08 Temmuz 2015 08:41

Yüksekdağ: Koalisyon ilkelerimizi açıklayacağız

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Van Büyükşehir Belediyesi'ne yaptığı ziyarette koalisyon ve erken seçim tartışmalarına dair konuştu. 'Bugüne kadar hangi seçenek masaya konulmuş ve çözümsüz kalınmış da erken seçimi bir ihtimal olarak telaffuz ediyorlar' diyerek Davutoğlu'ya tepki gösteren Yüksekdağ, koalisyon girişimlerini engelleyen kırmızı çizgilerin kendilerinden gelmediğini, yakında koalisyon ilkelerini açıklayacaklarını söyledi.

Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Van milletvekilleri Remzi Özgökçe, Selami Özyaşar, HDP il eş başkanları Derya Hayva ve Veysi Dilekçi, Van Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya'yı ziyaret etti. Belediye binası girişinde çiçeklerle karşılanan Yüksekdağ ve beraberindeki heyet, daha sonra eş başkanlık odasına geçti. Van Büyükşehir Belediyesi eş başkanlarına çalışmaları nedeniyle teşekkür eden Yüksekdağ, 7 Haziran seçim başarısının sadece siyasi kurumların, milletvekillerinin değil, yerel yönetimlerle birlikte kazanılmış bir zafer olduğunu söyledi. Van Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanlarının halkın isteği için en iyi duruşu gösterdiğini belirten Yüksekdağ, 7 Haziran'da yapılan kritik seçimdeki başarıda eş başkanların büyük payı olduğunu dile getirdi.

Kendilerinin de hizmetlerin eşit ve adil olması için bir köprü görevi üstleneceklerini aktaran Yüksekdağ, halk için Meclis'te ve yerelde en iyi ve verimli çalışmayı birlikte yürüteceklerini söyledi. Yüksekdağ, "Bizim hizmet zeminimiz kentlerimiz ve kentlerimizdeki sorunlardır. Halkımızın siyasal, sosyal ve ekonomik yaşamını en iyi noktaya getirmek için çalışacağız. Yerel yönetimlerimiz hiçbir ayrım yapmadan, hangi partiye oy verildiğine bakmadan hizmet etmelidir ki, sizler zaten bunu yapıyorsunuz. Bizler ister azınlık, ister çoğunluk, ister üç kişi, ister 3 bin kişi, ne olursa olsun herkese eşit mesafede duracağız. Sosyal refah ve siyasal özgürlüklerin genişletilmesi için tüm gücümüzü ortaya koyacağız. Deneyim ve gücümüzü birleştirerek Van için en iyisini elde edeceğiz. Halkımızın bizden beklentisi çok büyük. Van'ın ekonomik, siyasi ve sosyal yaşam açısından yüzünün gülmesi gerekiyor. Yaralı bir kenti daha güçlü ayağa kaldırmak için var gücümüzle çalışmamız gerekiyor" dedi.

'TÜRKİYE BELİRSİZLİK İÇİNDE'

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "erken seçimden çekinmeyiz" açıklamasına tepki gösteren Yüksekdağ, şöyle devam etti: "Olması gereken bir erken seçim değil. Davutoğlu'nun görevi şu an için mevcut olan koalisyon seçeneklerini denemek ve zorlamaktır. Halkımız 7 Haziran'da Davutoğlu'na böyle bir görev vermiştir. Seçimlerden birinci parti olarak çıkan bir partinin genel başkanının bu seçimleri doğru okuması ve buna göre hareket etmesi gerekiyor. Bugün Davutoğlu tarafından erken seçim adının bile anılmaması gerekiyor. Seçimin üzerinden bir ay geçmesine rağmen Türkiye hala bir belirsizlik yaşıyor. Davutoğlu'nun AKP Genel Başkanı olarak söyleyeceği şey; 'Hükümet kuracağım. En iyi koalisyon seçeneğini yaşama geçireceğim' demek olmalıdır. Davutoğlu'yu bunu söylemeye ve bunun altını çizmeye çağırıyoruz."

