04 Temmuz 2015 00:52

ODTÜ’de direnen akademisyen Kükrer: ‘Herkes direnişimizi sahiplendi’

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

ODTÜ’de işten atılmak istenen Eğitim Sen üyeleri Barış Çelik ve Mert Kükrer’in Rektörlük önündeki direnişi devam ediyor. İlk günden beri öğrencilerin, işçilerin ve akademik personelin kendilerini yalnız bırakmadığını belirten Mert Kükrer, “Herkes direnişimizi sahiplendi” dedi. 

ODTÜ Rektörlüğü, eğitimcilerin ve işçilerin birlikte yaptığı promosyon eylemleri sürecinde iş bırakan iki Eğitim Sen üyesinin işten atılmasını istedi. Rektörlük tarafından gönderilen yazıya YÖK Disiplin Kurulundan henüz bir yanıt gelmedi. Üniversite yönetimiyle yapılan dolaylı görüşmelerden de bir sonuç alınamadı. Bunun üzerine işten atılması istenen Eğitim Sen’li Barış Çelik ve Mert Kükrer Rektörlük binası önüne direniş çadırı kurdu.

Geçen hafta başlayan direnişi ve taleplerini gazetemize anlatan Mert Kükrer, öncelikle kendileri hakkındaki “kamu görevinden çıkarma” talebinin geri çekilmesi ve diğer arkadaşları hakkındaki bir yıl kademe durdurma kararının (ODTÜ yönetiminin verebileceği en büyük ceza) kaldırılmasını istediklerini söyledi. ODTÜ’de çalışanların yaşadığı sorunlara ilişkin bireysel değil kurumsal önlemler alınması gerektiğini belirten Kükrer, bugüne kadar yaşanan sorunlar direnişlerine sebep olduğunu ifade etti.  

10 gündür gece-gündüz direniş çadırından ayrılmadıklarını kaydeden Kükrer, “ODTÜ’de çalışan akademik ve idari personel, kadrolu, taşeron işçiler, öğrenciler, herkes hem örgütleriyle hem de bireysel olarak bu direnişi sahiplenmiş durumdalar. Bu destekler hem dayanışmayı büyütüyor, hem de geleceğe ilişkin umutlarımızı arttırıyor” diye konuştu.

Koalisyon tartışmalarına da atıfta bulunan Kükrer, “En büyük koalisyonu biz kurduk burada. Taşeron işçisinden, kadrolusuna, asistanından, öğretim üyesine birlik sağladık burada. Böyle bir birliği tüm ülkede kursak düşünün neler değiştirebileceğimizi” dedi. Çadır eylemiyle birlikte haksız ve hukuksuz bir biçimde kendilerinin işten atılmaya çalışıldığını ilan ettiklerini belirten Kükrer, öğrencilerin de bu direnişi sahiplenerek mezuniyet töreninde bir protesto düzenlediklerini söyledi. Kükrer, hem pankartlarla, hem de Rektörün konuşması sırasında atılan sloganlarla kendilerine verilen desteklere şaşırdıklarını ve mutlu olduklarını dile getirdi.

Yeni Türkiye söylemlerine paralel olarak “Yeni ODTÜ”nün inşa edilmeye çalışıldığını kaydeden Kükrer, “Bu yeni ODTÜ ve Türkiye engizisyon mahkemeleri değil, emekçilerin omuzlarında yükselecekse bu direniş sahiplenilmeli” dedi.

BU MÜCADELEDE BİZ DE VARIZ’

Direniş çadırı işçiler ve örgütlü bulundukları Tez-Koop İş Sendikası temsilcilileri tarafından da sık sık ziyaret ediliyor. Burada konuştuğumuz Tez-Koop İş Ankara 2 No’lu Şube Başkan Yardımcısı Salih Memiş, “ODTÜ’de unvanı ne olursa olsun herhangi bir emekçiye yapılan haksızlık durumunda yanında oluruz. İşçi veya memur olmaları fark etmez, çünkü onlar bizim sınıf arkadaşlarımızdır. Biz de promosyon eylemlerinde iş bıraktık ve bu mücadelenin içerisinde birlikte yer alıyoruz. Eğer bizden biri işten atılsa eminiz ki onlar da bizim yanımızda olacaklardı. Bu nedenle sonuna kadar direnişin yanındayız. Pazartesi günü de bir eylem yaparak direniş çadırına toplu olarak geleceğiz” dedi. 

CHP Milletvekili Onursal Adıgüzel, ODTÜ’de işten çıkarılmak istenen Eğitim Sen’lilere destek ziyaretinde bulundu.

TALEPLER

Eğitim Sen ODTÜ İşyeri Temsilciliğinin 4 somut talebi var ve tüm ODTÜ’lülere bu talepler etrafında birlik olmak için çağrı yapıyor. 

* 5 sendika üyesi ve bir öğrenciye açılan soruşturmalar ve verilen cezalar geri çekilsin.

* Aralık ayında işten çıkartılan Eğitim Sen ODTÜ İşyeri Temsilcisi işe geri alınsın.

* ODTÜ’de sendikal faaliyet ve örgütlenme hakkını engellemeye yönelik baskılar son bulsun.

* ODTÜ’de yaşanan ve sistematik hale gelen mobbing ve hak ihlallerinin önüne geçmek için somut ve kurumsal önlemler alınsın.

ÖNCEKİ HABER

Dubai Port karara rağmen durmuyor

SONRAKİ HABER

Mültecilerin ilaç sorunu çözülmüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa