09 Temmuz 2015 14:04

Öğrencileri, okuldan atılan Melike Koçak’a sahip çıkıyor: #direnörtmenim

Paylaş

Tolga Alp TURGUT
İstanbul

Notre Dame De Sion’un 17 yıllık edebiyat öğretmeni Melike Koçak, okulun öğrencilerinin çıkardığı Tavuskuşu adlı fanzinde “penis” ve “vajina” kelimelerinin geçtiği gerekçe gösterilerek okuldan atıldı. Özel Fransız lisesinin öğrencileri, okuldaki bir grup öğrencinin okuldan bağımsız çıkardıkları, hiçbir öğretmenin dahil olmadığı bir fanzinin, Özgecan Katliamı’na ayırdıkları bir sayısında geçen mastürbasyon temalı şiirlerden ve “penis”li yazılardan ötürü öğretmenleri Melike Koçak’ın atılmasına tepki gösterdi. Öğrenciler, Notre Dame De Sion’un Melike öğretmenden özür dilemesini ve yeniden işe almasını istiyor. Öğrencilerin tek temennisi Melike Koçak’ın Notre Dame De Sion’da Madak’ıyla, Neruda’sıyla, Ergülen’iyle öğretmenliğine devam etmesi.

#MelikeKoçakYalnızDeğildir

Notre Dame De Sion’un öğrencileri okulun Melike Koçak’ı işten çıkararak mastürbasyon gibi kadın ve erkek cinselliğinin gündelik bir parçası olan temaların, kadın ve erkek cinselliğine yönelik cinsiyet eşitliğine dayalı kelimeleri kullanan, cinsel taciz ve tecavüz ve cinayet gibi can alıcı konuları eleştirel bir bakış açısıyla irdelemeye çalışan öğrencilerini bağnaz bir düşünce yapısı içinde korkutup hapsetmek istediğini söylüyor. Notre Dame De Sion’un verdiği edebiyat ödülleri jürisinde yer alan okulun öğrencisi Baran Aydemir, “Melike Koçak’ın çıkarılan fanzinle herhangi bir bağı yok. Fanzinde ne okulun, ne de okuldan herhangi bir öğrenmenin adı geçmiyor. Kaldı ki Robert Koleji gibi başka okullarda okuyan öğrenciler de Tavuskuşu adlı fanzinde yazıyor. Edebiyat ödülleri veren Notre Dame De Sion’un, edebiyat öğretmenini bu şekilde işten atması ikiyüzlülüktür” dedi. Sosyal medya’da #MelikeKoçakYalnızDeğildir hashtagiyle başlattıkları yardımlaşma ve dayanışma kampanyasını anlatan Aydemir, okulun mezun öğrencilerinin de kampanyaya destek verdiğini, edebiyat çevrelerini de harekete geçirdiklerini, Fransa’daki öğrencilerin de kendilerine #touchepasamonprof  hashtagiyle destek verdiğini söyledi.

İŞTEN ATMA GEREKÇESİ OLAN DİZELER

Melike Koçak’ın kovulmasına gerekçe gösterilen Tavuskuşu fanzininin Mayıs 2015 ‘Kadın Cinayetleri Politiktir’ sayısındaki dizeler şöyle:

*Kadınlığın yasaklandığı bir ülkede, kocaman penisleriyle, kocaman penis şekilli binalarda çalışan, kocaman evlerin, perdesiz pencerelerinde kalın sigaralar içen erkekler vardı. Kadın akılları, kadın başları yasaktı. Ayıp yataktaydı, kadına benzetilen canlılar yataklarda çarşaf olmaya mahkumdu.

*Tasavvur tek bir parmakla
Birkaç damla
Birkaç dakika inleme
Birkaç nefes
Sistemi,
Düzenli nefesleri,
Tabuları
Kızlığı
Bozuyoruz namus odasında.


DOZAJ KAÇMIŞ SAVUNMASI

Notre Dame De Sion Lisesi yönetimi de Melike Koçak’ın işten atıldığını doğruladı. Okulun açıklamasında, “Mart ayında ‘Öğrencilerle böyle bir dergi çıkarmak istiyoruz’ diye yönetime dilekçe verdi. Yönetim ‘Olur ama önce içeriğine bakalım’ dedi. İçerik incelendikten sonra bir okul için uygun olmadığı Koçak’a bildirildi. Birkaç ay sonra haziranda çalışma biraz daha genişletilerek, daha keskinleştirilerek yapılmış. Okul yönetiminden habersiz bir şekilde öğrencilere dağıtıldığı görülünce de öğretmenin 31 Ağustos’ta bitecek kontratının yenilenmeyeceği 2 ay önceden kendisine söylenmiş. Kadına şiddet gibi bir konuda öğrenciyi hassaslaştırmak önemli ama bunu çok dikkatli yapmak lazım, burada dozaj kaçmış” ifadeleri yer aldı.


TYS: KARARI KINIYORUZ

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), “Notre Dame De Sion yönetiminin Melike Koçak hakkında aldığı bu ilkel ve gerici kararı kınıyoruz” dedi.

“Karanlık ve sansür her geçen gün yeni bir biçim alarak sürüyor. Saraydan öğretmenler odasına, Meclisten okul koridorlarına, gazetelerin manşetlerinden öğrencilerin çıkardığı fanzine kadar, kendisi gibi düşünmeyen hiçbir fikre, yaşama olanağı tanımıyor iktidar” denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Öğrencilerin yaratıcılığı için olanakları seferber etmesi beklenen okul yönetimi sansüre yaslanmak için  sağlam referanslara sahip olmalı ki, Öğretmen Melike Koçak’ı işten atmakta sakınca görmedi. TYS olarak Notre Dame De Sion yönetiminin Melike Koçak hakkında aldığı bu ilkel ve gerici kararı kınıyoruz. İnsanın, şiirin, aydınlığın yanında yer alan Melike Koçak’ın bir an önce göreve geri alınmasını talep ederek sürecin takipçisi olduğumuzu kamuoyuna bildiriyoruz.”

ÖNCEKİ HABER

CHP, taşeron işçilerin kadroya alınması için kanun teklifi verdi

SONRAKİ HABER

Gezici'nin son anketi: Halk koalisyona 'evet', savaşa 'hayır' diyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...