08 Temmuz 2015 06:59

Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü güncellendi; yeni cezalar eklendi

Paylaş

Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğü'nde; İçişleri Bakanlığı'nın yazısı üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile yapılan değişiklikler yürürlüğe girdi. Tüzük; adındaki ‘örgüt’ ibaresi çıkartılarak ‘Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü’ olarak ‘sicil’ ibaresi de ‘özlük’ olarak değiştirildi.

Tüzüğe “Silahıyla yaralama suçunun kasıtlı işlenmesi halinde 24 ay uzun süreli durdurma cezası verilir. Ancak fiilin işleniş şekli, durumunun ağırlığı, ya da zararın derecesi ile suçun konusunun önem ve değerine göre meslekten çıkarma cezası da verilir” fıkrası eklendi.

KİŞİSEL VERİLERİ YASADIŞI DİNLEMEK; KAYDETMEK VE YAYMAK

Tüzüğün 8. maddesine kişiler arası iletişimin dinlenmesi, kaydı, görevi dışında elektronik ortamda yapılan kişisel sorgulamalar, yetkisiz bilgi paylaşımı, sanal ortamda yasadışı yayımı ve Türk milletini, devletini, TBMM’yi, hükümetini, yargı organlarını, askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama halleri için yaptırımlar eklendi.

Tüzüğü yapılan eklemede; “5271 sayısı Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınmasında hukuka aykırı olarak; kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek, kişiler arası haberleşme içeriklerini ifşa etmek, kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın kaydetmek, kişiler arasında aleni olmayan konuşmaların kaydedilmesi suretiyle elde edilen verileri ifşa etmek, kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal etmek, kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri ifşa etmek, kişisel verileri kaydetmek, kişisel verileri bir başkasına vermek, yaymak veya ele geçirmek, kanunların belirtiği sürelerin geçmiş olmasına karşın verileri sistem içinde yok etmekle yükümlü olduğu halde bu görevini kasıtlı olarak yerine getirmemek, gerçeğin meydana çıkmasını engellemek amacıyla suç delillerini yok etmek, silmek, gizlemek, değiştirmek veya bozmak, sayılan fiilleri emir vererek yapmak.“ disiplin suçları sıralandı.

Diğer eklemelerde ise “Görevli olmadığı halde elektronik ortamda veya bilgisayar loglarında kişisel verilerle ilgili sorgulama yapmak, bu şekilde elde edilen bilgileri paylaşmak veya yayım yoluyla duyurmak, log kayıtlarını değiştirmek veya silmek.
Görevi gereği öğrendiği veya edindiği kişisel bilgi ve belgeleri yetkisiz kişilerle paylaşmak veya basım yayın kuruluşlarına vermek yada sanal ortamda yayınlamak.
Türk milletine, devlet, TBMM’ye, hükümeti, yargı organlarını, askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılamak.” ifadeleri yer aldı.

DİSİPLİN CEZASI İŞLEYEN POLİS MEMURU, BAŞARILI İSE CEZASI BİR DERECE AŞAĞI OLACAK

Disiplin cezası verilmesine neden olmuş bir eylem, işlem, tutum veya davranışın özlük dosyalarından silinmesine ilişkin süre içinde her yenilenmesinde bir derece ağır ceza uygulanacak. Aynı derece cezayı gerektiren değişik eylem, işlem, tutum veya davranışlar nedeniyle verilen disiplin cezalarının üçüncü ve daha sonraki her uygulamasında da bir derece ağır ceza verilecek.

Disiplin cezası kararı verildiği güne kadar geçmiş hizmetleri olumlu olan, iyi veya çok iyi derecede performans değerlendirme puanı ile ödül veya başarı belgesi alan memurlara, işledikleri fiilin özelliği, biçimi, işlendiği yer ve zaman göz önünde bulundurularak tüzükte gösterilen cezanın bir derece aşağı uygulanması düzenlemesi getirildi. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

'HDP ile görüştürülmeyen Öcalan, AKP'lilerle görüştürülüyor'

SONRAKİ HABER

Yargıtay: İşçinin ücretinin düşürülmesine sessiz kalması, kabul anlamına gelmez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...