07 Temmuz 2015 17:54

Nijerya’nın Boko Haram krizi

Paylaş

Yetkililer, Nijerya’nın merkezindeki Jos kentine yapılan iki bombalı saldırıda 44 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.  Pazar gecesi bir restoran ve cami hedef gösterildi.

Ancak saldırıyı üstlenen olmadı. Hatta İslamcılar normalde kuzey doğu Nijerya’da faaliyet göstermemesine rağmen militan grup Boko Haram’ın daha öncesinden Jos kentine saldırdığı biliniyor.

Bu gerçekleşen patlamalar, son günlerde 200’den fazla kişinin yaşamını yitirdiği ölümcül saldırılar silsilesinin en sonuncusu.  Saldırılar, ramazan orucunun açılmasının hemen ardından yani cami ve restoranın insanlarla dolu olduğu anda meydana geldi.

Nijerya Ulusal Olağanüstü Durum Yönetim Ajans/ Birim’i, saldırıda hayatını kaybeden 44 kişiden 23’ünün restoranda, 21’inin de camide öldürüldüğünü açıkladı. Ayrıca tedavi görmekte olan yaralıların sayısı da 47.

BBC muhabiri Ishaq Khalid, restorandaki patlamanın önceden yerleştirilmiş bir bombayla gerçekleştiğini; camideki saldırının da bir intihar bombacısı tarafından gerçekleştiğini bildirdi.

Görgü tanığı Akaria Ahammed “İnsanlara ateş etmeye başladıklarında, insanlar can havliyle kaçıştılar. Ne yazık ki karşı koyanlar vuruldu.” dedi. BBC muhabiri, birçok kişinin o anda vaaz veren cami imamının hedef gösterilmiş olabileceğine inandığını dile getirdi.

Saldırıda hayatta kalan Sheikh Muhammad Sani Yahya Jingir, Boko Haram’a karşı vaaz vermesiyle ve grubu eleştiren Boko Halal (Eğitim helaldir- Boko Haram ‘eğitim haram’ anlamına geliyor) isimli bir kitap yazmasıyla biliniyor.  Sheikh Muhammad Sani Yahya Jingir, daha önce evinde gerçekleştirilen suikast saldırısında hayatta kalmış ve Nijerya’daki en itibarlı vaizlerden biri olarak görülüyor.

SALDIRILARDAKİ ANİ ARTIŞ

Müslümanlar için kutsal ay olan ramazan boyunca cihatçı saldırı riskinin artmış olması Nijerya için olağandışı bir şey değil. Boko Haram, Ramazanı “kafirler için felaket ayı” olarak tanımlayarak, böylece Irak ve Suriye’deki cihatçılarla olan ilişkilerini derinleştirmeye çalışıyor olabilir.

Son zamanlardaki saldırıların çoğu genellikle genç kadın intihar bombacıları tarafından gerçekleştiriliyor. Bombaların nerede yapıldığı ve bombacıların nerede hazırlandığı belli değil fakat Nijerya istihbarat ve güvenlik servisinin katliamı durdurmak için daha fazla şey yapması gerek. Son olarak, hedeflerin çeşitliliği endişe verici. Geçtiğimiz Pazar günü bir kilise ve cami birbirini takip eden saatlerde bombalandı.

Jos kenti, Şubat ayında en az 15, Aralık ayında ise 30’dan fazla insanın öldürüldüğü birçok Boko Haram saldırısı yaşandı. Şehirde, geçmişte Müslüman ve Hıristiyan topluluklar arasında yaşanan çatışmalar görüldü. Bazıları Boko Haram’ın bu durumu kendi çıkarı adına kullanmaya başvurduğunu iddia ediyor.

Nijerya Başkanı Muhammadu Buhari, geçen cuma günü meydana gelen son saldırıları “insanlık dışı ve vahşice” olarak tanımladı. Bir aydan fazladır iktidarda olan cumhurbaşkanı Boko Haram’a son vereceğini vaat ederek seçilmişti. Buhari bu olayları “kaçan ajanların son çırpınışları”olarak adlandırdı. Boko Haram geçen yıl Nijerya’nın kuzey doğusundaki geniş bir bölgeyi etkisi altına almış ve hilafet ilan etmişti.

NİJERYA’DAKİ SON SALDIRILAR:
*  Potiskum’daki kiliseye saldırıldı, en az 5 ölü
* Birçok intihar bombacısı, Nijerya’nın kuzeydoğusundaki Zabarmari köyünde çok sayıda insanı öldürdü.
* İki kadın intihar bombacısı Borno’daki köylere saldırı düzenledi.
* 50’den fazla silahlı kişi Çad Gölü yakınındaki Kukawa köyünde 97 kişiyi öldürdü.
* Monguno kasabası yakınındaki iki köyde namazdan sonra 48 kişi vuruldu.
 
* BBC.com’dan çeviren: İrem Karabatak

ÖNCEKİ HABER

Macaristan’da ‘mülteci duvarı'na onay

SONRAKİ HABER

Castro’dan Çipras‘ a övgü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...