04 Temmuz 2015 01:00

Direnişteki LG işçilerinden dayanışma çağrısı: Birliğin olduğu yerde zalim hiçbir şey yapamaz

Paylaş

Muhammet ULUDAĞ
Gebze

Metal direnişine Gebze’de bulunan ve Türk Metal’in örgütlü olduğu LG işçileri de katıldı. Kadrolu, geçici demeden birlik olan işçiler Türk Metal’in gitmesini ve ücretlerin artırılmasını istiyor. Patronun ve Türk Metal’in kol kola girerek işçileri yıkmak istediğine dikkat çeken LG işçileri, tüm işçilere dayanışma çağrısı yaptılar: “Dayanışmanın olduğu yerde kuvvet olur. Kuvvetin olduğu yerde zalim hiçbir şey yapamaz.”
Türk Metal’den istifa eden LG işçileri “Hiçbir işçi işten atılmayacak, İşveren işçilerin seçtiği temsilcileri tanıyacak ve Türk Metal temsilciliği kaldırılacak” taleplerini bir süre önce patron temsilcilerine sunmuştu. Ancak geçen sürede taleplerine yanıt verilmediği gibi, özellikle son 10 günde baskı ve tehditler artırıldı, sudan bahanelerle işçiler hakkında tutanak tutulmaya başlandı. İşçilerin kısımlarda kurduğu komiteler ve bunların üzerinde seçilen sözcüler, süreci gözleyerek durumu değerlendirdiler ve işçiler çalışmama hakkını kullanma kararı aldı. Bunun üzerine fabrikadaki 470 kadrolu, 2 bin 106 aylık geçici işçi önceki gece hep birlikte iş bırakarak direnişe geçti. 

Direniş üzerine işçilere seslenen genel müdür; yapılanın yasa dışı olduğunu ileri sürerek “Savcıyı çağıracağım. Hepinizi tazminatsız işten atacağım” tehdidinde bulundu. İşçiler tehdit üzerine “Ücretlerin artırılması, eylemden dolayı kimsenin işten atılmaması ve baskıya son verilmesi” taleplerini de ekleyerek talep listesindeki maddeleri 6’ya çıkardı. İşçiler talepleri kabul edilene kadar direneceklerini dile getirdi. 

'ÇOCUĞUMDAN PARA ALDIM'

LG İşçi Sözcüsü Alpaslan Ateş, 12 yıllık işçi. Çok düşük ücret aldıklarını anlatan Ateş, “Ben buraya gelirken çocuğumdan yol parası istedim. İşçi arkadaşlarımız senelik izinde köylerine giderken babalarına bilet aldırıyorlar, bunları işverenden değil de Türk Metal’den kaynaklandığını düşünüyorum. Bunun için Türk Metal’i istemiyorum” dedi. 

İşçi Sözcüsü Hüseyin Tohumcu, 27 Mayıs’ta Türk Metal’den istifa ettiklerini hatırlattı. “O günden bu güne hep iş barışını korumak istedik. Ancak taleplerimize karşı hep olumsuz cevap aldık. Bizler bu sürede işverenin tarafsız olduğunu sandık ama böyle değilmiş. İşveren Türk Metal’le kol kola girerek bizleri yıkmak istedi” diyen Tohumcu, şöyle devam etti: “Bizim kararlılığımızı göremediler. Şu an ZF işçileri bizleri ziyaret etti. Organizede bulunan diğer işçiler de bizlere sahip çıkmalı. Dayanışmanın olduğu yerde kuvvet olur. Kuvvetin olduğu yerde zalim hiçbir şey yapamaz.” 

Bir diğer Sözcü Zafer Altuntaş, hakları için bilinçli olarak mücadele ettiklerini söyledi. Altuntaş, mücadelelerini kamuoyuna duyuran basın çalışanlarına yapılan baskıları da kınadı. 

Hüseyin isimli işçi ise şunları dile getirdi: “Şu an işveren 2 Temmuz 2015 tarihinde acil çıkış kapılarının kilitlerini değiştirdi. Bazı kapıları zincirledi revir dahil. Sosyal Güvenlik Bakanına suç duyurusunda bulunuyorum. Burada yangın çıksa, can kaybı yaşansa sorumlusu kim olacak? Şu an suç işliyorlar. Bundan direk işveren sorumludur.”

YARINIMIZ İÇİN KARARLI OLMALIYIZ

LG’de çalışan kadın işçiler de direnişte. İşçi sözcülerinden Aynur Yangın, 2008’den bu yana LG’de çalışıyor. Aynur Yangın süreci şöyle değerlendirdi: “Kadın işçiler olarak çalışıp eve gidelim, oturalım, sorunlara karşı bana ne diyelim. Doğru değil. Biz kadınlar olarak örgütlendik. Kadrolu-kadrosuz sorunlarımıza sahip çıkıyoruz. İşveren de kadın erkek gözetmeksizin baskı uyguluyor. Hakkımızı aradığımız için bizlere tazminatınız yanar diyorlar. Ben evliyim 5 yaşında çocuğum var. 
Eşim bana destek veriyor. Bazı arkadaşlar işverenin baskısına boyun eğiyor. Boyun eğen işçi arkadaşlar şundan utanmalı, sabah burada 3 hamile kadın arkadaşımız vardı. Onlar da bu eyleme dahil oldular. Bizler sağlıklarına bir şey olmasın diye onları eve gönderdik. Biz birlik olduk, çocuklarımızın yarınını düşünmeliyiz. Kendimiz için yarınımız için kararlı olmalıyız. Baskılardan dolayı istifa etmek isteyen, yasal değil diyen, tazminatım yanar diye düşünen arkadaşlarımız varsa bu 3 kadının azmine, mücadelesine saygı duymalılar ve utanmalıdırlar.” 

‘BİRBİRİMİZE SAHİP ÇIKMAZSAK YARIN NE OLACAĞINI BİLEMEYİZ’

Direnişin hemen ardından, ZF işçileri LG işçilerini ziyaret etti. ZF işçileri, kendileri de fabrikada direnişe geçmiş, başarıyla direnişi bitirmişlerdi. 

Burada konuşan ZF Temsilcisi Ziya, “Yıllardır üzerimizde baskı vardı. Sırtımızda Türk Metal gibi kambur vardı. Örgütlendik. Türk Metal’den istifa ettik. İşveren de bize yardımcı oldu. Direndik, kazandık. Sandığı kurduk, işçiler bizleri temsilci seçti. Bizler buraya sınıf dayanışması için geldik. İşçiler birbirimize sahip çıkmaksak, yarın ne olacağını bilemeyiz. Çünkü Türk Metal baskılarını sürdürecek, buna karşı biz hazırız. ZF işçileri olarak her ne olursa olsun, birlikte davranacağız, birlikte karar alacağız. Bizim mücadelemiz karşısında Türk Metal, MESS haklı olduğumuzu kabul ederek, tüzük değişikliğine gittiler, artı yapılan sözleşmede farklar verdiler. Ama iş işten geçti. Biz yollarımızı ayırdık. 2017’ye kadar gideceğiz. İşverenle anlaşma yaptık. Eylemlerimizden dolayı geçmişe sünger çektik, çalışmaya başladık. Umarım böyle düşünürler, çünkü güç bizde.”

ÖNCEKİ HABER

Taşeronlar örgütleniyor (mu)?

SONRAKİ HABER

Galatasaray’ın yeni transferi Podolski İstanbul'a geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...