06 Temmuz 2015 18:40

Gürcü kültürü Kadıköy’de

Paylaş

Kesire DİNAR
İstanbul

Kadıköy Moda’da, 2011’de açılan Gürcü Sanat Evi, Gürcü folklörünü, kültürünü, sanatını ve müziğini tanıtmanın yanında birçok etkinlik ve sergiye de ev sahipliği yapıyor.
Sanat evinin öncülerinden İberya Özkan Melaşvili, amatör bir müzik grubuyla başladığı yolculuğu sanat evine kadar taşımış. Mimarlık yaparken aynı zamanda Gürcü kültürüyle de ilgilenen Melaşvili, ilk Gürcü derneklerinden olan Bursa Ahalisi ve Göçmenleri Yardımlaşma Derneneği’nde çocuklara Gürcü müziği dersleri vermiş. Burada 17 kişiden oluşan, Kafdağı Müzik Topluluğu adını verdikleri amatör müzik grubu kurmuş.
Konserlerde ve toplantılarda söyledikleri şarkıları kopyalayıp, eşe dosta dağıtmak için 1993 yılında kaset çıkarmak için Unkapanı’na gitmişler. Bir tanıdıkları vasıtasıyl aynı anda Kafdağı’ndan Anadolu’ya ve Kafdağı’ndan Ezgiler isimli iki albüm çıkarmışlar.
Türkiye’de bir anda raflara giren bu iki kasetin özelliğiyse ise Gürcüce, Lazca, Çeçence gibi  dillerde çıkan ilk kaset olmaları.

SANATA DÜŞMAN OLMAYAN HERKESE AÇIK
Sanat evinde, Gürcü kültürüne ait çonguri, panduri, salamuri gibi müzik aletlerinin çalınmasının öğretilmesinden, satranca kadar birçok alanda kurslar veriliyor. Birçok ressamın eserinin tanıtılması için de sergiler düzenleniyor. Sanat evinde ayrıca Gürcü dili eğitimi veren dil  atölyesi de var. Lazca, Çerkesçe gibi dillerle ilgili talep olması halinde atölye açabileceklerini ifade eden Melaşvili  “Sanat evi, sanata ve halklara düşman olmayan, sanat ve müzik üreten, sanatın en aykırısına bile açık olan sıcak bir ortam” diye konuştu.

KAĞIT İŞLER SERGİSİ
Kadıköy Moda’da iki katlı, farklılık kokan bu sıcak mekanda Çarşamba'ya kadar sürecek olan ‘Kağıt İşler’ sergisini ziyaret edebilirsiniz. ‘Kağıt İşler’ adıyla 26 Haziranda açılan sergide birçok ressamın esiri bulunuyor. Eğer gitmediyseniz Kağıt İşler sergisini kaçırmamanızı tavsiye ederiz.

ÖNCEKİ HABER

Arda Turan Barcelona'da

SONRAKİ HABER

Mamic kardeşler artık tutuklu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...