'ERKEN SEÇİM İHTİMALİNİN BİLE TARTIŞILMAMASI GEREKİYOR'

Davutoğlu'ya tepki gösteren Yüksekdağ, erken seçim tartışmalarının bir ihtimal olarak bile tartışılmaması gerektiğinin altını çizdi. Yüksekdağ, "Şu an tek seçenek olarak koalisyon ihtimalleri üzerinde durulmalı. Ama bunun için Cumhurbaşkanı görevini yerine getirmelidir. Cumhurbaşkanı'nın görevi, erken seçim için kamuoyunu hazırlamak değil, seçimlerden birinci çıkan partiye koalisyon kurması için yetki vermektir. Bu ülkede siyasetçiler, kurumlar maalesef görevlerini yapmıyorlar. Cumhurbaşkanı kendi görevini yapmalı ve Davutoğlu'na yetki vermelidir. Siyasette şu an bir tıkanma yok ve erken seçim isteyen bir çoğunluk yok. Bunu kimlerin istediği belli. Cumhurbaşkanı bunu istiyor. Davutoğlu erken seçim istemese bile bu sürece müdahale etmiyor ve koalisyon çalışmalarını yapmıyor. Siyasetin kurumlarındaki işleyişte bir sorun yaşanmıyor, sorun birinci gelen partinin işleyişindedir" ifadelerini kullandı.

'ROL DÜŞERSE TEREDDÜT ETMEYİZ'

Koalisyon tartışmalarına da değinen Yüksekdağ, HDP olarak kendilerine gelecek hiçbir koalisyon teklifine kapıyı kapatmadıklarını söyledi. Sorun çözmek için siyaset yaptıklarını kaydeden Yüksekdağ, kendilerine hükümetin kurulması için dolaylı ve doğrudan bir rol düşerse bunu yerine getirmede hiçbir tereddüt yaşamayacaklarını aktardı. "Biz bu kadar samimi yaklaşırken, diğer sistem partileri bizim gibi samimiyetle bu duruma yaklaşmıyorlar" diyen Yüksekdağ, "Kırmızı çizgiler bizden gelmiyor. HDP'nin hiçbir siyasi barajı yoktur. Halkımız neyi istiyorsa, ilkelerimiz çerçevesinde onları yapmak için çalışıyoruz. Başta MHP, sonrasında da AKP tarafından HDP'ye yönelik 'kırmızı çizgi' ve HDP'yi yok sayma siyaseti izleniyor. Bu da Türkiye'deki sistem siyasetinin krizidir. 7 Haziran seçimleri kimlerin kriz içerisinde olduğunu göstermiştir. Kriz içerisinde olan HDP değildir. Biz çok rahatız. Hiçbir gerilim, hiçbir telaş ve kontrolsüzlükle bu sürece yaklaşmıyoruz. MHP faşizan ve retçi bir anlayışla hareket ediyor. Kimse bizim gücümüzü yok sayma lüksüne ve şansına sahip değildir. Ne derseniz deyin, HDP ile aynı milletvekili sayısı ile Meclis'te olduğunuz gerçeğini değiştiremezsiniz. HDP'nin 6 milyon insanın iradesi olduğu gerçeğini değiştiremezsiniz. Acı olabilir ama bu gerçekle yüzleşmeleri gerekiyor. HDP olarak kısa bir süre sonra, barış, adalet ve demokrasi başlıkları altında koalisyon ilkelerimizi açıklayacağız" dedi.

Daha sonra konuşan Bekir Kaya ise, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, herkesin bu seçim sonuçlarını doğru okuması gerektiğini söyledi. Van halkının bu tablonun doğru okunmasını isteyen Kaya, seçilen milletvekillerine başarılar diledi. Görüşme daha sonra basına kapalı olarak devam etti. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Maltepe Belediyesi, sokak hayvanları için suluk projesi başlattı

SONRAKİ HABER

Çipras: Hafta sonuna kadar anlaşmaya varılacağına inanıyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa