04 Temmuz 2015 00:53

Mültecilerin ilaç sorunu çözülmüyor

Paylaş

Metehan UD
Onur PAZARLI
İzmir

İzmir’de devlet yetkilileri mültecilerin ilaç sorununu çözmek için adım atmıyor. İlaçlara ulaşamayan mültecilerin arasında ölümle karşı karşıya olan hastalar da var. Son olarak MS hastası Suriyeli Kadriye Herzum’un Türkiye’de bulunduğu 2 yıldır ilaçlarını alamadığı ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan mülteci temsilcileriyle yaptığı iftar programında “Hiçbir mağduru, mazlumu zalimin pençesine terk etmedik” dedi ama Türkiye’de yaşayan mülteciler zorlu yaşam şartlarına terk edilmiş durumda. İşverenlerin, dayıbaşılarının ve ev sahiplerinin insafına terk edilen mülteciler hayatta kalma mücadelesi vermeye devam ediyor. 

AFAD ÇALIŞMA YAPMIYOR

İzmir’de yaşayan mültecilerin diğer illerde yaşayan mültecilerin yaşadıkları sorunlara ek olarak mevcut ilaç sorunu devam ediyor. Hastanelerde binbir zorluklarla tedavi olan mülteciler ilaç almaya giderken ya ceplerinden karşılamak zorunda kalıyorlar ya da ilaçlarını alamıyorlar. Mültecilerden sorumlu olan AFAD İzmir İl Müdürlüğü mültecilerin ilaç sorununu gidermek için gerekli çalışmaları yapmıyor. 

MS HASTASI KADRİYE HERZUM

İlaçlara ulaşamayan ve ulaşmak da güçlük çeken mülteciler arasında ölüm riski olan hastalar da bulunuyor. Bunlardan biri de MS hastası olan 56 yaşındaki Suriyeli mülteci Kadriye Herzum. Herzum’a 2010 yılında Suriye’de MS teşhisi konmuş. Herzum, Suriye’de bulunduğu süreç boyunca ilaçlarını kullanabilmiş.

AYLIK 1800 TL

Savaşla beraber 2 milyona yakın mülteci gibi Herzum da eşi ve dört çocuğuyla birlikte Türkiye’ye sığınmak zorunda kalmış. Herzum, Türkiye’ye geldiğinde ilaçlarını alabilmek için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine giderek muayene olmuş ancak ilaç masraflarının karşılanmadığını öğrenmiş. Herzum ailesinin maddi durumu da iyi olmadığı için iki yıldır bu ilaçlar alınamıyor. İlaçlarının aylık tutarı 1800 TL’yi geçiyor.

HASTALIK İLERLİYOR

İlaçlarını kullanamadığı için Kadriye Herzum’un hastalığı ilerliyor. Hastalığa bağlı olarak yürüme problemi yaşayan Herzum’un gözlerinde problem ve şiddetli baş ağrıları bulunuyor. İlaç tedavisi başlamasa yatalak kalma ihtimali ve ilerleyen süreçte de yaşamını yitirme riski bulunuyor.

DEVLET KAPILARI KAPATMIŞ 

Kadriye Herzum’un eşi Halil Herzum ise ilaç konusunda yardım etmeleri için Bornova Kaymakamlığına ve Sosyal Hizmet Vakfına başvurmuş ancak buralardan da olumlu dönüş alamamış. Gazetemize konuşan Halil Herzum, “Biz burada bir evi geçindiremiyoruz. O ilacı nereden alacağız? Bir oğlum 600 TL’ye çalışıyor diğeri asgari ücrete. Ben Suriye’de şofördüm ancak ehliyetim Türkiye’de geçmediği için burada çalışamıyorum. Yaşımdan dolayı da işe almıyorlar. Hiçbir devlet yetkilisi bizimle ilgilenmedi, beni kaymakamlıktan bile içeri almadılar. ‘Yardım edemeyiz’ dediler. 2 hafta önce tekrar hastaneye gittiğimizde yine raporu bile imzalamak istemediler. ‘İmzalasak da bir şey değişmez’ diyorlar” dedi. 

‘SAVAŞTAN VE İŞSİZLİKTEN KAÇTIK’

Suriyelilere yapıldığı iddia edilen yardımlar hakkında da konuşan Halil Herzum şunları söyledi: “Bazen konuşuluyor ‘para yardımı yapılıyor, maaş veriliyor’ diye. Ben geldim geleli bir yardım görmedim, alanı da görmedim. Bize sizi ‘Erdoğan getirdi, oy verdirtmek için’ diyorlar, öyle bir şey de yok. Biz savaştan ve işsizlikten kaçarak buraya geldik. Orada kalsak bile bir evi geçindirecek iş yok.”
İlaçları alacakları paraları olmadığını bir kez daha dile getiren Halil Herzum, eşinin yaşamı için devlet yetkililerinden sorunlarını çözmesini istedi.

MEVZUATI GEREKÇE GÖSTERDİLER

Geçtiğimiz ay yaptığımız bir haberde diyabet hastası Sabah’ın ilaçlarını 10 gün boyunca alamadığını ve sonrasında borç para alarak ilaçlarını alabildiğini yazmıştık. Haber üzerine konuştuğumuz AFAD İzmir İl Müdürlüğü yetkilileri mevzuattaki boşluğu gerekçe göstererek mültecilerin ilaç paralarını karşılayamadıklarını ancak son yapılan değişikliklerle birlikte bu sorunun giderileceğini söylediler ancak haberin üzerinden bir aydan uzun süre geçmesine rağmen herhangi bir adım atılmadığı ortaya çıktı.

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ’de direnen akademisyen Kükrer: ‘Herkes direnişimizi sahiplendi’

SONRAKİ HABER

‘Asgari ücrete zam olmaz’ deyip işçi iftarına gitmek: Konuk olmak değil mesele!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...