08 Temmuz 2015 14:36

Mimarlar Odası kaçak bina iddialarını yanıtladı: Kent suçlarının üstü yalanla örtülemez

Paylaş

Özellikle Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na ve İstanbul’da doğayı katleden mega projelere karşı mücadele sürdüren Mimarlar Odası, yandaş basında çıkan hizmet binalarının kaçak olduğuna dair haberlere tepki gösterdi. Binanın kaçak olmadığını belgeleriyle kanıtlayan mimarlar, “Hukuk mücadelemizin  engellenmesi için her yola başvuruluyor” dedi. 

İstanbul Büyükkent Şubesinde TMMOB’ye bağlı Mimarlar Odası tarafından düzenlenen basın toplantısına mimarların yanı sıra, TMMOB’ye bağlı odaların üyeleri, CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi, CHP ve HDP yöneticileri de katıldı. 

‘HUKUK MÜCADELESİNİ ENGELLEMEK İÇİN’ 

Burada konuşan Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu mega projeler olarak propaganda edilen projelere karşı mücadele ettiklerini ifade ederek, “Gerçekte tam bir doğa, kültür ve kent katliamı niteliğinde olan 3. köprü, 3. havalimanı, Kanal İstanbul, HES’ler, termik ve nükleer santraller ile kentsel dönüşüm kararlarına ve Atatürk Orman Çiftliği üzerine kondurulan Kaçak Saray’a karşı meslek odalarının sürdürdüğü hukuk mücadelesinin engellenmesi için her yola başvuruluyor” dedi.

Muhcu, açtıkları dava sonucu 3. köprü projesinin en önemli bağlantı yolu planlarının iptal edilmesinin ardından Mimarlar Odasına yönelik yeni bir saldırı başlatıldığını söyleyerek, “Yargının iptal kararlarından canı yanmaya başlayan iktidar odakları tarafından, bu kez Kaçak Saray süreci ileri sürülerek TMMOB ve Mimarlar Odasına karşı tek merkezden alınan talimatlarla yoğun bir itibarsızlaştırma kampanyası yürürlüğe konmuştur” diye konuştu. 

‘BİNANIN RUHSATSIZ OLDUĞU HABERİ YALANDIR’

İstanbul Büyükkent Şubesinin hizmet binasının kaçak ve ruhsatsız olduğuna dair yapılan haberler üzerine Muhcu, “Mimarlar Odası 2008 yılında binayı hizmet binası olarak kullanmak üzere satın almıştır. Tek bağımsız bölüme dönüştürülerek kat mülkiyeti tesis edilen yapının, odamızca satın alındığı tarihte, 2001 yılında düzenlenmiş yapı kullanma izin belgesi bulunmaktadır. Şube binamızın kaçak ya da ruhsatsız olması söz konusu değildir. Bu yönlü haberler tümüyle asılsız ve yalandır. Bu binanın iskan ruhsatı vardır ve ruhsattan sonra yapılan değişiklikler için ise tadilat projesi hazırlanmış ve belediyece onaylanmış projelerle başlanan tadilatlar devam etmektedir” dedi.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Sami Yılmaztürk de, rant projelerine karşı mücadele ediyoruz Özellikle 7 Haziran yenilgisiyle beraber Mimarlar Odasına yönelik saldırılar daha da arttı” diye ifade etti.

KENT YAĞMASINA KARŞI MÜCADELEDELER

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube binasının kaçak olduğuna dair iddialar üzerine görüşlerini aldığımız CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi de, Mimarlar Odası’nın kuruluşundan bu yana kent yağmalarına karşı durduğunu söylerken, “Mimarlar Odası insanların daha mutlu ve huzurlu çevrelerde yaşaması için mücadele ediyor. Ben de bir mimar olarak meslek odamda yıllarca mücadele ettim. Karaköy şube binamıza iskan ve ruhsatı Beyoğlu Belediyesi verdi. Mimarlar odasının bu binanın kütlesine müdahale etmesi söz konusu olamaz. Ülkemizde imar rantı üzerine oturan bir hükümet söz konusu, kent suçlarına karşı kanunlarla ve soru önergeleri ile çalışmalarımız sürecektir” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sanat Evi ‘şifahane’ oldu

SONRAKİ HABER

Karakolda ölüm aydınlatılacak mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...