06 Temmuz 2015 00:56

Direnişte aklımıza ilk siz geldiniz

Gazetemize ve Hayat Televizyonu’na haber yapanlara yönelik baskılara tepki büyüyor. Kayseri’den Boydak, Bursa’dan Sütaş, Hatay’dan İSDEMİR ve daha pek çok ilden işçiler gazetemize gönderdikleri mektuplarla ‘yanınızdayız’ dedi. İşçiler saldırılara karşı kendi gazete ve televizyonlarını daha çok sahipleneceklerini bildirdi.

Paylaş

Bir Boyteks İşçisi
Kayseri

Merhaba Evrensel çalışanları ve okurları. 

Ben Kayseri’de Boydak Holding’e bağlı bir tekstil fabrikasında çalışıyorum. Hatırlarsınız, Boytaş işçileri bir günlük iş bırakmışlardı. Holdingin diğer fabrikalarında iş bırakıldığını ilk öğrendiğimde hemen Evrensel ve Hayat Televizyonundan muhabirleri aradım. Aklımıza ilk gelen yayın organları oldu bunlar. 
Bir Boydak çalışanı olarak toplusözleşmeler zamanında bizim sesimiz olan basında ve gazetede haklı davamızı savunan, işçilerin yanında olan, bu direnişte bizim yanımızda olan Evrensel Gazetesi ve Hayat Televizyonu oldu. Bizimle yapılan röportajları Hayat Televizyonu yoluyla izledik. İşçilerin ne denli bir güç olduğunu da gördük. Gün boyunca Boytaş işçilerinin neler yaptığını bundan sonra ne olacağını sizden takip ettik. İş bırakmamış fabrikalara da çağrı yapan işçilerin sesini sizden duyduk. Bu zor süreçte işçilerin işten çıkarılma korkusunu sizden aldığımız haberler ve röportajlar sayesinde kırdık.
Bizleri bilinçlendirmek, işçiler arasındaki bağı kurmak  için gece gündüz çalışan sabahın 6’sında fabrika önlerinde röportaj yapan insanlara şiddet uygulayan patronlar ve yandaşlarını şiddetle kınıyorum.


O çuval tüm işçilerin başına geçirildi

Yunus DAĞÇAL
SÜTAŞ işçisi/Bursa

Merhaba evrensel çalışanları;
Ben Bursa Karacabey’den Yunus Dağçal. Sendikalaştığımız için SÜTAŞ’tan atılan işçilerden biriyim. Bu zamana kadar sizi hep yakından takip ediyoruz, cesur yürekliliğiniz ve tarafsız yayın ve yazılarınız bizi daha da heyecanlandırıyor. En azından gerçekleri yazıyorsunuz, işçi haklarını işçi eylemlerini çok yakından takip ediyorsunuz. Örneğin SÜTAŞ ve NESTLE eylemlerini hem yazıya hem yayına aktardınız. Diğer TV kanallarına gelince hepsi bence işveren kanalı reytingleri belki yüksek olabilir kazançları da yüksektir ama adama sorarlar çocuğuna helal lokma yedirdin mi diye! Ama şuna eminim ki dostlar, Evrensel çalışanları çocuklarına helal lokma yediriyor, alın teri ile yapıyorlar bu işi. Ama geçtiğimiz günlerde beni çok üzen bir olay okudum. Ankara’da Kadir Örnek arkadaşımızın başına çuval geçirilerek kaçırılması beni yürekten yaraladı. Aslında o çuval sadece Kadir arkadaşımızın değil tüm işçi arkadaşlarımızın başına geçirilmiştir. Bu yüzden kendi şahsım adına bu olayı şiddetle kınıyorum. İşini doğru ve tarafsız yapan bir gazeteyi biz bugün sahip çıkmazsak unutma işçi kardeşim yarın da sana kimse sahip çıkmaz. 


