06 Temmuz 2015 00:55

Adalet peşin ödersen var

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Pendik’te havuz kaplama malzemeleri üreten SeraPool fabrikası işçilerinin direnişi 26 gündür sürüyor. DİSK’e bağlı Cam Keramik-İş Sendikası’nda örgütlendikleri ve hakları için direnişe geçtikleri için işten atılan 110 SeraPool işçisi, bir yandan da işe iade davası açmaya hazırlanıyor. Ancak işçilerden, açılacak dava için kişi başı 550 lira dava masrafı isteniyor. Bazı işçiler borç alarak bu parayı öderken ödeyemeyen işçiler için ise dayanışma kampanyası başlatıldı. İşçiler “Adalet de patronlardan yana, paran varsa dava açabiliyorsun yoksa açamıyorsun” diyerek işçi aleyhine olan bu yasalara tepkilerini dile getirdi.

TORBA YASALAR PATRONLARA YARIYOR

9 yıldır bu fabrikada çalışan Şükriye Koç, ilk defa böyle bir durumla karşı karşıya kalmış.  “Ben 26 günde şunu anladım ki hiçbir şey işçiden yana değil. Her şey patrondan yana, zenginden yana. İşçilerin hiçbir yerde hakkı yok” diyen Koç, şöyle devam etti: “Ücretlerimiz zaten kötü 1000 TL ücret alıyoruz. Aylık ücretimin yarısını istiyorlar. Bu parayı nasıl ödeyebilirim. Sağdan soldan borç aldık.” 13 yılık işçi olan Engin Batıcanoğlu da “Aldığımız para zaten ortada. İşçi ne alıyor ki sana ne versin. Bu sömürü nereye kadar. Bu adam ne yiyip ne içecek kardeşim. Buna devletin artık dur demesi lazım” diyerek hükümetin çıkardığı torba yasalarla patronların işini kolaylaştırdığını belirtti. “Bu vurdum duyamazlık nereye kadar” diyerek hükümete seslenen Batıcanoğlu, şunları dile getirdi: “Nerde bu devlet, bizim elimiz kolumuz bağlı.”
Eskiden dava sonuçlandıktan sonra mahkeme masraflarının alındığını belirten 1 buçuk yıllık  SeraPool işçisi Filiz Alaoğlu da, “Adalet peşin ödersen var” diyerek herkesin parası kadar konuşabildiğini belirtti.  

HAK VAR AMA AL ALABİLİYORSAN

İşçiler, kağıt üzerinde bazı hakları olduğunu ağıt ancak bu haklara ulaşmak için binbir zorlukla karşılaştıklarını ifade etti. Bu koşullarda hakkın verilmeyeceğini ancak mücadele ile kazanılabileceğini söyleyen Alaoğlu, “Hak verilmez hak alınır. İlkokul öğretmenimin bana sürekli söylediği şey buydu. Ben sana hak vermişim. Ama al alabiliyorsan deniliyor. Biz devlet olarak işçiye hak veriyoruz görüntüsü oluşturmak için bir düzenleme yapılmış”dedi.

Evli ve 2 çocuk annesi Koç, ekonomik güçlük çekse de direnişe katıldığı için en ufak bir pişmanlık duymuyor. “Ben şuan ne kadar zor durumda kalsam da, mahkeme ister olumlu ister olumsuz  sonlansın. Burada bir zulme son verdiğim için mutluyum” diyen Koç, devam etti: “Patron bize kolay gelsin bile demezdi. Şu anda içerideki arkadaşlarla oturup yemek yiyor.” En büyük destekçinin eşi olduğunu belirten Koç, “Yıllardır iş yerinde yaşadığım zorlukları kendisine anlatıyorum” dedi. 2 çocuk babası olan Engin Batıcanoğlu da direnişin çok şey öğrettiğini söyleyerek, kazanmakta kararlı olduklarını ifade etti.

DAYANIŞMA KAMPANYASINA DESTEK

Dosya masrafını ödeyemeyen işçiler için başlatılan kampanyaya destek olmaya çağıran işçiler, kendi aralarında da para topluyor. DİSK’e bağlı sendikalara yazı göndererek dayanışma çağrısı yapan işçilere başka fabrikalardaki işçilerden de büyük destek var. 25 Haziran 2014 tarihinde greve çıkan 43 günlük grevden sonra kazanımla fabrikalarına dönen Kimberly Clark işçileri 2 işçinin dava masraflarını karşıladı. Tuzla ve Pendik’te bulunan diğer fabrikalarda da kampanyaya destek sürüyor.

ÖNCEKİ HABER

Yarım limonu delil gösterip tutukladılar, 6 yıl sonra ‘Pardon’ dediler

SONRAKİ HABER

3 direnişin gösterdikleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...