07 Temmuz 2015 07:06

İzmir'de ODTÜ yürüyüşünü izleyen muhabirimize de dava açıldı

Paylaş

İzmir'de yaklaşık iki yıl önce gerçekleşen ODTÜ'deki ağaç kesimine ve Tuzluçayır cami-cemevi projesine karşı yapılan yürüyüşe katıldığı için 38 kişiye dava açıldı. Dava açılanlar arasında Narlıdere Alevi Bektaşi Kültürü Derneği Başkanı Mustafa Aslan, Dönemin KESK Sözcüsü İsmail Akyol ve haberi izleyen muhabirimiz Metehan Ud da bulunuyor. 38 kişi kanuna aykırı yürüyüş düzenleme ve yönetmeden yargılanacak. 

Ülkenin bir çok ilinde olduğu gibi 8 Eylül 2013 akşamı İzmir'de de ODTÜ yolu yapımı sırasında gerçekleşen ağaç kesimi ve Tuzluçayır'da yapılmaya başlanan cami-cemevi projesi  binlerce kişinin katılımıyla protesto edilmişti. İzmir Alevi Bektaşi Bileşenleri, Halk Forumları ve kitle örgütlerinin çağrısıyla Alsancak'ta toplanan halk AKP Konak İlçe Binası önüne yürümüş ve burada basın açıklaması gerçekleştirmişti. Basın açıklamasının ardından kitle yürüyüşünü İzmir Fuarı içinde de devam ederek bitirmek istemiş ancak emniyet güçleri bunu kabul etmeyerek kitleyi gaz bombası ve plastik mermilerle 'orantılı' olarak müdahele etmişti. Çok sayıda insan gözaltına alınmış ve yaralananlar olmuştu.  

POLİSLER ŞİKAYETÇİ OLDU

Yürüyüş hakkında tutulan polis tutanakları ve kamera kayıtları ile eylemde hafif yaralanan iki polisin şikayette bulunmasıyla çok sayıda insana soruşturma açıldı. Açılan soruşturma ilgili Cumhuriyet Savcısı Hidayet Kaya'nın hazırladığı iddianame mahkeme tarafından kabul edildi ve 38 kişi hakkında dava açıldı. Davanın ilk duruşması 14 Ekim'de saat 14:00'de İzmir 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek. 

SUÇLAMALAR GÖRÜNTÜLERDE YOK

Haklarında dava açılanlar 'Kanuna Aykırı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Düzenleme, Yönetme, Bunların Hareketlerine Katılma ve Memura Görevini Yaptırmamak İçin Direnme' suçlarından yargılanacak. Suçlananlar, polise taş atmak, flama sopalarıyla vurmaktan yargılanacak olsa da mahkeme dosyasında bulunanan fotoğraflarda tespit edilenler ya slogan atarken görünüyor ya da polisle konuşurken. Yargılanacaklar arasında Narlıdere Alevi Bektaşi Kültürü'nü Tanıtma Derneği Başkanı Mustafa Aslan, Dönemin KESK Sözcüsü ve Eğitim Sen İzmir 4 Nolu Şube Başkanı İsmail Akyol, çok sayıda kitle örgütü temsilcisi ve üniversite öğrencileri  bulunuyor. 

MUHABİRİMİZİN ELİNDE KAMERA VAR

Yine dava açılanlar arasında olay günü eylemi izleyen gazetemizin İzmir muhabiri Metehan Ud da bulunuyor. Dosyadaki görüntülerde muhabirimizin elinde kamera olmasına ve muhabirlik yaptığını emniyetteki ifadesinde de dile getirmesine rağmen muhabirimiz hakkında da açılan soruşturma davaya döndü.  

Yine polisin hazırladığı tutanaklarda Halkevleri'nin, Gündoğdu Halk Forumu'nun ve İzmir Alevi Bektaşi Bileşenleri'nin DHKP/C, DEV-YOL örgütünün doğrultusunda hareket ettiği iddia ediliyor ancak bu suçlama savcılık iddianamesine girmedi. 

ANAYASA İHLAL DEDİ

Anayasa Mahkemesi ise geçtiğimiz ay verdiği bir kararda barışçıl gösterilerin önünü açtı. Anayasa mahkemesi verdiği kararda barışçıl gösterilere yapılan müdahalenin anayasa ile güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal ettiğini belirtti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Meclis Danışma Kurulu toplanıyor

SONRAKİ HABER

Ceylanpınar merkezde 40-45 kişilik IŞİD grubu iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...