08 Temmuz 2015 18:55

Sebrenitsa tasarısını Rusya veto etti!

Paylaş

Bosna'daki savaş sırasında Sırplar tarafından Srebrenitsa'da katledilen Boşnakların anılması amacıyla İngiltere’nin hazırladığı BMGK karar tasarısı, Rusya'nın tasarıyı veto etmesi yüzünden kabul edilmedi.
BM Güvenlik Konseyi’nde sabah karar tasarısı için dün sabah yapılan oylamada, 15 üyeden 10'u tasarı için olumlu oy kullanırken Çin, Nijerya, Angola ve Venezuela çekimser oy kullandı.

Konsey'in daimi üyelerinden Rusya'nın veto etmesi nedeniyle tasarı reddedildi. Böylece Srebrenitsa'da işlenen suçların BM Güvenlik Konseyi'nde de soykırım olarak nitelendirilmesi engellenmiş oldu.
Tasarıda "Srebrenitsa'da işlenen soykırım ve bu savaşta işlenen kanıtlanmış tüm savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar en sert biçimde kınanır" ifadesi yer alıyordu.

Tasarıyı veto eden Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, Güvenlki Konseyi’nde yaptığı konuşmada, İngiltere’nin hazırladığı karar tasarısını yapıcı bulmadıklarını ve siyasi motivasyon içerdiğini savundu. Churkin, “Karşı oy kullanmış olmamız, Srebrenitsa kurbanlarının çektiği acılara ve kayıplara kulak tıkadığımız anlamına gelmez” diye konuştu.

Rusya’nın karar tasarısını reddetmesine ABD ve İngiltere daimi temsilcileri tepki gösterdi. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, “Rusya’nın Srebrenitsa’da yaşanan soykırımı neden veto ettiği anlaşılır gibi değil. Bugün yapılan oylama, kurbanların aileleri için çok önemliydi. Rusya’nın vetosu, bu aileler için çok üzücü, BMGK için de kara bir leke olmuştur” dedi.

BMGK’ya tasarıyı sunan İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Peter Wilson da, “Tasarının veto edilmesi, Srebrenitsa kurbanlarına karşı bir hakarettir. Bosna-Hersek’in, barışçıl ve güvenli geleceğine indirilmiş bir darbedir” diye konuştu.

Uluslararası Adalet Divanı ve Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, daha önce Srebrenitsa'da işlenen suçları soykırım olarak nitelendirmişti. (DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

ABD Merkez Bankası faiz artırımı ile ilgili yine tarih vermedi

SONRAKİ HABER

Davutoğlu'ndan erken seçim açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...