09 Temmuz 2015 00:50

Dara’da kazılar sürsün

Paylaş

Ezgi GÖRGÜ
İstanbul

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Mardin’in Dara antik kentindeki kazı çalışmalarının devam etmesi isteniyor. 

Mardin’in güneydoğusundaki Oğuz köyünde bulunan ve “Güneydoğu’nun Efes’i” olarak nitelendirilen Dara antik kentinde bir süredir devam eden kazılar durdu. Geç Roma, Erken Bizans, Selçuklu ve Osmanlı yapılarının bir arada yer aldığı kentte 10 bin yıllık geçmişi olan harabeler yer alıyor. Antik kentte, su sarnıçları ve su depolarının izlerine rastlandığı için, bir su medeniyetine işaret ediyor. Babil ve Pers İmparatorluklarından izler de taşıyan antik kentteki kazıların durdurulması hakkında Mardin’de turizmcilik yapan Fatih Erginoğlu ile görüştük. 

Dara antik kentinde, 1986’da Prof. Dr. Metin Ahunbay’ın olduğu bir ekiple başlayan kazı çalışmalarında birçok döneme ait çok sayıda eser çıkarılmış. Buraya dair siz neler yapıyorsunuz?
Maalesef 1986 yılında başlamış olan kazı çalışması halen tamamlanamamıştır. Devletin bölgeye bakış açısı ve politikaları Persler dönemine ait bir şehrin ortaya çıkmasına olanak sağlamamıştır. Burada yaşayanlar olarak böylesi tarih kokan bir yere bizler daha çok sahip çıkmaya, korumaya çalışıyoruz. Bedava ve gönüllü rehberlik hizmeti veren gençlerimiz mevcut. 

Dara antik kentinin korunabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığının ve Mardin Müzesi’nin işlevi nedir?
Müzenin burada çok fazla etkisi yok. Bakanlıkla beraber tanıtım amaçlı İngilizce ve Türkçe bastırdığı bir kitapçık mevcut. Devlet bütçe ayırmadığı için müze çalışanlarının yapacak fazla bir işlevi kalmıyor ne yazık ki.

Süren kazıların durdurulma sebebi nedir? 
Yetkililere sorduğumuzda bize verilen cevap sadece ödenek olmadığı yönünde. Tabii ki bunun politik yönleri çok fazla. Kürdistan coğrafyasında böyle bir gelişmeden yönetim rahatsız olur. Böyle bir yer Avrupa’da olsa insanlar buraya akın ederler. 

Yöre halkının da istediği, kazıların devam etmesi. Bununla beraber Kültür Bakanlığı, müze ve halkın oluşturduğu üçlü bir komite ile çalışmalar devam ettirilemez mi?
Biz halk olarak her türlü çalışmalarda yer aldık ve almaya da devam ederiz, şu an burasını biz koruyoruz, çünkü kimse yok zaten. Keşke söylediğiniz gibi bir çalışma olsa ve biz de içinde yer alsak... 

ÖNCEKİ HABER

Sınırda halka saldırı: 20 gözaltı

SONRAKİ HABER

İçine kurt düşen kadınlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...