03 Temmuz 2015 14:59

Onun adı Yasmine Hamdan

Paylaş

Jim Jarmusch’un son filmi ‘Sadece Âşıklar Hayatta Kalır’ın final sahnesinde söylediği enfes bir Arap şarkıyla tanıştığımız Yasmine Hamdan İstanbul’da vereceği konser için Türkiye’de.

Caz Sanatçısı Yasmine Hamdan, Ramazanda Caz Festivali kapsamında 5 Temmuz’da UNIQ Açık Hava Sahnesi’nde...

2013 yılında düzenlenen Filmekimi’nde gösterilen Jim Jarmusch filminin son karesi Lübnan’ın Tanger sokaklarına konumlanmış lokal barların çevrelediği bir mekanda geçiyordu. O esnada barlardan birinde müthiş bir Arap ezgisi duyuluyor ve ekrana Yasmine Hamdan olağanca güzelliğiyle yansıyor. 

Şarkının sonlarına doğru Yasmine için başroldeki Swinton ve Tom Hiddleston arasında şöyle bir diyalog geçiyor. Vampir Adam sevgilisi Eve’e bu ‘muhteşem şarkı söyleyen kuş kim?’ diyor, Eve “Adı Yasmine... Lübnanlı, yakında çok ünlü olacak” cevabını veriyor.

Yasmine Hamdan filmde bu şekilde sunulmuştu bize. Yaptığı elektronik müziğe söylediği Arapça şarkılarla kendi coğrafyasının hassasiyetini yerleştiriyor. 

ARAPÇA ŞARKILAR HİKAYEMLE BÜTÜNLEŞİYOR 

Hamdan erkek müzisyenlerden oluşan bir ekibi yönetiyor, kendi şarkılarını yazıp söylüyor. Lübnan asıllı sanatçı, Beyrut’un büyüleyici dünyasını şarkılarına taşıyarak kentle müziği arasında özel bir ilişki kuruyor. 
Daha önce Madonna’nın ‘Music’ ve ‘American Life’ albümlerinde Mirwais ile çalışan Yasmine Hamdan, müzikle olan yolculuğu Soapkills adlı bir grupla başladı. O sıralarda Lübanan’da yaşayan sanatçı, Soapkills ile yaptığı şarkılarda savaştan çıkmış bir ülkenin ahvali görülüyordu.  Son albümü ‘Ya Nass’ta Marc Collin (Nouvelle Vague) ile çalışan Hamdan, albümüne bu müzik yolculuğunun köşe noktalarını taşımayı da başarmış.  

Savaştan sonra Paris’e yerleşen Yasmine Hamdan verdiği bir röportajda Arapça şarkı söylemeyi “hayat hikayesiyle bütünleştiği” için sevdiğini söylüyor; “Arapça şarkı söylediğimde kendimi müziğin içinde ve ona adamış hissediyorum. Arapça şarkı söylemek gerek politik gerekse sanatsal olarak bana doğru geliyor, bunun hayat hikayemle de bütünleşmesi hoşuma gidiyor. Gittiğim her yerde yeni ve farklı müzikler dinlemeyi severim. Eğer dinlediğim şey bana dokunuyorsa, bana ilham veriyor demektir. Eski ve geleneksel Arap müziği ile yakın ve özel bir ilişkim var. Eski plakları keşfedip, koleksiyonuma katıyorum. Bunu neredeyse bir ayin havasında yaptığımı söyleyebilirim. Dinleyerek öğrenmenin önemini uzun yıllar önce kavradım. Özellikle de sanatsal ve entelektüel anlamda...”

Hamdan’ın Annesinin ailesi Türkiye’den Lübnan’a göç etmiş. Bu yüzden İstanbul konserlerinde ayrı bir heyecan duyduğunu söyleyen sanatçı, İstanbul’un “genç ve dinamik bir enerjisi” olduğunu düşünüyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)


AÇIK HAVA’DA ÇILGIN ROMAN GECELERİ

Hakan Erdoğan Productions’ın düzenleyeceği Ramazanda Caz bugün Okay Temiz’in Roman müziği topluluğu Magnetic Band’la açılacak 11 Temmuz’a kadar İstanbul’da devam edecek olan festival Roman müziğinin ağırlıkta olduğu bir programla izleyici karşısına çıkıyor. Okay Temiz’in Roman müziği topluluğu Magnetic Band’la açılacak festival, Pierre Blanchard & Gypsy Jazz Quartet, Klarnetçi Yarımdünya Hasan gibi isimleri ağırlayacak.

 

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Avrupa eski ekol rocktan vazgeçmiyor!

SONRAKİ HABER

SF Deri'de direniş 100. günü doldurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...