06 Temmuz 2015 10:17

Asker, Roboskîlilere ateş açtı: 1 yaralı

Roboskî’de devletin baskısı ve şiddeti son bulmuyor. Geçtiğimiz günlerde köylülere saldıran, katırları öldüren askerler, dün de artan baskıları protesto etmek için yürüyüş düzenleyen köylülere saldırdı. Gaz bombası ve gerçek mermilerin kullanıldığı saldırıda, Roboskî Katliamı’nda bir kardeşini kaybeden İsa Encü karnından yaralandı. (FOTOĞRAF: Ferhat Encü)

Paylaş

Erdal İMREK
İstanbul

Roboskî’de devletin baskısı ve şiddeti son bulmuyor. Geçtiğimiz günlerde köylülere saldıran, katırları öldüren askerler, dün de artan baskıları protesto etmek için yürüyüş düzenleyen köylülere saldırdı. Gaz bombası ve gerçek mermilerin kullanıldığı saldırıda, Roboskî Katliamı’nda bir kardeşini kaybeden İsa Encü karnından yaralandı. Yaşananları gazetemize anlatan Veli Encü, “Askerler halkı silahlarla taradı. Katliam yapmak istediler” dedi. Olay yerindeyken telefonla ulaştığımız HDP Milletvekili Ferhat Encü ise “Hâlâ uzun namlulu silahlarla ateş ediyorlar. Burada insanlar ölebilir” dedi. 

ROBOSKÎ’DE YİNE ASKER SALDIRISI

28 Aralık 2011’de TSK’ye ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 34 köylünün katledildiği Roboskî sınırına 29 Haziran’da yapılan askeri sevkiyata tepki gösteren yurttaşlara, askerler tekbir getirerek gaz bombaları ve gerçek mermilerle saldırmış, Bedri Encü ayağından yaralanmıştı. Sınır bölgesinden dönen askerlerin ertesi gün sabah erken saatlerde köyden geçerken yeniden açtığı ateş sonucu 4 katır katledilmiş, birçok ev ve araca mermi isabet etmişti. Saldırı sırasında gözaltına alınan 4 çocuk da karakolda işkenceye maruz kalmıştı.

ASKER BİR KÖYLÜYÜ KARNINDAN VURDU

Bugün de köylüler Roboskî’deki asker baskısını, katırların katledilmesini ve Şirik Yaylası’nın yasak bölge ilan edilmesini protesto etmek için yürüyüş yapmak istedi. Şirik Yaylası’na yürümek isteyen halka izin vermeyen askerler, köylülere gaz bombası ve silahlarla saldırdı. Gerçek mermilerin de kullanıldığı saldırıda, 34 kişinin yaşamını yitirdiği Roboskî katliamında bir kardeşini kaybeden İsa Encü yaralandı. Encü’nün gerçek mermiyle karnından yaralandığı belirtildi. Uludere Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Encü, yapılan ilk müdahalenin ardından Şırnak Devlet Hastanesi’ne sevk edildi.

UZUN NAMLULU SİLAHLARLA TARADILAR

23 yaşındaki İsa Encü’yü Şırnak’a götüren ambulansa refakat eden Roboskî Der Başkanı Veli Encü, yaşananları Evrensel’e anlattı. İsa Encü’nün karnına isabet eden bir cisimle yaralandığını söyleyen Encü, “Askerler Şirik Yaylası’nda uzun namlulu silahlarla halkın üzerine ateş açtı. Halkı resmen taradılar. İsa Encü yaralandı. Uludere’deki ilk müdahalesinin ardından Şırnak’a sevk edildi. Doktorlar, karın bölgesine bir mermi isabet ettiği kanaatinde. İç kanama şüphesi var. Karnında bir boşluk yaratarak içeri girmiş. Burada imkanlar yetersiz olduğu için ameliyata alamadılar. Şırnak’a sevk ettiler” dedi. 

‘DEVLET BİZİ GÖÇ ETTİRMEK İSTİYOR’

Son aylarda Roboskî’ye yönelik çok ciddi asker baskısı olduğunu söyleyen Veli Encü,  “Sürekli halka saldırıyorlar. Evlerimize, araçlarımıza ateş ediyorlar. Katırlarımızı öldürüyorlar” dedi. Askerlerin baskısını protesto için yürüyüş yapmak istediklerini söyleyen Encü, “Her atarf asker ablukasında. Sınırdaki yığınak ve askeri sevkiyatlar nedeniyle sınır ticareti yapamıyoruz. Sınır ticareti tamamen engellenmiş durumda. Tek geçim kaynağımız yaylalar. Ama oraya gidişimizi de yasakladılar. 12 Eylül’de, en karanlık yıllarda bile yasaklanmayan yaylamızı Asker 3 aydır yasak bölge ilan etti. Orada tapulu arazilerimiz var. Gidemiyoruz, ekip, biçemiyoruz. Tarım yapamıyoruz, hayvancılık yapamıyoruz. Halkımızın tek geçim kaynağı orası. Köy abluka altına alınmış durumda. Halkımız köyden göç ettirilmek isteniyor” dedi. 

‘BURADA HER AN İNSANLAR ÖLEBİLİR’

Köylülere asker saldırısı sırasında Roboskî’ye hareket eden ve askerlerin halka saldırısı sürerken gazetemize konuşan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü Roboskî’de çok vahim bir durum olduğunu ve her an insanların ölebileceğini söyledi. “Asker burada uzun namlulu silahlarla halka ateş ediyor. Kimsenin can güvenliği yok” diyen Ferhat Encü, “Halka aylardır uygulanan baskı ortada. Günlerdir saldırıyorlar, hakaret ediyorlar, ateş açıyorlar” dedi. 

Askerlerin yaylaya çıkışı yasakladığını ve köylülerin buna tepki gösterdiğini söyleyen Encü, “İnsanlar yaylaya çıkamıyor, hayvanlarını otlatamıyor. Askerler halkın ekili arazilerini işgal etmiş durumda. Köylüler ekonomik olarak çok zor durumda” dedi. Devletin Roboskî’ye dönük şiddetini hiç eksik etmediğini söyleyen Encü, “Devletin yeni bir çatışma ortamı hazırlanması için ciddi bir çabası var burada. Halkın istediği bu ablukanın biran önce kalkması” dedi. 

ASKER KÖYLÜLERİN EKİLİ ARAZİLERİNİ İŞGAL ETTİ

Köylülerin barış için, çatışma ortamının bozulmaması için çabaladığını söyleyen Encü, “Bir çatışma olmaması için askerlerin orayı terk etmesini istiyorlar. Askerlerle görüştüğümüzde ‘bize verilen emir bu yönde’ diyorlar. Roboskî halkı askerlerin burayı terk etmesini, aksi takdirde eylemlerinden vazgeçmeyeceklerini söylüyor. Burada her an ölümler yaşanabilir. İnsanlar savunmasız. Asker uzun namlulu silahlarla saldırıyor ve bir insanımız yaralandı. Şu anda asker saldırısı devam ediyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Çin lokantasına ırkçı saldırı

SONRAKİ HABER

Konur Sokak'ta polis baskını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...