08 Temmuz 2015 15:35

Uluslararası Af Örgütü: Balkan göçünde suçlu AB

Paylaş

Uluslararası Af Örgütü Balkanlar’daki göç sorununa dikkat çekti, yaşanan sorunlar için Avrupa Birliği’ni suçladı. Konuyla ilgili açıklama yapan Af Örgütü , Avrupa Birliği’nin sığınma sisteminin başarısız olduğunu açıkladı. Yeni bir yaşam umudu ile Avrupa’ya yönelen göçmenlerin Makedonya ve Sırbistan’da sıkışıp kaldığına dikkat çekildi. 

Zorla evlerini terk eden göçmen sayısı ise kayıtların tutulduğu tarihten bu yana ilk kez 60 milyona yaklaştı. Geçen yıl 51 milyon olan göçmen sayısına bu yıl 9 milyon daha eklendi

Bulgaristan ve Yunanistan’ın Türkiye sınırına örülen duvar, özellikle Suriyeli göçmenleri denize yönlendirdi. Yunanistan’a deniz yolu ile ulaşan göçmen sayısı giderek yükseldi

Son olarak Macaristan hükümetinin Sırbistan sınırına duvar örmeye karar vermesi de tartışmaları alevlendirdi. Macaristan, geçen yıl 43 bin olan göçmen sayısının bu sene ilk ayda 72’i bini geçtiğini duyurdu. 

Af Örgütü, Macaristan-Sırbistan sınırına geçerken yakalananların sayısının 2010 yılında 2 bin 370 olduğunu ancak 2015 yılında gözerim altına alınan umut yolcusu sayısının 60 bini geçtiğini açıkladı. Örgütün raporunda sadece 10 kişinin Makedonya’da 1 kişinin de Sırbistan’da sığınma talebi karşılık buldu. Yavaş ve ilerlemeyen başvuru süreci nedeniyle sığınmacıların haklarının daha fazla ihlal edildiği ve bu yüzden Macaristan’a yöneldikleri belirtiliyor. Öte yandan Makedonya’nın Sırbistan ve Yunanistan sınırında göçmenler polislerin kötü muamelesine maruz kalıyor ve hukuksuz olarak sınır dışı ediliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

'Geçici hükümetin yaptığı atamalar Anayasa ihlalidir'

SONRAKİ HABER

Erfındık davası karara kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...