08 Temmuz 2015 17:17

Rojava’da İsveçli bir gazeteci: Şervan Medin!

Paylaş

30 yaşındaki İsveçli gazeteci Joakim Medin, dünyanın birçok ülkesine giderek orada yaşananları izleyip, kendi ülkesi ile birlikte dünya kamuoyuna duyurmuş bir isim. IŞİD’in Şengal ve Musul’da gerçekleştirdiği katliama tanıklık eden Medin, Rojava’ya yönelik saldırıların yanı sıra Kobanê’ye yapılan büyük saldırıyı da en sıcak dönemlerde yakından takip etmiş tek yabancı gazeteci. Joakim Medin, Rojava’da IŞİD’e karşı verilen mücadelenin Kürtlere dair var olan tüm tabuları yıktığını ifade ediyor. Medin, Rojava’daki savaşı dünya kamuoyuna duyurmak için gittiği Rojava’da önce kendisini ifade edecek düzeyde Kürtçe öğrendi. Tanıştığı insanlarla kurduğu sıkı dostluklarla, bu arkadaşlarından kendisine ‘Şervan’ yani ‘Savaşçı’ ismiyle hitap etmelerini de isteyen Medin, Kürtlerin artık dünyanın her yerinde yaşadığını ve bütün Kürtlerin, Kürt sorununun çözüme kavuşmasını isteğini söylüyor.

ŞENGALLİLER İLE KONUŞTU

IŞİD’in Şengal’e saldırdığında Rojava’da bulunan Medin, sınırı geçip akın akın Rojava’ya gelen Şengallilere “Merhaba, İsveçliyim. Neler olduğunu anlatabilir misiniz?” diye sorduğunda aldığı cevapların “PKK ve YPG-J bize yardım etti. Bizi soykırımdan kurtardılar” olduğunu aktardı. Ancak Şengallileri kurtaran PKK ve YGP-J adına o zaman uluslararası medya için bir şeyler yazmanın çok zor olduğunu ifade eden Medin, sonrasında yaşanan kendisinin de yakından tanık olduğu değişimi şu sözlerle anlattı:

“Daha sonra herkes hem Kürdistan, hem Kürtler, hem de Kandil ve Şengal hakkında yazılar yayımladı, ilgilenmeye başladı. DAİŞ’e karşı Kürt hareketi ile yapılan görüşmelerde çok değil, bir yıl içinde olumlu şeyler oldu. Kürtler, DAİŞ’e karşıydı ve Amerika DAİŞ’e karşı Kürtleri ve YPG’yi destekliyordu. Birden bire yeni bir şey ortaya çıktı. Bir yıl önce bunu konuşmak imkansızdı. Şimdi herkes Rojava’ya son derece olumlu bakıyor. Sanki daha önce kör olan birinin gözlerinin birdenbire açılması gibi. Çok etkileyici ve bunu görmemek gerçekten çok ilginç. 1 yıl önce Kürtlerden başka kimse bu konuyla ilgilenmiyordu. Dünyanın bir anda gözleri açıldı. Birden bire tehlikenin farkına vardı.”

VAHŞETİ YAZMAK İÇİN ÖLÜMÜ GÖZE ALDI

7 Ekim 2014’te, IŞİD’in Rojava’ya yönelik düzenlediği büyük saldırı esnasında Kobanê’de bulunan Medin, gazetecilerin çoğunluğu geri çekilirken kentte kaldı. Medin, kentten neden ayrılmadığını şu sözlerle anlatıyor: “Kobanê’de birçok kez DAİŞ çok yakınımıza kadar geldi. Tüm savaşın sıcaklığında ve sonrasında hep Kobanê’de bulundum. Eğer ellerine geçersem başıma gelecekleri biliyordum. Birçok gazetecinin kellesini uçurmuşlardı. YPG’nin Rojava’da, Suriye’de ve Irak’ta akılları ile savaşan bir hareket olduğunu biliyordum. Onlardan aldığım destek ve güç ile Rojava’da yaşanan insanlık dışı vahşetini yazmaktan geri durmadım, ölümü göze aldım ve ben de orada savaşan insanlarla kaldım. Latin Amerika, Kanada ve diğer ülkedeki yayın kuruluşları ile iletişime geçtim. Sivillerin, DAİŞ ve YPG’nin durumunu bildirdim. Şehrin birçok yerine gittim. Çok büyük bir sorumluluktu. Kimi zaman bunu taşımakta çok zorlandığımı hissettim ama bunun da DAİŞ’e karşı verilen savaşın bir parçası olduğunun bilincindeydim.” (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

PRNet raporu: En çok konuşulanlar!

SONRAKİ HABER

Arda hakkında ağır sözler!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...