Bozuk düzende sağlam çark olmaz…
Son zamanların en fazla konuşulan ama kimsenin net bir bilgisi bulunmayan bir konu… Bu konu hakkında kimseden görüş almadan, kimseye bu konu hakkında soru bile sormayan AKP Hükümeti, yasa tasarısını kavgalarla, tartışmalarla meclis alt komisyonundan geçirdi. Bugün bu konudan şikayetçi, eğitim sisteminin daha nitelikli, bilimsel ve demokratik olması için mücadele edenler sokaklara çıkmış durumdalar. “İş, Eğitim, Barış” taleplerimiz için Emek Gençliği 6. Konferansını gerçekleştirmeden önce biz de Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde okuyan arkadaşlarımızın bu konu hakkında görüşlerini aldık.
Dilez Kan, 4+4+4 eğitim modelinin gençlerin geleceğini ciddi derecede etkileyeceğini vurguluyor. Bu tasarının komisyon üyelerinin kavgası sırasında komisyondan oybirliğiyle geçmesine de şaşırıyor:
AKP Hükümetinin muhalefeti hiçe sayarak yaptığı sözde eğitim reformu, şüphesiz AKP Hükümetinin demokrasi ve düşünce anlayışının en somut göstergesi olmuştur.
Aksine seçim beyannamesinde ‘ileri demokrasi’ kuracağını vaat etmiş, bununla beraber ‘çoğunlukçu ve özgürlükçü’ demokrasiyi benimseyeceğini belirtmiştir.
Görüldüğü üzere kendi zihniyet olgusunu kemikleştiren, mantıksızlık ve tutarsızlıklarıyla yarattığı utanç tablosunu gözler önüne sermiştir.
Biz geleceğin öğretmen adayları olarak eğitim sisteminin piyasalaştırılmasına, gençlerin denek tahtası olarak kullanılmasına karşı mücadele edilmesi gerektiğini savunuyor; parasız, bilimsel,anadilde eğitim taleplerimizin dikkate alınmasını istiyoruz.
Mukadder Karataş
İnsanlar ne kadar farklı olurlarsa olsunlar düşüncelerini tartışabilecekleri bir ortam bulabilirler. Parlamento bunun için vardır. Siz kulağınızı kapayarak insanları görmezden gelerek eğitim reformunu kabul ediyorsanız böyle bir kurumu yok sayıyorsunuzdur.
Demokrasiye aykırı bir şekilde AKP Hükümetinin CHP ile arasına set çekerek yumrukların konuştuğu bir kaosta kabul edilen sistemde yetişecek olan nesillere çok güzel örnek teşkil ediyor. Sistemin değişmesi var olan eğitim sistemine çözüm getirmezken, siyasi emellere hizmet etmektedir.
AKP Hükümeti dindar nesil yetiştirme emellerini bu yasa ile oturtmak istemektedir. Öğrencileri bırakın, bu ülkenin bilim insanlarına, akademisyenlerine bile danışmadan bir gecede geçirilen bu yasa ne kadar sağlıklı olabilir.
Şikayetçi olduğumuz eğitim sistemine karşı ürettikleri bu sistem, bizleri ileriye götürmeyi geçin aynı yerde bile durduramaz. Bizler, günümüz eğitim sistemine de 4+4+4 eğitim sistemine de karşıyız. Parasız, bilimsel ve demokratik eğitim taleplerimizin yerine getirilmesini istiyoruz.
Rabia Maslak
Bize 4+4+4 eğitim sistemi olarak tanıtılan yada daha doğrusu tanıtılmaktan kaçınılan eğitim sistemi hakkında kimsenin fazla bir bilgiye sahip olduğunu düşünmüyorum.
İçeriği tam anlatılmadan, akademisyenlere danışılmadan ve kamuoyu tepkisi beklenmeden aniden kabul edilmiştir. Eğitim sistemini her 2-3 yılda bir değiştiren hükümetin, bu tasarıyı da geçirmesi bizleri şaşırtmadı. Eğitim sistemi zaten kötüyken daha köklü ve kalıcı çözümler beklenirken hükümet bunun aksi yönünde eğitim sisteminde kargaşaya neden olacak projelerle önümüze gelmektedir. Bu bizleri hem öğrenci hem geleceğin öğretmen adayları hem de bu ülkenin vatandaşları olarak umutsuzluğa sevk etmektedir. Son dönemlerin en popüler bölümü olarak bildiğimiz okul öncesi öğretmenliğinin önü kapatılmakta, okul öncesi eğitim zorunluluktan çıkarılmaktadır.
Çıraklık yaşının 14’den 11’e düşürülmesi çocuk işçiliğinin önünü açmakta, hükümetin sistemi ayakta tutma çabalarını gözler önüne sermektedir.
Bizler, bozuk düzende sağlam çark olmayacağını ve sadece eğitim sistemine değil, içinde bulunduğumuz sisteme de karşı olduğumuzu belirterek; daha nitelikli eğitim alabileceğimiz bir sistemde eğitim görmek ve göstermek istiyoruz.
Evrensel'i Takip Et