Bizi hiç yalnız bırakmadınız

Nurdoğan Bayar 
İSDEMİR’de atılan işçi/Hatay

Bizler bu yola çıktığımızda bu güne kadar yani 104. güne kadar Evrensel gazetemiz hiçbir zaman bizi yalnız bırakmamıştır.
Bunu OYAK ve İSDEMİR mağdurları olarak dürüstçe söyleyebiliriz, ne zaman bizlere olumsuz bir davranış bulunmuşlarsa birileri her daim Evrensel gazetemizi yanımızda gördük. Bunu gören Türk Metal Sendikası Evrensel gazetesini düşmanı olarak görmüştür. Saldırmalarının altında emekçi dostlarına desteğinizdir. Bence Türk Metal Sendikası 12 Eylülün getirmiş olduğu işveren sendikasıdır. OYAK ve İSDEMİR Mağdurları olarak Türk Metal Sendikası bizlerden bayağı rahatsızdır. Kendileri sizlerin yüzünden üye yapamıyoruz bizleri zor durumda bıraktınız gibi aracılar vasıtasıyla bizlere haber iletilmektedir. Bu bağlamda bizlere verdiğiniz destekleriniz için  Erensel gazetemize OYAK ve İSDEMİR mağdurları olarak sonsuz teşekkür ediyoruz. Sizleri asla unutmayacağız... 


Gazetemize sahip çıkmalıyız

Bir grup Çelik-İş üyesi işçi
Kayseri

Merhaba evrensel okuyucuları, işçi kardeşlerim. Bizler işçiler olarak, okuduğumuz gazetenin takipçisi olarak, öğrendik ki, gazetemizin gönüllü muhabirlerinden, aynı zamanda EMEP Ankara İl Yöneticisi Kadir Örnek arkadaşımıza yapılan saldırı ve tehditler ilk kez yaşanmıyor. Bunları işçiler olarak kınıyoruz, özgür basının susturulamayacağını biliyoruz ve öyle  olmasını istiyoruz. Muhabirimize yapılan bu saldırı sadece ona değil bize ve haklı davamıza yapılmış olup haber alma özgürlüğümüzü kısıtlamıştır. Biliyoruz ki bu saldırı, Türk Metal ya da onun yandaşı patron sendikaları tarafından yapılmıştır. 
8 Ocak 1996’da işkencede öldürülen gazetemiz muhabiri Metin Göktepe’ye yapılan bu katliam günümüz saldırısıyla hâlâ devam etmektedir. Türkiye ve dünyadaki işçi emekçilerin gazeteleri var, bizim gazetemiz de Evrensel gazetesidir. İşçiler, emekçilerin asıl sorunu yoksulluk içerisinde olurken bu hayatı sindire sindire yaşamak. Fakat patronların bu sıkıntıyı görmediği bir ortamda, işçilerin sorunları her yerde aynıyken, sadece gazeteleri varken, bu gazeteye saldırılıyorsa o zaman bize düşen gazetemize daha çok sahip çıkmak olur. Bu olayı işçi ve emekçiler olarak şiddetle kınıyoruz.


Gazetemizin her satırında emek var

Özlem Erdoğan
Esenyalı/İstanbul

Ben Evrensel gazetesini günlük takip eden bir okuyucusu olarak muhabirlerine yapılan alçakça saldırıyı kınayarak söze başlamak istiyorum. Bu gazetenin amacı işçi ve emekçilere hizmet etmektir. Biz bu gazete sayesinde ülkede yaşanan olayların, işçi haklarının neler olduğunu en iyi şekilde öğrendik. Son zamanlarda fabrikalardaki işçiler haklarını korumak amacıyla direnişlere başladılar. Türkiye’nin her yerindeki fabrikalarda gerçekleşen bu direnişlerin yanında Evrensel gazetesi sonuna kadar destek verdi. Biz de evlerimiz de gazetelerimizi okuyarak doğru haberi aldık.
Bu ülkenin bir gerçeği var ki, o da kim doğruyu savunuyorsa hemen taşlanmak isteniyor. Ama eli uzunlar unutmasın ki ;bu gazete işçinin, emekçinin, gencin, kadının gazetesi. Bu gazete yoktan var edildi. Her satırında emek var. Diğer gazeteler gibi en iyi kağıttan basılıp bayilere yollanmıyor. Gençler, emekçiler yeri geliyor kucaklarında taşıyarak dağıtıyorlar. O yüzden bu gazeteye bakarken bile iki kere düşüneceksiniz. Bu insanlar korkudan anlamazlar. Bu insanlar emeğin içinden yoğrularak gelen gönüllü insanlardır. Ben inanıyorum ki bu gazeteyi o hainler de okuyor ve sözüm onlara: Bu gazetenin arkasında gerçek halk var! Sonuna kadar Evrensel diyorum. 

ÖNCEKİ HABER

3 direnişin gösterdikleri

SONRAKİ HABER

Taşeron işçiler sözlerin tutulmasını istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...