08 Temmuz 2015 12:52

HDP: Geçici İçişleri Bakanı ile Şırnak Valisi istifa etsin

Paylaş

HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken, son zamanlarda Roboski köyünde yapılan asker saldırılarının sistematik ve planlı olduğuna işaret etti. Roboski'de hayata geçirilen saldırılarda, İçişleri Bakanı ile Şırnak Valisi'nin başrol oynadığına işaret eden HDP Grup Başkanvekilleri, saldırıların önlenmesi için yaptıkları görüşmelerin ise sonuçsuz kaldığını ifade ederek, bu tutumlarından dolayı İçişleri Bakanı ve Şırnak Valisi'nin istifa etmesi çağrısında bulundu. 

HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken, Roboski'ye yönelik son zamanlarda artan saldırılara ilişkin yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada, 13 yıldır iktidarda olan AKP hükümeti döneminde halka, partilerine ve parti çalışanlarına yönelik saldırıların her geçen gün artarak devam ettiği vurgulandı. Seçim süreci boyunca bütün kamuoyunun tanıklık ettiği saldırıların geldiği boyutun Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda yüz binlerce insanın katıldığı miting etkinliğinin bombalanması düzeyine vardığına dikkat çekilen açıklamada, fail olarak yakalanan bombacı ile ilgili ortaya çıkan ihmal, yetersizlik ve kasıtlı tutumların AKP hükümetinin saldırılarla ilgili sorumluluğunu açık bir şekilde gözler önüne serdiğini ifade edildi.

'PROVOKASYON SALDIRILARI DEVREDE'

HDP açıklamasında, saldırıların en yoğun ve en acımasız şekilde hayata geçtiği yerlerden birisinin de Roboski olduğu kaydedildi ve Roboski katliamından sonra uzun süreden beri yeni provokasyon ve saldırı dalgasının hayata geçirildiği belirtildi. 

HDP, Roboski köylülerini katleden anlayışın halka ve tarihe hesap vermesi ve özür dilemesi gerekirken, tam tersine keyfi gözaltı ve tutuklama furyasıyla, halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açtırarak, her türlü acımasız saldırı konseptini devreye soktuğunun altını çizdi.

'SALDIRI KONSEPTİ SİSTEMATİK VE PLANLI' 

"Roboski halkına duyulan kin ve öfkenin geldiği boyut, Roboski'deki doğanın tahrip edilmesinden, hayvanlara yönelik yapılan toplu katliamlara kadar, insani boyutun çok ötesine taşınmıştır" denilen açıklamada, son bir ay içerisinde artarak devam eden saldırıların sistematik ve planlı olduğu vurgulandı. 

'MİLLETVEKİLİNE YAPILAN SALDIRI, HALKA OLAN BAKIŞ AÇISIDIR'

AKP'nin talimatıyla geliştirilen saldırı konseptinin, Şırnak halkının yüzde 85 oyuyla seçilen ve Roboski katliamında onlarca yakınını kaybeden Milletvekili Ferhat Encü'ye yapılmasının saldırıların fiziki ve silahlı saldırı uygulamasıyla biz kez daha somutlaştığı vurgulandı. HDP, milletvekilleri Encü'ye yönelik gerçekleşen saldırıya ilişkin, "Milletvekilimize yönelik yapılan saldırı, AKP devletinin halkımıza bakış açısını açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu saldırıda bir can kaybının yaşanmaması, milletvekilimizin ve halkımızın göstermiş olduğu duyarlılığın sonucudur" denildi. 

'DEVLET YETKİLİLERİ İLE YAPILAN GÖRÜŞMELER SONUÇSUZ KALDI'

Roboski halkına yapılan saldırıları şiddetle kınayan Grup Başkanvekilleri, saldırıları kabul etmediklerini ifade etti. Açıklamanın devamında ise şunlar kaydedildi: 
"Saldırılar karşısında yaşanan tehlikelerin bertaraf edilmesi için İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere devlet yetkilileri nezdinde yapmaya çalıştığımız girişimlerin sonuçsuz bırakılması anlayışının da manidar olduğunu belirtmek isteriz. Son birkaç günde telefonlarımıza bile çıkmayan İçişleri Bakanı, Bakanlık yetkilileri ve Şırnak Valisi başta olmak üzere yereldeki mülki ve idari amirlerin bu saldırıların asıl planlayıcıları olduklarını ifade etmek isteriz."

'GEÇİCİ İÇİŞLERİ BAKANI SALDIRLARDA BAŞROL OYNADI'

Anayasal tarafsızlık ilkesine bağlı kalmak üzere, atama yöntemi ile geçici süreliğine görev yapan İçişleri Bakanı, partimize ve halkımıza yönelik saldırıların tümünde olduğu gibi Roboski köyündeki saldırılarda da tarafsızlığını yitirmiş, hukuku askıya almış ve halkımıza yapılan saldırılarda başrolü oynamıştır. Geçici İçişleri Bakanı'nın bu tavrına İçişleri Bakanlığı Müsteşarının ve Şırnak Valisi'nin, Roboski köylülerine yapılan saldırıları önlemeyen, çözüm bulma hususunda çaba göstermeyen tavrı eşlik etmiştir.

'GEÇİCİ İÇİŞLERİ BAKANI İLE ŞIRNAK VALİSİ İSTİFA ETSİN'

Tarafsızlığını yitiren geçici İçişleri Bakanı'nın ve saldırıların emrini vererek azmettirici olan Şırnak Valisi'nin derhal istifa etmesini talep ediyor, uzunca bir süredir Roboski halkına yönelik devreye konulan hasmane tutum ve uygulamalardan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini tekrar belirtmek istiyoruz. TBMM'nin iradesine yönelik saldırı olarak değerlendirdiğimiz bu olayla ilgili TBMM Başkanı'nı gerekli tavrı almaya ve Meclis'in iradesine yönelik saldırılara karşı, mülga olmuş AKP hükümetini gerekli şekilde uyarmaya davet ediyoruz." (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Yasaklar ve işten atmalara karşı ODTÜ bizimdir!

SONRAKİ HABER

Bir baba, bir çocuk, bir de iktidar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...