06 Temmuz 2015 00:54

Yarım limonu delil gösterip tutukladılar, 6 yıl sonra ‘Pardon’ dediler

Paylaş

Volkan PEKAL 
Adana

Katıldığı bir eylem sonrası gözaltına alınan ve üzerinden çıkan yarım limon bahane gösterilerek  3 yıl cezaevinde kalan Murat Baran, 6 yıl sonra beraat etti. Beraat gerekçesinde Baran’ın delilsiz bir şekilde tutuklandığına dikkat çekilerek, adeta ‘pardon’ denildi. 

Murat Baran, 2009 yılında Abdullah Öcalanın Türkiyeye getirilmesinin yıldönümünde, Mersin’de düzenlenen eyleme katıldığı gerekçesiyle gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Baran’ın tutuklanmasına gerekçe olarak sadece üzerinde bulunan yarım limon gösterilmişti. 3 yıl tutkulu yargılanan Baran’ın davası Yargıtay’ın bozma kararırın ardından geçtiğimiz ay beraat kararı verilerek sona erdi. Beraat gerekçesini geçtiğimiz hafta açıklayan mahkeme Baran’ın hiçbir delil olmadan tutuklandığına dikkat çekti. 

‘LİMON YETERLİ DELİL DEĞİL’

Özel Yetkili Adana 6’ıncı ağır Ceza Mahkemesi tarafından yargılanan Baran, örgüt propagandası suçundan 1 yıl 8 ay, örgüt üyesi olmadığı halde örgüt adına suç işlemek suçundan 5 yıl hapisle cezalandırıldı. Verilen tüm cezalarda, Terörle Mücadele Kanunu hükümleri uyarınca artış uygulandı ve toplamda 9 yıl 9 ay cveza aldı. Temyiz edilen karar Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından, deliller yetersiz bulunarak bozuldu. Mersin Ağrı Ceza Mahkemesi de geçtiğimiz ay aynı gerekçeyle Baran’ın beraatine karar verdi.

Mahkemenin gerekçeli kararında şu ifadelere yer verildi: “Tüm deliller birlikte değerlendirildiğinde; Sanıkların üzerlerine atılı suçları işlediklerine ilişkin mahkumiyetlerine yeterli her türlü kuşkudan arındırılmış, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı görülmektedir. Sanıkların olay günü gösterilerin yapıldığı yerde bulunmaları, cebir ve şiddet sergilemeden gösterilere katılmaları şeklindeki eylemlerinde üzerlerine atılı örgüt adına suç işlemek ve görevli memura direnmek suçunun unsurlarının oluşmayacağı açıktır. Kaldı ki bu suçlar yönünden iddialar şüphe oluşturmakta, şüpheden öteye gidememektedir. Aksi kanıtlanmayan sanık savunmaları da göz önüne alındığında oluşan şüpheyi sanıkların lehine yorumlamak gerekir. Sanıkların ayrı ayrı baretlerine karar verilmesi yönünde tam bir vicdani kanaat hasıl olmuştur.”

LİMON İMHA EDİLMİŞTİ

İddianamede, Baran’ın suç delili olarak limon gösterildi ve ‘olaya müdahale eden güvenlik güçlerince atılan gazdan etkilenmemek için bulundurduğu değerlendirilen yarım limonun fotoğrafı çekilerek imha edilmiştir” notu düşülmüştü. İddianamede, Baran’ın evinde ve üzerinde yapılan aramalarda başkaca bir suç materyaline ulaşılamadığı da belirtilmişti.

DIŞARIDA OLMAMA ŞAŞIRIYORUM

3 yıl yok yere cezaevinde kalan  Murat Baran, tutuklandığında kardeşi de cezaevindeymiş ve bu durum kendisini ve ailesini olumsuz etkilemiş. Türkiye’de adaletin adının olduğunu ancak  kendisinin olmadığını dile getiren Baran, “Limondan dolayı cezaevinde yatmak elbette beni etkiledi; ama hiçbir delil olmadan ceza verildiğini gördüm. Şuan nasıl dışardayım ona bile şaşırıyorum” dedi.

YARGI KONJONKTÜRE GÖRE KARAR VERİYOR

Yargılamanın başından beri somut bir delilin olmadığına ve tutuksuz yargılama olması gerektiğine dikkat çeken Baran’ın avukatı Tugay Bek, taleplerinin o dönemki özel yekli mahkemeler tarafından görmezden gelindiğini hatırlattı. Bek, “Yargıda sürekli konjonktürel bir adalet uygulanıyor. İktidarın müdahalesine boyun eğen yargı o anki siyasal ve toplumsal dengelere göre karar verip hukuki göz ardı etmekten çekinmemektedir” dedi. Şu an cezaevlerinde bu tür hukuksuz kararlarla yatmakta olan birçok kişinin olduğuna dikkat çeken Bek, müvekkilinin 3 yıl cezaevinde tutularak mağdur edildiğini söyledi. 

ÖNCEKİ HABER

Antik kent çevresinde dev yarıklar oluşacak

SONRAKİ HABER

Adalet peşin ödersen var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...