05 Temmuz 2015 12:58

Kobane eylemlerine katılan 52 kişiye 15 bin 444 yıl hapis isteniyor

Van’ın Erciş ilçesinde 6-8 Ekim 2014’te IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırılarını protesto gösterilerine katıldıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan 52 kişinin 15 bin 444 yıl hapsi isteniyor. Mahkemece kabul edilen iddianamede benzer birçok davada olduğu gibi yine polis tutanaklarından başka delil yok. Avukat Baran Bilici, “Sadece polis tutanağıyla iddianame hazırlanmış. Bölgede, halka düşman hukuku uygulanıyor” dedi.

Paylaş

Van’ın Erciş ilçesinde 6-8 Ekim 2014’te Kobanê için yapılan eylemlere polis ve asker saldırısıyla başlayan olaylar birkaç gün sürdü. Olayların ardından Erciş Cumhuriyet Savcılığı, soruşturma başlattı. Savcılık aralarında Kürt siyasetçilerin de bulunduğu 52 kişi hakkında 50 sayfalık iddianame hazırladı. İddianame, Erciş Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Birçok kişinin olaylara karıştığına dair fotoğraf ve görüntüsü bulunmazken, polisin tuttuğu tutanaklar delil olarak sunuldu.

15 BİN 444 YIL HAPİS İSTENİYOR

52 kişi hakkında ‘örgüt propagandası yapmak’, ‘silahlı örgüt üyesi olmak’, ‘örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’, ‘kasten adam yaralamak’, ‘görevi yaptırmamak için kolluk kuvvetlerine direnmek’, ‘kamuya aykırı toplantı, gösteri ve yürüyüşlere silahsız katılıp ihtara rağmen kendiliğinden dağılmamak’, ‘toplantı ve yürüyüşlere silahla katılmak’, ‘kamu malına zarar vermek’, ‘mala zarar vermek’, ‘siyasi partiler, meslek kuruluşları ve belediyelere zarar vermek’ ve ‘yakarak mala zarar vermek ve yağmalamak’ gibi çok sayıda suçlamayle 297’şer yıl hapis cezası isteniyor.

YÜRÜYENE 297 YIL HAPİS

Dosyanın Avukatı Baran Bilici, iddianamenin çok ağır cezalarla yüklü olduğunu belirterek, “11 ayrı suç maddesi oluşturularak her sanık için 297’şer kez ceza talep ediliyor. Çok abartılı cezalar istenmektedir. Her sanık için en iyi ihtimalle 2 suçlamadan ceza verilirse 1000 yıla yakın bir ceza verilmiş oluyor. Dosyayı incelediğimizde vatandaş gösterici grup içinde yürüyor. Bu bile 297 yıl hapis istemiyle yargılanması için yeterli görülmüş. Sadece orda görülmesi yeterli görülmüş. Vatandaşın elinde bir taş olması, bu saydığımız 11 ayrı suçtan 297 kez ceza alması yeterli görülmüş” şeklinde konuştu.

‘İDDİANAME HUKUKTAN YOKSUN’

Hazırlanan iddianamenin hukuktan yoksun olduğunu ifade eden Bilici, iddianamede hiçbir somut dayanağın olmadığını vurguladı. Birçok sanık hakkında sadece polis tarafından tutulan tutanakların iddianamede kanıt olarak yer almasına dikkat çeken Bilici, “Kesinlikle iddianame somut dayanaklara dayanan bir iddianame değildir. Birçok müvekkilim ise, tutanakla gözaltına alınmış ve bunlar için de aynı şekilde sadece bu görgüye dayanarak ceza talep ediliyor. Bu anlamda mevcut iddianame hukuksal dayanaktan yoksundur” diye konuştu.

HALKA DÜŞMAN HUKUKU UYGULANIYOR

Müvekkillerinin yakma eyleminde bulunduğun dair hiçbir delil olmadığını söyleyen Bilici, “Tam tersine AKP’nin ilçe binasında o güne ait fotoğraflarda 8 adet gaz bombası bulunmuştur” diyerek yakma eylemlerinin polis tarafından yapıldığını belirtti. Erciş’te yapılanların polis provokasyonundan ibaret olduğunu ifade eden Bilici, Van’da polislerin araçları panzerle ateşe sürüklediği görüntüleri hatırlatarak, “Yakma eylemlerinin hiç birinin müvekkillerim tarafından yapıldığına dair kanıt yok” dedi. Yıllardan beri bölgede halka bir düşman hukuku uygulanarak, zulüm edildiğini söyleyen Bilici, “Bu ddianame hukuksuz” dedi. (Van/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Elektrik kayıp-kaçak bedeline yüzde 39 oranında zam

SONRAKİ HABER

Fenerbahçe'de Fabiano Ribeiro ve Abdoulaye Ba imzayı attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa