08 Temmuz 2015 08:50

Bir tecavüz davasında daha 'iyi hal' indirimi uygulandı

Tecavüz suçlamasıyla 21 yıl hapis istemiyle yargılanan Abdullah Taşkıran'a benzer davalarda olduğu gibi, sanığın yargılamadaki tutumu sebebiyle 'iyi hal indirimi' uygulanarak, 8 yıl 4 ay hapis cezası verildi.

Paylaş

Diyarbakır'da felçli ve görme engelli 70 yaşındaki H.A.'ya tecavüz ettiği suçlamasıyla 21 yıl hapis istemiyle yargılanan 32 yaşındaki Abdullah Taşkıran'a 8 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Mahkeme, gerekçeli kararında olumlu davranışları nedeniyle sanığa "iyi hal" indirimi uyguladı. Ocak 2014'te akrabalarıyla birlikte oturan felçli ve görme engelli H.A.'nın kaldığı eve girerek tecavüzde bulunan Taşkıran, olay yerinden kaçarken gömlek, ayakkabı ve sigara izmaritini geride bıraktı.

H.A.'NIN BEDEN VE RUH SAĞLIĞININ BOZULDUĞU BELİRLENDİ
İlk ifadesinde utancından tecavüze uğradığını gizleyen H.A., akrabalarının olayı polise anlatması üzerine yeniden ifade verdi. İkinci ifadesinde H.A., ilk ifadesinde utandığı için tecavüzü gizlediğini söyledi. Evde yapılan aramada bulunan sigara izmariti daha sonra kriminal incelemeye gönderildi. İzmaritten alınan tükürük örneğini inceleyen polis, bir silahla yaralama olayının failinden alınan kan örneği ile DNA eşleşmesi sağlandığını tespit etti.
4 aylık araştırma sonucu kimliği tespit edilen Taşkıran, şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklanırken, yaşlı kadının Dicle Üniversitesi'nde yapılan muayenesinde beden ve ruh sağlığının bozulduğu belirtildi.
Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşması 24 Nisan'da görüldü. Duruşmada, Abdullah Taşkıran'a önce 9 yıl hapis cezası veren mahkeme, "Eylemin bedenen kendini savunamayacak kişiye karşı işlendiğini" belirterek cezayı 13.5 yıla çıkardı. Suçun teşebbüste kaldığını iddia eden mahkeme, cezanın 6 yıl 9 aya indirilmesine hükmetti. Daha sonra H.A.'nın beden ve ruh sağlığının bozulması nedeniyle cezayı 10 yıl hapse çıkaran mahkeme, "iyi hal" indirimi uygulayarak sanığın cezasını 8 yıl 4 aya indirdi.
Sanığa, "Geceleyin konut dokunulmazlığını ihlal" suçundan da 2 yıl hapis cezası veren mahkeme, ikinci kez "iyi hal" indirimi uygulayarak bu cezayı da 1 yıl 8 aya indirip erteledi.
Taşkıran'ı " iyi hal" indirimi ile 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme, gerekçeli kararını açıkladı. Kararda sanığın kimliğinin evde bıraktığı sigara izmaritinden tespit edildiği vurgulandı. Olay yerinde elbise ve ayakkabısını bırakan sanığın cep telefonunun H.A.'nın evinin çevresinden sinyal verdiğini belirten mahkeme, olayın basit değil, "Nitelikli cinsel saldırı" olarak kabul edilmesi gerektiğini kaydetti.

MAHKEME HEYETİ SUÇUN TEŞEBBÜSTE KALDIĞINA KANAAT GETİRDİ
Sanığın kendi iradesi dışında eyleme devam etme imkanının ortadan kalktığını vurgulayan mahkeme, Abdullah Taşkıran'ın H.A.'yı tamamen soyduğunu ve kendisinin de soyunduğunu ancak eylemin teşebbüste kaldığına kanaat getirildiğini vurguladı.
Kararda sanığa verilen cezada uygulanan "iyi hal" indiriminin gerekçesi de açıklandı. Mahkeme sanığın yargılama sırasındaki olumlu davranışlarının değerlendirilmesi nedeniyle cezasında "iyi hal" indirimi uygulandığını kaydetti. Mahkeme, sanığa verilen ceza oranında iki kez artırım ve iki kez indirim yapıldığını kaydetti. Kararda, "Geceleyin konut dokunulmazlığını ihlal" suçundan verilen cezada da sanığın yargılama sırasındaki olumlu davranışları nedeniyle indirim yapıldığı ve cezanın ertelendiği ifade edildi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İşçileri cep telefonu mesajıyla işten attılar

SONRAKİ HABER

'Roboskî'deki saldırı tüm vekillere, halkın iradesine'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa