07 Temmuz 2015 05:32

SF Deri işçilerinden davalarına çağrı: Bu dava tüm işçilere açılmış bir davadır

Direnişteki SF Deri işçilerine, işverenin açtığı 600 Bin TL’lik tazminat davasının ertelenen ilk duruşması Çarşamba günü 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülecek. İşçiler, bu davanın bütün sendikalara ve işçilere açıldığını belirterek emek ve demokrasi güçlerini davalarına müdahil olmaya çağırdı.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

DERİTEKS Sendikasına üye oldukları için işten çıkarılan SF Deri işçilerinin direnişleri 100. günü geride bırakırken işveren de bu süreçte direnişi kırmak için bütün imkânlarını kullandı. İşçiler hakkında ilk olarak suç duyurusunda bulunan SF Deri işvereni ardından sendikaya ve işçilere toplamda 600 Bin TL’lik haksız rekabet iddiasıyla dava açtı.  

SENDİKA DA YARGILANACAK

Davada sendika tüzel kişiliği, Sendika Genel Başkanı Musa Servi, İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz ve işten atılan 14 işçi, şirketin ticari bilgilerini kullanmakla suçlanıyor. İşveren yine dava kapsamında mahkemeden, isminin geçtiği pankartlara el koyulmasına ve haberlere erişim engeli getirilmesini istedi. İşverenin taleplerini ise mahkeme ihtiyati tedbir kararı doğrultusunda kabul etti. 

DAVA SONUCU EMSAL OLACAK

Davanın sonucu ise emsal teşkil edecek. Mahkemenin işverenin lehine sonuçlanması durumda sendikaların örgütlenme sürecinin önüne büyük engeller çıkabilecek ve bundan sonra işverenler sendikaya üye oldukları için işten attığı işçilere büyük miktarda tazminat davası açabilecek. Yine aynı şekilde işveren isminin geçtiği pankartların kullanılmasını engelleyebilecek ve haberlere yasak getirtebilecek. 

İşverenin açtığı davanın ilk duruşması hâkimin izinde olmasından dolayı 8 Temmuz Çarşamba günü saat 14.00’e ertelendi.  DERİTEKS İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz ve SF Deri işçisi Hikmet Yıldırım duruşma için çağrıda bulundu. 

‘DAVAYA MÜDAHİL OLUN’

Haksız rekabet adı altında açılan hukuksuz davanın sadece kendilerine değil Türkiye’deki bütün işçilere ve sendikalara açıldığını ifade eden Alagöz “Kazanılması durumunda bundan sonra örgütlenmiş bir yerde sendika pankart açamayacak. Onun için Çarşamba günü saat ikide tüm kitle örgütlerini, sendikaları, siyasi partileri davayı izlemeye değil, müdahil olmaya çağırıyoruz. Herkes bu davayı kendine açılmış gibi görüp işçilerle beraber olmaya davet ediyoruz” dedi. 

‘DAVALARLA KORKUTAMAZLAR’

İşçilerden Hikmet Yıldırım da açılan davalarla korkmayacaklarını dile getirerek şunları söyledi “Biz yine direnmeye devam edeceğiz ne yaparlarsa yapsınlar.  Açtığımız işe iade davaları da devam ediyor. Bizler sendikalı olarak işe geri dönene ve işverenin de sendikayla masaya oturmayı kabul edene kadar direnmeye devam edeceğiz. Sadece dava günü değil, her gün İzmir’deki işçilerin ve emek örgütlerinin desteğini bekliyoruz. Bizler birleşirsek ancak kazanırız”.   

 

ÖNCEKİ HABER

Gökbilimciler yeni ‘canavar’ karadelikler keşfetti

SONRAKİ HABER

Enes'in katil zanlıları tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...