08 Temmuz 2015 14:06

Meclis Başkanı adeta Encü'yü suçladı

Paylaş

Roboski'de HDP Milletvekili Ferhat Encü'nün asker tarafından saldırıya uğrayarak tartaklanmasına yönelik HDP ve CHP, Meclis Başkanı'nı olayı kınamaya davet etmesi üzerine Meclis Başkanı İsmet Yılmaz, "Bu konuyu inceleyeceğim ama sayın milletvekillerinin de herkesten daha fazla hukuka uyması gerekir" sözleriyle olaydan dolayı adeta Encü'yü sorumlu tuttu. 

Meclis'te Lübnan'a asker gönderilmesine yönelik tezkere görüşmeleri CHP ve HDP'nin muhalefetine rağmen tezkerenin uzatılması kabul edildi. Ardından gruplar adına gündem dışı söz alındı. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Roboski'de milletvekilleri Ferhat Encü'ye yönelik saldırıyı gündeme getirerek, Meclis Başkanlığı'nın olayı "milli iradeye ve Meclis iradesine yönelik yapılmış bir saldırı olarak değerlendirip tepki göstermesini" istedi. Askerlerin Encü'ye, "Eşkıyaların vekilisin" dediklerini ve böylece de, "tarihte görülmemiş bir eşkiyalık gösterdiklerini" belirten Baluken, Meclis Başkanı'na, "Bir milletvekiline yönelen saldırının aynı zamanda halkın iradesine yöneldiğini belirtip bunu ifade etmek zorundasınız" hatırlatmasında bulundu. Baluken, olayın üzerinden onca zaman geçmesine rağmen hükümetten ve Meclis'ten herhangi bir açıklama gelmediğini ve olayın topluma kanıksatılmaya çalışıldığını söyledi. Baluken, "HDP'ye oy veren 6 milyon insanın iradesine saldıran sorumluların açığa alınmasını talep ediyoruz" dedi. 

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI TARAFSIZLIĞINI YİTİRMİŞTİR

Baluken, ayrıca ilgili bakanların ve onlara bağlı mülki amirlerin milletvekillerinin telefonlarına çıkmadığını da gündeme getirerek, özellikle Roboski'ye yönelik saldırılarda atanmış ve tarafsız olması gereken İçişleri Bakanı ile Şırnak Valisi'nin kendilerine cevap vermediğinin altını çizerek, "İlgili bakanlıkları aradığımızda telefonlarımıza çıkmak zorundalar, bize bilgi vermek zorundalar. İçişleri Bakanlığı ve Şırnak Valiliği nezdinde yaptığımız hiç bir girişimimize cevap verilmemiştir. İçişleri Bakanı atanmış bir bakanlıktır, ancak tarafsızlığını yitirmiştir. Meclis Başkanlığı olarak müdahil olmanız gerekiyor. Halk iradesine sahip çıkmak, Meclis Başkanlık Divanı olarak görevleriniz arasındadır. İçişleri Bakanlığı'nın derhal istifa etmesini ve Şırnak Valisi'nin açığa alınmasını talep ediyoruz" diye konuştu. 

İSMET YILMAZ, SALDIRIYI MEŞRULAŞTIRDI

Baluken'in sözlerinden sonra konuşan Meclis Başkanı İsmet Yılmaz, Encü'ye yapılan saldırıya müdahil olması konusunda "inceleme yapacağını" belirtirken, "Sayın vekillerin herkesten çok hukuka saygılı olması gerekiyor" sözleriyle adeta Encü'yü sorumlu tuttu. Yılmaz, ayrıca her bakanın her milletvekilinin telefonuna çıkması gerektiğini söyledi. Yılmaz, "Bu konuyu inceleyelim. Milletvekilline saygısızlığın ve saldırının sebebi olmaz" diye konuştu. 

LEVENT GÖK: MİLLETVEKİLİNİN TARTAKLANMASI KABUL EDİLEMEZ

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise, Roboski katliamını hatırlatarak olayın üzerinden yıllar geçmesine rağmen hiç kimsenin bu konuda cezalandırılmadığını aksine evladını kaybeden insanların suçlu görülerek olayın üstünün örtülmek istendiğini söyledi. "34 çocuğun ailesi travma geçirmiştir ve halen yas tutmaktadır. Uludere ortak yas olması gerekirken, üstü örtülmek istenmiştir. Yargı görevini yapmamıştır. İçişleri Bakanlığı görevini yapmamıştır. Uludereli ailelerin reaklisyonlarını hoşgörmek devletin görevidir, bunun yerine ailelerin suçlu gibi görülerek tahkir etmek kabul edilemez" diyen Gök, milletvekillinin tartaklanmasının kabul edilemez olduğunu belirterek olayı şiddetle kınadıklarını belirtti. Gök, Meclis Başkanı'nın bu konuda tavır sahibi olmasını gerektiğini söyledi. (DİHA)

Uludere Kaymakamı'na göre saldırı görüntüleri kurgu

 

ÖNCEKİ HABER

Porto, Drogba'nın peşinde

SONRAKİ HABER

Sanat Evi ‘şifahane’ oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...