05 Temmuz 2015 18:47

Direnişteki Arçelik LG işçisine polis operasyonu

Paylaş

Damla ULUDAĞ
Gebze

Gebze’de ücretlerinin artırılması ve Türk Metal’in fabrikadan gitmesi için direnişe geçen Arçelik LG işçilerine polis operasyon udüzenlendi. Koç Holding’in talebiyle fabrikaya giren polis, 20 işçiyi gözaltına aldı, işçilerin tümünü fabrika dışına çıkardı. Polis önceki dün de işçilere gözdağı vermek amacıyla fabrikaya 700 kişiyle girmiş ve işçilerden Pazartesi günü işbaşı yapmalarını istemişti.

12 Eylül darbesi döneminde işçilerin asker zoruyla işbaşı yaptırıldığı dönemdeki uygulamaları hatırlatan baskılara tepki gösteren LG işçileri, mücadelelerine devam etmekte kararlı olduklarını bildirerek sınıf kardeşlerini dayanışmaya çağırdı. 

Polis operasyonu akşam saatlerinde yaşandı. Fabrikaya giren polis 20 işçiyi gözaltına alırken, direnişteki tüm işçileri fabrika dışına çıkardı. İşçiler sık sık “İşçilere değil, patronlara barikat”, “Yaşasın onurlu mücadelemiz” sloganları ve yuhalamalarla polisi protesto etti. İşçilerin dışarı çıkarılmasının ardından fabrika kapısı kapatılırken, işçiler alkış ve ıslıklarla protestolarını sürdürdü. Gözaltına alınanlar Fatih Devlet Hastanesi’nin ardından Mutlukent Polis Karakolu’na götürülürken, LG işçileri arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi.  
Gazetemize konuşan işçiler uzun süredir yaşadıkları sıkıntılara karşı hem patronu hem de Türk Metal’i uyardıklarını, 1 ay önce de Gebze merkezde eylem yaptıklarını anlatan işçiler, uyarılarına kulak asılmadığını anlattı. Bunun üzerine direnişe geçmekten başka çarelerinin kalmadığını belirten işçiler, direnişe geçtikten sonra pek çok baskıyla karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi. 

DAYANIŞMA ÇAĞRISI YAPILDI

Patronun talimatıyla fabrika önüne TOMA’lar eşliğinde çevik kuvvet polisleri getirildiğini son olarak fabrikadaki işçi sayısının da üzerinde olarak 700 polisin fabrika içine sokulduğunu aktaran işçiler, “Emniyet müdürü bize pazartesi gününe kadar iş başı yapmamızı istedi. Bugün de (dün) 20 arkadışımız gözaltına alındı. Baskı nedeniyle fabrika içinden dışarı çıktık ama direnişi bırakmayacağız. Eskiden kent merkezinde yapılan eylemlerde çevik kuvvet gördüğümüzde bu eylemlerin yasadışı olduğunu düşünürdük ama şimdi kendi taleplerimiz için bir mücadele veriyoruz ve aynı o eylemlerde olduğu gibi çevik kuvvet geldi. Onların da haklı talepleri için eylemde olduğunu şimdi daha iyi anlıyoruz” dedi. Talepleri kabul edilene kadar mücadeleye devam edeceklerini bildiren işçiler, başta Gebze Organize Sanayi Bölgesi olmak üzere tüm işçilere şu çağrıda bulundu: “Bu mücadeleyi engellemek istiyorlar. Ama biliyoruz ki tüm işçiler insanca yaşamak ve insanca çalışmak istiyor. Bu nedenle tüm işçileri dayanışmaya ve bu taleplerle kendi fabrikalarında mücadele başlatmaya çağırıyoruz.”

MÜCADELENİZ MÜCADELEMİZDİR

Bu çağrıya pek çok fabrikadan olumlu yanıt aldı. Sendikal örgütlülüğün olmadığı Artemis, Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Kroman Fabrikası ve Sarkuysan fabrikaları ile bir süre önce LG işçileriyle aynı talep için iş bırakarak direniş gerçekleştiren ZF Sachs işçileri, LG işçilerinin yanında olduklarını bildirdiler. Direnişte olan SeraPool işçileri ve Emek Partisi Gebze ve darıca ilçe örgütlerinin üyeleri de LG işçilerini ziyaret ederek, desteklerini sundular. Ziyarette konuşan Emek Partisi Gebze İlçe Başkanı Hasan Atik polis saldırısını kınayarak “Kuşatmaya karşı direnişi Gebze Organize Sanayi’ye taşımalıyız” dedi. 

8 AYLIK HAMİLE KADIN İŞÇİ DİRENİYOR

Fabrikada direnişte olan işçiler arasında 8 aylık hamile bir işçi de var. Adı Kevser. Fabrika içindeyken, arkadaşları tarafından olası bir polis müdahalesinde çocuğunun zarar görmemesi için dışarı çıkarılmış. Ama yine de arkadaşlarını yalnız bırakmıyor. Bu nedenle her gün fabrika önüne gelerek dışarıda bekleyen işçilerle birlikte kararlılığını ifade ediyor. Gazetemize konuşan Kevser şunları söyledi: “Ben hamile halimle buraya geliyorsam bütün arkadaşlarım gelmeli. Şimdi olmayacaksa ne zaman mücadele edeceğiz?” dedi. 

 

 

AİLELER YALNIZ BIRAKMIYOR

Direnişteki işçilerin en büyük destekçisi aileleri. İşçilerin anne babaları, eş ve çocukları her gün fabrikaya geliyor. Özellikle polisin baskısının atmasının ardından moraller bozulurken, fabrikanın tellerinin olduğu bölgeye çıkan işçiler burada çocuklarını kucaklarına alarak moral buluyor. Bir işçi şunları söyledi: “Onları kucağımıza aldığımızda neden direndiğimizi ve neden direnmeye devam etmemiz gerektiğini bir kez daha hatırlıyoruz ve bu bizim kararlılığımızı artırıyor.” İşçinin eşi de şunları anlattı: “Ramazan ayında bize bunu yaşattılar. Evimizde oturup birlikte yemek yemek isterdik. Ama direnişle birlikte ailemiz biraz daha büyüdü. Artık hepimiz bir aile olduk ve iftarımızı burada birlikte açıyoruz.”

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Askeri araç devrildi: 1 asker hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

İşte AKP’nin koalisyon görüşmelerindeki yol haritası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...