05 Temmuz 2015 18:39

Sivas katliamını anma komitesine açılan davanın duruşması görüldü

Paylaş

2 temmuz Sivas katliamı anma komitesine açılan davanın duruşması bu gün görüldü.

Geçtiğimiz yıl yapılan Madımak katliamı anma ve otel önüne karanfil bırakmak için yapılan etkinliğe 2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet, şehir il genel meclisince belirtilen miting ve yürüyüş güzergahının aşılması ve tertip komitesinin tam olarak katılmaması gibi iddialarla açılan davanın duruşmasında HBVAKV, EMEP, AKD, ÖDP, PSAKD, CHP ve KESK yöneticileri hakim karşısına çıktı.

Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı başkanı Ercan Geçmez, ABF başkanı Selahattin Özel, EMEP Genel Başkan yardımcısı Fevzi Ayber, AABK başkanı Turgut Öker, PSAKD genel Başkanı Hüseyin Güzelgün, 2 Temmuz Vakfı başkanı Emel Sungur, Gazi Cemevi başkanı ve bu kurumların merkez yöneticilerinin yanı sıra HDK Genel Meclis üyesi Satılmış Başkavak ve Sivas Demokrasi Platformu bileşenleri de duruşmayı izlemek üzere mahkemeye geldiler.

Dava öncesi Grup Madımak Oteli önünde bir açıklama yaptı. Açıklamada 18 yıldır Madımak Katliamının faillerinin hala yargılanmadığını, kimilerinin hala bulunamadığını, vicdanlarda kanayan bir yara olarak Madımak’ın hala yandığını belirten Hidayet Yıldırım; “Bugün katliamda öldürülenleri anmak üzere toplanan bizlerin yargılanması siyasidir ve yönetenlerin bu katliamda nerede  durdukları açısından da belirleyicidir” dedi.

Gruptakiler daha sonra adliyeye geçerek duruşmaya katıldılar. 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme hakiminin iddianameyi hatırlatarak sorduğu sorulara tertip komite üyesi ve EMEP İl Başkanı Cevat Aktaş’tan başlanarak cevap verildi. 

Aktaş ifadesinde: “17 yıldır katliamın sanıkları yargılanmadı, oteli kamulaştırdık önüne gelemezsiniz deniyor. İnsanlık adına oraya gitmek ve katiamı kınamak gerekiyordu. Ben de bunu yaptım. Biz başvurumuzda da 17 yıldır olduğu gibi otel önüne gideceğimizi belirtmiştik” dedi. 

ÖDP İl Başkanı Muzaffer Deniz ise miting alanında olmamakla suçlanmasının yanlış olduğunu belirterek “Sabah 9:30’da bir önceki gün emniyette yapılan toplantının tutanağını imzalattıklarını ve tertip komitesi evrakını imzalatabilirlerdi yapmadılar. Ben gaz bombası atıldığında tam oradaydım ve müdahale ettim. Güzergah ihlali yapmadık” dedi. 

PSAKD İl Temsilcisi Hidayet Yıldırım ise “Vali ve heyeti gelip karanfil bırakıyor. Hatıra fotoğrafı çektirir gibi poz veriyorlar. Otelin önü onlara serbest de bize neden yasak olsun” dedi. Yıldırım emniyette yapılan toplantıda 15 metre kalasıya kadar gelinebileceği konusunda engel olunmayacağı söylendiğini belirtti. 

KESK Dönem Sözcüsü İbrahim Erdoğan ise “Siz yürüyeceksiniz. Valimizin açıklamaları yanlış anlaşılmış diyen Emniyet müdürü ve diğer müdürler gelsin ifade versinler diyerek, katliamın gerçekleştiği dönemin valisinin içişleri bakanına verdiği raporu da vererek dün yapılmayanların bu gün yapılması devletin tavrı açısından anlaşılır olacaktır” dedi. 

CHP İl Yöneticisi Hüseyin Erol suçlamaları kabul etmediğini belirterek; “Anma programı boyunca benden imza isteyen olmadı. 17 yıldır yapılanın aynısı yapıldı” dedi. 

HBVAKV Sivas Şube Başkanı Cahit Albayrak “Burada sadece Cahit ya da tertip komitesi yargılanmıyor. Katliamın sanıkları hala yargılanmamış. Faillerin bir kısmı hala açığa çıkarılmamış. Sivas madımak katliamı davası zaman aşımına uğratılmak istenirken bize dava açılması tamamen siyasidir. Bizler Aleviler ve tüm mazlumlar birlikte yaşamak istiyoruz. Bu nedenle açılan dava katliamı her sene kınayan 50 bin insana ve ülkenin her yerinde bu katliamı kınayan herkese açılmıştır. Bizim yürüyüş talebimiz olmadı ki ihlal edelim. Her yılki güzergah ve program yapıldı” dedi. AKD yöneticisi Niyazi erdem’de aynı sözlerle kendini savundu . (Sivas/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sıhhiye'de Grup Yorum konseri

SONRAKİ HABER

Luis Nani Fenerbahçe için İstanbul’a geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...