03 Temmuz 2015 13:55

MİT TIR’larını durduran 4 savcı ve 1 komutan hakkında iddianame kabul edildi

Adana ve Hatay'da durdurulan MİT TIR'larıyla ilgili soruşturmada iddianame tamamlandı. İddianame Tarsus 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde kabul edildi.

Paylaş

Adana ve Hatay'da 'Silah ve mühimmat' yüklü olduğu iddia edilen MİT'e ait TIR'ların durdurulup aranmasıyla ilişkin tutuklanan savcılar Süleyman Bağrıyanık, Ahmet Karaca, Özcan Şişman ve Aziz Takçı ile eski İl Jandarma Komutanı Albay Özkan Çokay hakkındaki soruşturma tamamlandı. Hazırlanan iddianame Tarsus 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde kabul edildi.    

Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan 326 sayfalık iddianame Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu. Mahkeme, 4 savcı ve Jandarma Komutanı’nın son savunmalarını alacak. Son soruşturma açıldıktan sonra Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesi dosyayı Yargıtay’a gönderecek. 5 sanık hakkında 'Cebir şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama' iddiasıyla dava açıldı. İddianamede, Hatay eski Valisi Celalettin Lekesiz ve Hatay eski Cumhuriyet Başsavcısı Bestami Tezcan’ın da aralarında bulunduğu 5 müşteki ve 49 tanığın ifadesi yer alıyor. 

İddianamenin sonunda, 'Tüm deliller ve yasal mevzuat birlikte değerlendirildiğinde' başlığı altında şöyle denildi: “…özünde devlet sırrı niteliğinde olan faaliyeti, Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetini, gerek yurt içinde gerekse uluslararası platformda zor durumda bırakmak ve itibarsızlaştırmak, El Kaide vb. terör örgütlerine yardım ettiği görüntüsü vererek uluslararası yargı organları nezdinde hukukî ve cezaî sorumluluk altına sokmaya yönelik, bilerek ve isteyerek, görevi dışında, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2014/19640, 30800 ve 78106 soruşturma sırasına kayden yürütülen soruşturmalar neticesinde, haklarında ‘Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme, devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama suçlarını işledikleri iddiasıyla Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesine kamu davası açılan sanıklar ile birlikte, planlı ve sistematik bir şekilde yürütülen organizasyonun parçası olarak örgütlü bir şekilde, yapılan ihbar öncesinde baştan beri bildiği halde, bu faaliyete özgülenmiş TIR’larda, usul ve yasaya aykırı olarak mahiyetindeki personele arama yapma emrini vermek suretiyle devletin gizli sırlarını ifşa etme kastı ile hareket ettiği tespit olunmuş, dosya kapsamı ile doğrulanmayan ve yasaya aykırı olan tüm savunmalarına itibar edilmemiştir.” (CİHAN)

 

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan iki hasta mahpusun cezasını kaldırdı

SONRAKİ HABER

Postacıların 'fazla mesai' tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...