapılan polis saldırısını meşru göstermeye çalışan, LGBTİ düşmanlığı barındıran sözler sarfetmiştir" dedi. Üstün Başbakan Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına şu soruları yöneltti:

1- Anayasa tarafından garanti altına alınmış olan yaşam hakkının gasp edilmesine yönelik bu girişimi başlatan, nefret söylemi yayan ve LGBTİ’lerin katledilmesi çağrısı yapan ‘Genç İslami Müdafaa‘ isimli grubu oluşturan kişilerin kimliklerinin tespit edilmesi ve yargılanmaları yönünde bir soruşturma başlamış mıdır?

2- 7 Haziran seçimleri öncesinden başlayarak yoğun biçimde LGBTİ’lere yönelik nefret söylemi üreten kamu görevlilerinin ve siyasilerin kullandıkları ayrımcı üslup nedeniyle bir soruşturma yapıyor musunuz?

3- LGBTİ’leri hedef gösteren bu nefret çağrısı karşısında olası nefret cinayetlerini önleyebilmek üzere bir çalışma ve eylem planı hedefiniz bulunmakta mıdır?

4- Yeni yasama döneminde LGBTİ yurttaşlara yönelik linç girişimleri ve saldırıların nefret suçları kapsamına alınmasına ilişkin bir düzenleme öngörülmekte midir?

5- Son 13 yılda nefret saldırısına maruz kalan ve nefret cinayetleri sonucunda hayatını yitiren kaç LGBTİ yurttaş vardır? LGBTİ’lere yönelik gerçekleşen nefret saldırıları ve cinayetleri sonucunda bugüne kadar kaç kişi hakkında tahkikat başlatılmış ve yargılanma gerçekleştirilmiştir? Tüm bunlara ilişkin istatistiki bilgiler elinizde mevcut mudur? Yoksa gerekçesi nedir? (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eşini öldüren kadın: Kadınlar ölmesin biraz da erkekler ölsün

SONRAKİ HABER

YPG: IŞİD takviye güçle yeni saldırılar düzenledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...