04 Temmuz 2015 14:04

Kayıp yakınlarından Görümlü davası tepkisi: İnsanlık suçunu aklıyorlar

Paylaş

Her cumartesi gözaltında kaybedilen yakınlarının faillerinin bulunması ve yargılanması  için eylem yapan kayıp yakınları Görümlü faili meçhul cinayet davasında sanıklara beraat kararı verilmesine tepki gösterdi. Kayıp yakınları yargının insanlık suçunu aklamaya çalıştığını söyledi.  

‘FAİLİ MECHUL CİNAYETLER DEVLET POLİTİKASIYDI’

İstanbul’da her cumartesi Galatasaray Lisesi önünde oturma eylemi eylem yapan Cumartesi Anneleri, 536'ıncı buluşmalarında,  JİTEM tarafından yer göstermek bahanesiyle evinden alınan İbrahim Çelik ve oğlu Edip Çelik’in akıbeti soruldu.Eyleme HDP’li  Milletvekilleri  Pervin Buldan, Hüda Kaya ile CHP’li Milletvekilleri  Sezgin Tanrıkulu ve Veli Ağbaba da katıldı. Burada konuşan faili meçhul cinayete kurban giden iş adamı Savaş Buldan’ın eşi HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, Görümlü davasında sanıklara beraat verilmesine tepki göstererek “Biz buradan devlete şu çağrıyı yapıyoruz failleri korumaktan vazgeçin, bu insanların mağdurlara hesap vermesinin önünde engel olmaktan vazgeçin. Bu insanlar birgün mutlaka bize hesap verecekler. Kayıplar, faili mechul cinayetler, bu ülkenin devlet politikasıydı. Katilleri bulmak onları yargılatmak ve hesap verdirtmek de bizim politikamız olacaktır”diye konuştu. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da, dün Ankara’da Savaş Buldan’ın da aralarında olduğu Kürt iş adamlarının, hukukçuların öldürülmesine ilişkin görülen faili meçhul davası ile Görümlü davasına değinerek, “Devlet, davanın sanığı Mehmet Ağar’ı mahkemeye getiremedi. Gerekçe ise hastaymış, görüntülü olarak ifadesi alındığında hiçbir rahatsızlığı yoktu. Başbakanlık başmüfettişi, ‘Mehmet Ağar bu davanın mağdurudur’ dedi. Biz de onlara diyoruz bu meydandakilerden özür dileyene kadar burada olacağız” diye konuştu. Eylemde söz alan İbrahim Çelik’in kızı Feryal Çelik de adalet istedi. Babası ve kardeşinin 20 yıldır kayıp olduğunu söyleyen Çelik, “Biz istiyoruz ki bunca seneden sonra bir failler bulunsun, annem oğlunun mezarını istiyor, biz kayıplarızı istiyoruz” dedi.

FAİLLER YARGILANMIYOR

Diyarbakır'da İHD ve kayıp yakınları, "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 334'üncüsü Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi. Eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şubesi Yöneticisi Muhterem Süren, Türkiye'deki yargı pratiğinin failleri yargılamaktan ziyade, devlet ve failleri aklamanın bir yolu haline geldiğini belirtti. Görümlü faili meçhul davasında Emekli Tuğgeneral Mete Sayar ve 5 rütbeli hakkında beraat kararı verilmesine tepki gösteren Süren, "Diğer davalarda olduğu bu davada, önce güvenlik gerekçesiyle farklı bir yere alındı. Kamuoyunun bilgisinden uzaklaştırılmaya çalışıldı. Dün sanıklara beraat kararı verildi. Yine Cizre JİTEM davası olarak bildiğimiz davada da tüm sanıklar hakkında beraat talep edildi. Öncesinde de Musa Çitil davasında beraat kararı verilmişti. Tüm bunlar 90'lı yıllarda işlenen sistematik işkence, kaybetme ve cinayetlerin, 2000'lerde yargı eliyle aklanmaya çalışıldığını göstermektedir" dedi.  35 yıl önce Çorum'da, 22 yıl önce ise Sivas'ta Alevilere yönelik gerçekleşen katliamlara dikkat çeken Süren, Alevilerin gördükleri baskı ve tehditler nedeniyle halen can güvenliklerinin bulunmadığını söyledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

'Çinli' avına çıkan ülkücüler Koreli turistlere saldırdı

SONRAKİ HABER

Bu bir iş kazası!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...