06 Temmuz 2015 00:57

HDK davası yarın başlıyor

Paylaş

Cem GURBETOĞLU
Ankara

İçinden HDP gibi yüzde 13 oy olan bir parti çıkaran Halkların Demokratik Kongresi’ni (HDK) “terör örgütü” olarak kabul eden Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın aralarında Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan’ın da bulunduğu 3 kişi hakkında hazırladığı iddianame kabul edildi. Davanın ilk duruşması yarın Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlıyor. 

2011 genel seçimlerinin ardından aralarında BDP ve EMEP’in de olduğu çok sayıda siyasi parti, farklı inanç ve halkların temsilcileriyle birlikte barış ve demokrasi eksenli yeni bir cephe örgütlenmesine girişmişlerdi. Türkiye’nin dört bir yanında binlerce kişinin katıldığı toplantıların ardından bu çalışma HDK adını almıştı. Bugün Mecliste 80 milletvekiliyle temsil edilen Halkların Demokratik Partisi (HDP) de, HDK’de yer alan yapılar tarafından kurulmuştu. 

HDK ve HDP’nin kuruluş çalışmalarında Ankara’da sorumluluk alan Şükran Doğan, Ali Özkan ve Yasemin Öztürk hakkında “Silahlı Terör Örgütüne üye olma, terör örgütü propagandası yapma” suçlamasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianame geçtiğimiz aylarda Ankara 2. Ağır Mahkemesi tarafından kabul edildi. Davanın ilk duruşması yarın görülecek. 

DEMOKRASİ ‘SUÇ UNSURU’ KABUL EDİLDİ

İddianamede, HDK’lilerin Roboskî Katliamını lanetleyen basın açıklamaları yapmaları,  “Çatışma değil müzakere, ölüm değil çözüm” pankartı taşımaları suç unsuru olarak yer alıyor. Ayrıca HDK programında yer alan “Alevilerin eşit yurttaşlık hakkının kabulü, anadilinde eğitim hakkı, demokratik özerklik, inançlar üzerindeki her türlü baskıya son verilmesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması” gibi taleplerin “terör örgütünün talepleriyle paralellik arz ettiği” belirtilerek, bu nedenle HDK’nin terör örgütü olarak kabul edilmesi gerektiği ifade ediliyor. 

DOĞAN: ‘KABUL EDİLEMEZ’

Haklarında açılan davayı gazetemize değerlendiren EMEP Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan, “HDK, emek ve demokrasi güçlerinin bir araya gelmesiyle oluşturulmuş, ülkenin hem demokratik, hem de ekonomik sorunlarına işçilerin, emekçilerin, halkların mücadelesiyle çözüm bulmayı amaçlayan bir yapı. Kuruluşunun üzerinden 4 yıl geçti. İçinden şu an Mecliste temsil edilen HDP gibi bir parti çıkardı. Eş sözcülüğünü milletvekilliği yapmış ve halen milletvekili olan isimler yapıyor. Böyle bir yapının yasadışı olarak gösterilmesi kabul edilemez” dedi. 

ZAMANLAMA MANİDAR

Roboskî Katliamını lanetlemenin, tutuklu vekiller için eylemler yapmanın, Paris’te 3 Kürt kadın siyasetçinin öldürülmesinin arkasındaki güçlerin açığa çıkmasını talep etmenin iddianamede suç olarak gösterildiğine dikkat çeken Doğan, “Bunların hiçbiri suç değildir. Aksine demokratik bir ülkede zaten sorumlularının açığa çıkarılması gereken konulardır” diye konuştu. 

Doğan, “Dört yıl önce başlatılmış bir soruşturmanın, Bakanların ‘Çözüm sürecinin artık ancak filmini çekersiniz’ dediğini, Suriye’ye müdahale senaryolarının konuşulduğu bir dönemde karşımıza çıkması manidar. Ama emek ve demokrasi güçleri aradan geçen dört yılda bu tür pek çok saldırıyı halkımızın mücadelesiyle püskürttü. Bu saldırıyı da hep birlikte püskürteceğiz” ifadelerini kullandı. 

ÖNCEKİ HABER

Taşeron işçiler sözlerin tutulmasını istiyor

SONRAKİ HABER

Türkiye Kürtlere karşı Nusra’yı öne sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...