08 Temmuz 2015 13:05

CHP, seçim barajının düşürülmesi için kanun teklifi verdi

Uzun yıllardır tartışılan seçim barajına ilişkin CHP bir kez daha kanun teklifi vererek, barajın yüzde 10'dan yüzde 5'e düşürülmesini istedi.

Paylaş

CHP eski Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, seçim barajının yüzde 10'dan yüzde 5'e düşürülmesi için kanun teklifi verdi. Teklifte sistemin yarattığı sorunlara dikkat çekilerek, özellikle 2002 seçimlerinde AKP'nin yüzde 34'lük oy oranı ile Meclis'te yüzde 66'lık bir çoğunluk elde ettiği, aynı dönemde CHP'nin yüzde 19'luk oy oranıyla yüzde 33'lük bir çoğunluk sağladığı buna karşın, MHP, DEHAP, DYP gibi partilerin baraj altında kaldığı hatırlatıldı. Bu açıdan millet iradesinin meclise yansımadığı söz konusu dönemde neredeyse her iki seçmenden birinin oyunun Meclis'te temsil edilmediğine işaret edilen teklif gerekçesinde sonraki seçimlerde yine sistemin yarattığı adaletsizliklere dikkat çekildi.

Kanun teklifinde "Yönetimde istikrar" gerekçesiyle muhafaza edilen, seçim barajının "temsilde adalet" ilkesinin hayata geçirilmesi için yüzde 10'dan yüzde 5'e düşürülmesi istendi.

Şimdiye kadar hükümetin "Nimetlerinden faydalandığı" ve "Biz getirmedik ki biz kaldıralım" diye savunduğu, Ancak HDP'nin barajı geçmesiyle şikayet etmeye başladığı seçim barajının düşürülmesi için önceki dönemde de HDP ve CHP tarafından çok sayıda kanun teklifi verilmişti. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Bu fabrika Charlie'nin Çikolata Fabrikası gibi değil!

SONRAKİ HABER

Hayaller plaj, gerçekler staj!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa