06 Temmuz 2015 12:10

Binler DAY-MER Festivali’nde buluştu

Paylaş

Londra’da Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) tarafından düzenlenen festivale bu yıl da binlerce kişi katıldı. 11 ayrı etkinlikten oluşan ve yaklaşık bir ay süren festivalin son etkinli olan Park Şenliği, Pazar günü Kuzey Londra’daki Clissod Park’ta yapıldı. Sabah saatlerinde yağmur yağmasına rağmen 10 binden fazla kişi katıldı. İngiltere’deki tüm sendikaların bağlı olduğu ve 6.5 milyon üyesi ile tek işçi konfederasyonu olan TUC tarafından da desteklenen festivalde konuşan bir çok sendika temsilcisi DAY-MER’le birlikte çalışmaya devam edeceklerini söylediler.

‘BİRLİKTEYSEK GÜÇLÜYÜZ’

Bu yıl adeta sendikacı akınına uğrayan festivale Emek Partisi GYK üyesi Mustafa Yalçıner de katılarak bir konuşma yaptı. İşçi Partisi liderliği yarışına giren sol kanat milletvekili Jeremy Corbyn de festivalin konuşmacıları arasındaydı. Şenlikte söz alan TUC’den Megan Dobney, DAY-MER Festivallerini desteklemeye devam edeceklerini belirterek “birlikte olduğumuz sürece güçlüyüz” dedi.

Emek Partisi GYK üyesi Mustafa Yalçıner de, Türkiye’de Gezi ile başlayan, Metal işçileri ve 7 Haziran seçimleriyle devam eden bir haykırışın olduğunu ve bunun da “Artık eskisi gibi olmayacak” olduğunu gösterdiğini söyledi. Metal işçilerinin, başındaki sendika bürokratları def edip, Türkiye’nin en büyük kapitalistinin karşısına dikildiğini söyleyen Yalçıner, metal işçilerinin yeni bir soluk olduğunu belirtti. Yalçıner, “Daha yaşanılır bir dünya için, bu parkta olduğu gibi bir araya gelerek, birleşerek mücadele etmekten geçiyor” dedi.

İşçi Partisi’nin 7 mayıs seçimlerinden sonra istifa eden lideri Ed Miliband yerine liderlik yarışına giren sol kanat milletvekili Jeremy Corbyn de konuşmasında, “Böyle festivaller kazara yapılmıyor. Bu davaya inanan, kararlı ve azimli çalışanlar yapabilen böyle etkinlikler düzenleyebilir. Bu yüzden bir kez daha DAY-MER’i kutluyorum” dedi. Corbyn, ülkede yaşanan kesinti ve adaletsizliklerden bahsederek, “Kimseyi ötelemeyen, herkese eşit olan bir sisteme ihtiyaç var. Sanırım o sistemin adı da sosyalizmdir” diye konuştu. 

BİRLEŞİK HALK HAREKETİNE İHTİYAÇ VAR

DAY-MER Gençlik Komisyonu adına Sevgi Taş da bir konuşma yaparak bütün gençliği örgütlenmeye çağırırken, DAY-MER Sekreteri Oktay Şahbaz da, sağlık, eğitim, emeklilik ve sosyal haklara olan saldırılara değinerek, birleşik bir halk hareketine İngiltere’de ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

İtfaiye İşçileri Sendikası Genel Sekreteri (FBU) Matt Wrack, herkesi birleştirecek bir hareket yaratmak gerektiğini belirterek DAY-MER gibi kurumların bu hareketler içindeki önemine değindi. TSSA Genel Sekreteri Manuel Cortes, sendikaların birlikte hareket etmesinin işçi mücadelesindeki rolüne dikkat çekti.

Çok sayıda konuşmacının olduğu şenlikte, Yeşiller Partisi Lideri Natalie Bennett, Sendikalar ve Sosyalistler Koalisyonu (TUSC) sözcüsü Paula Mitchell, Profesör Sue Richards, Savaş karşıtı Koalisyon sözcüsü Lindsey German, Siyak Aktivisler Kensintilere Karşı Kampanya sözcüsü Zita Holbourne, Hackney Belediyesini temsilen encümen üyesi Sade Etti, Halklar Meclisi kurucusu ve sözcüsü John Ress, PCS sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Chris Bough, RMT Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Steve Hedley de birer konuşma yaptılar.

Latin müzik grubu Quimanto’un da sahne aldığı şenlikte, Özkan Orman, Erdal Bayrakoğlu ve Metin Kemal Kayraman müzikleriyle binleri coşturdu. (Londra/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İki bakanın seçimden önce attığı attığı temel kayıp

SONRAKİ HABER

BES’ten Sevgi Pektaş açıklaması: Bakanlık, savcılık ve AKP öldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...